Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Izvorište hrvatskih ideja

30. listopada 1977. godine umro je Gustav Krklec, hrvatski kniževnik.


30. listopada 1922. godine na vlast u Italiji došao je Benito Mussolini.

31. listopada 2000. otkriven je spomenik djeci poginuloj u Domovinskom ratu, prvi u Hrvatskoj. Spomenik je otkriven ispred Osnovne škole »Hugo Badalić« u Slavonskom Brodu.

31. listopada 1813. godine rođen je Dragutin Rakovac, član Ilirskoga pok-reta.

1. studenoga obilježava se blagdan Svih svetih.

1. studenoga 1869. godine osnovana je u Puli čitaonica, središnje okup-ljalište nacionalno svjesnih intelektualaca, iz koje su izlazile mnoge hrvatske ideje. Želja Hrvata da žive u jednoj državi bila je u 16. i 17. stoljeću prisutna među svećenstvom i plemstvom, no tek kada su se u 18. stoljeću trgovci i vlasnici manufaktura, uz rijetke plemiće koji su se bavili trgovinom, suočili s problemom političke rascjepkanosti hrvatskih zemalja, javila se ideja političkoga jedinstva Hrvata. Početkom 19. stoljeća slali su trgovci, obrtnici, odvjetnici, ljekarnici i liječnici te viši državni činovnici svoje sinove na sveučilišta u Beč, Peštu, Graz, Prag i na talijanska sveučilišta. Oni su se za vrijeme studija upoznali s naprednim idejama te potakli nacionalnu integraciju Hrvata. Najistaknutiji predstavnik mladih intelektualaca bio je Ljudevit Gaj. Njemu je bilo jasno da će prvi korak ka ujedinjavanju hrvatskih zemalja biti stvaranje jedinstvenoga književnog jezika za sve Hrvate te da će tiskanjem novina upoznati veći broj ljudi s idejama i ciljevima narodnoga preporoda. Osim novinama, preporodne su se ideje širile u čitaonicama, koje su osnovane u Varaždinu, Karlovcu i Zagrebu. Okupljeni su raspravljali su o gospodarskim, kulturnim i političkim temama, razgovarali o pomaganju nadarenih studenta, veličali hrvatsku prošlost, pjevali, recitirali i pripremali kazališne komade.
    Hrvati u Međimurju, Bačkoj, Bosni i Hercegovini, Bačkoj, Baranji, Dalmaciji te Istri ostali su privremeno izvan nacionalno integracijskoga procesa Hrvata, no Gajev je pokret već za petnaestak godina osnažio i u ostalim zemljama naseljenim Hrvatima. U Istri se u školama predavalo na talijanskome i njemačkom jeziku – hrvatskim se jezikom poučavalo tek u crkvenim školama, koje su bile rijetke i oskudno opremljene. Sjemeništarci su čitali hrvatske knjige, a u »Jadranskome Slavjanu«, časopisu koji je izlazio u Trstu, tiskali su se članci na hrvatskome jeziku. Stanje se poboljšalo kada osnovana u Puli čitaonica.

1. studenoga 1909. godine u Trstu je rođen Bruno Bjelinski, hrvatski skladatelj. U Zagrebu je završio pravo, gdje je i doktorirao, te radio u sudstvu i odvjetništvu. Dok je studirao pravo upisao je Glazbenu akademiju, gdje uči u klasi Blagoja Berse i Franje Dugana. Bjelisnski je još u djetinjstvu svirao violinu i glasovir, a zarana je počeo i komponirati. Skrenuo je pažnju s nekoliko skladbi, no političke su ga vlasti internirale na Vis za vrijeme Drugoga svjetskoga rata i zakočile njegov glazbeni napredak. Nakon rata predavao je na glazbenim školama, a ubrzo prelazi na Glazbenu akademiju gdje komponira zahtjevnije skladbe poput koncerata za klavir i koncerata za klarinet, ali i nekoliko opera i simfonija i opera, posebno opera za djecu. Umro je 3. rujna 1992. u Zagrebu.

1. studenoga 1870. godine rođen je hrvatski književnik Viktor Car, u obitelji pomoraca u mjestu Kraj pokraj Lovrana. Svome imenu dodao je ženino ime pa se od ženidbe zvao Viktor Car Emin. Pohađao je talijansku pučku školu, mađarsku gimnaziju u Rijeci te trojezičnu učiteljsku školu u Kopru. Radni je vijek proveo učiteljevajući, a sedam desetljeća književnog rada posvetio je Istri i istarskim Hrvatima te borbi za slobodu od austrougarske, a potom i od talijanske vlasti. Bio je aktivan u Družbi svetog Ćirila i Metoda, najvažnije kulturne udruge Hrvata u Istri, a objavljivao je u umalo svim glasilima istarskih Hrvata. U romanima Pusto ognjište, Usahlo vrelo, Iza plime, Pod sumnjom, Nove borbe i Presječeni puti tematizira o metodama odnarođivanja istarskih Hrvata – istim se metodama služe i drugi ekspanzionisti pa je Car Eminovo djelo vrlo aktualno. Bavljenje socijalnom tematikom istarskih Hrvata navelo ga je da napiše dramu Zimsko sunce, koja je početkom 20. stoljeća postavljena u HNK u Zagrebu. Oštrinu i ironiju pokazao je u romansiranoj kronici, Danuncijadi, odnosno kako je on zove, romansiranoj kronisteriji riječke tragikomedije od 1919. do 1921. Zaključimo, Viktor Car Emin nikada se nije upleo u patetično prepričavanje povijesnih tema niti mistificira povijest Hrvata u Istri. Baveći se tim temama nikada nije bio prihvaćen od vlastodržaca, onda a tako je i danas. Umro je 17. travnja 1963. godine.
3. studenoga 1954. godine umro je francuski slikar, grafičar, kipar i dekorater Henri Matisse. Rođen je 31. prosinca 1869. Sa 22 godine došao u Pariz učiti slikarstvo gdje je, može se slobodno reći, inicirao pojavu fovizma, stila u umjetno-sti koji je potrajao svega nekoliko godina, no koji je snažno utjecao na mnoge umjetničke pravce potonjih razdoblja pa i na mnoge hrvatske slikare.
3. studenoga 1924. godine rođen je Slobodan Novak, hrvatski književnik. Najpoznatiji roman mu je Miris, zlato i tamjan u kojem obrađuje život otočana u zimskom periodu analizirajući prob-leme otuđenosti.

Najava događaja

04.08.2024 - Dužijanca u Mirgešu

Dužijanca u Mirgešu bit će proslavljena u nedjelju, 4. kolovoza, služenjem svečane svete mise u dvorani mjesne zajednice. Početak je u 18 sati.

04.09.2024 - Dužijanca u Đurđinu

Dužijanca u Đurđinu bit će proslavljena u nedjelju, 4. kolovoza, služenjem svečane svete mise u 10 sati u crkvi sv. Josipa Radnika.  U 19 sati će biti održana akademija Rič pod đermom, ove godine u sjećanje na Vericu Dulić. Bandašicino kolo počinje u 20 sati..

05.08.2024 - Likovna kolonija »Stipan Šabić«

Dvanaesti saziv Međunarodne umjetničke kolonije Stipan Šabić bit će održan od 5. do 10. kolovoza u Subotici, u prostorijama Doma učenika srednjih škola. Sudjelovat će četrnaest akademskih umjetnika iz Srbije, Hrvatske, Makedonije, Austrije, Mađarske i Australije. Svečanost zatvaranja, uz prigodnu izložbu nastalih djela, najavljena je za subotu, 10. kolovoza, s početkom u 19 sati. Organizator kolonije je HLU Croart iz Subotice.

08.08.2024 - Književna večer KD-a »Ivan Antunović«

Katoličko društvo Ivan Antunović poziva na obilježavanje dana Društva i književnu večer na kojoj će biti predstavljena knjiga mons. dr. Andrije Anišića SPOMENICA 2 – Ponovni pohod Hrvata Bunjevaca u staru postojbinu, Dužijanca u Mostaru – Obnova spomen-ploče iz 1933. Književna večer se održava u četvrtak, 8. kolovoza, s početkom u 19 sati u HKC-u Bunjevačko kolo u Subotici. Tijekom večeri bit će dodijeljene i nagrade Ivan Antunović zaslužnom pojedincu, udruzi i brojnoj obitelji.

12.08.2024 - Etnokamp u Subotici

Hrvatska čitaonica iz Subotice organizira Etnokamp za učenike osnovnoškolske dobi na hrvatskom jeziku. Ovogodišnji Etnokamp realizira se u razdoblju od 12. do 16. kolovoza u dvorištu Doma Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini. 

Tema ovogodišnjeg etnokampa je Disnotor i prelo. Tijekom ovih pet dana učenici uče o svojoj povijesti, tradiciji i baštini Hrvata u Vojvodini kroz razne radionice koje su različitog karaktera (kreativno – manualna, glazbena, folklor, moderni ples, dramska, recitatorska, kuharska, duhovna, tradicijsko pjevanje i druge). Posljednjeg petog dana djeca će već tradicionalno prirediti prodajnu izložbu svojih uradaka te završnu priredbu na kojoj će pokazati što su naučila u kampu. 

Cijena petodnevnog aranžmana je 1.200 dinara, a prijave su na e-mail bernadica@gmail.com ili na broj telefona 069/1017090 do 2. kolovoza 2024. godine.

15.08.2024 - Ciklus hrvatskog filma u Vojvodini

Prvi dio programa ovogodišnjega Ciklusa hrvatskog filma u Vojvodini održat će se u sklopu programa Tavankutsko kulturno lito od 15. do 17. kolovoza na Etno salašu Balažević u Tavankutu. Ulaz na sve projekcije je slobodan. 

Ciklus hrvatskog filma u Vojvodini održava se u organizaciji Udruge Artizana iz Zagreba u partnerstvu sa Zavodom za kulturu vojvođanskih Hrvata i uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, a ovaj program održava se u suradnji sa HKPD Matija Gubec i OŠ Matija Gubec iz Tavankuta.

Program:

15.08.2024. četvrtak, 19 sati

  • Čari naše škole, 4 min.
  • Šegrt Hlapić, dugometražni igrani film za djecu, Hrvatska, 2013., 102 min.

16.08.2024. petak, 20 sati

  • Duh u močvari, dugometražni igrani film za djecu, Hrvatska, 2006., 90 min.

17.08.2024. subota, 20 sati

  • Ivanova igra, dokumentarni film, Hrvatska, 2019., 50 min.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika