Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Tražilo se mje­sto više

Kako je i najavljeno, u prošli petak 12. studenoga u Zagrebu je održana promocija najnovije knjige vlč. Marka Kljajića »Sveti Juraj u Petrovaradinu«. U velikoj dvorani Crkve svetog Križa u zagrebačkom naselju Siget, doslovno se tražilo mjesto više.
    Iz Petrovaradina smo krenuli ujutro, ispred crkve sv. Roka. Išla su dva autobusa Petrovaradinaca, ali je bilo nazočnih iz cijelog petrovaradinskog dekanata, te iz Novog Sada, Subotice, Šida, Golubinaca, Morovića. Prolazeći kroz pitoma srijemska sela u podnožju Fruške Gore ubrzo smo stigli na granični prijelaz »Neštin« sa srbijanske strane. Kako su spiskovi bili unaprijed pripremljeni nismo se puno zadržali na granici i već smo bili na hrvatskoj strani, gdje smo također brzo prošli, te nas-tavili put Vukovara kroz prekrasne krajeve zapadnoga Srijema.
NA PUTU PREMA ZAGREBU: Vid-jeli smo nadaleko čuvene Iločke vinograde kako su prekrasno uređeni, ali ne samo oni. Točno se može vidjeti razlika kada se pređe granica. Vlč. Marko Kljajić nam je ukratko iznio osobitosti ovog dijela Republike Hrvatske. Vrlo brzo smo stigli u Vukovar, grad koji je simbol stradanja hrvatskog naroda i Hrvatske uopće u Domovinskom ratu. Kratko smo stali na Spomen groblju žrtava Domovinskog rata. Upalili smo zajedničku svijeću i pomolili se za sve poginule branitelje i civilne žrtve u Vukovaru tijekom ratne 1991. Potom smo krenuli prema Zagrebu. Prošli smo kroz Vukovar koji se dosta obnovio od mirne reintegracije, mada su ratne rane još uvijek vidljive. Još nije obnovljen dvorac »Elts« na primjer. Preko Vinkovaca smo izašli na autocestu Zagreb – Lipovac. Sve do odmarališta »Stari hrastovi« više nismo pravili pauze. Uz dobru glazbu, šalu i priču vrijeme nam je brzo prošlo i negdje oko 15 sati tu smo nap-ravili kraću pauzu i odmah produžili prema Zagrebu. Do Zagreba smo stigli oko 16 sati.
PROPOVIJED U CRKVI SVETOG KRIŽA: Planirano je bilo da odemo u zagrebačku katedralu i obiđemo centar glavnog grada svih Hrvata. Zagreb je ipak metropola i, na žalost, bila je toliko velika gužva u prometu da smo do centra grada putovali preko 2 sata. Vlč. Marko Kljajić je želio barem da vidimo zagrebačku katedralu što nam je i uspjelo, zbog čega su svi bili zadovoljni. Poklonili smo se na grobu blaženog Alojzija Stepinca, malo razgledali unut-rašnjost katedrale i potom požurili da stignemo do novozagrebačkog naselja Siget i Crkve svetog Križa, gdje je trebao da bude skup i promocija knjige. Kada smo stigli toplo smo dočekani od domaćina, odnosno predstavnika Udruge »Prognanih Hrvata iz Srijema, Bačke i Banata« na čelu s predsjednikom Udruge Matom Jurićem. Kako smo stigli, odmah je služena misa. Misu je predvodio vlč. Marko Kljajić uz još dva srijemska župnika vlč. Jozu Dusparu župnika u Golubincima i vlč. Marka Lončara župnika u Beočinu. Pozdravivši sve nazočne u prepunoj crkvi vlč. Marko Kljajić je održao prekrasan govor i propovijed. Nakon mise domaćini su nam pripremili sendviče i piće da se malo okrijepimo od puta. Nedugo zatim smo pozvani da uđemo u veliku dvoranu gdje je promovirana knjiga »Sveti Juraj u Petrovaradinu« uz prigodan program.
PROMOCIJA KNJIGE: Dvorana je bila popunjena do posljednjeg mjesta, što samo govori o odazivu za ovu prigodu. Svakako da je najviše bilo Petrovaradinaca, ali bilo je nazočnih i iz svih dijelova Srijema, iz svih naših mjesta od Šida do Zemuna. Uvodnu i pozdravnu riječ je održao predsjednik Udruge »Prognanih Hrvata iz Sijema, Bačke i Banata Mato Jurić. Pozdravio je sve nazočne i najiskrenije se zahvalio na ovako velikom odazivu, što samo govori da srijemci nisu zaboravili svoj Srijem i da ga ne mogu nikako zaboraviti, jer bez obzira gdje se nalazili, Srijem živi u njima i njihovim srcima. Mato Jurić se zahvalio vlč. Marku Kljajiću koji je napisao ovu prekrasnu knjigu o Petrovaradinu, a što je bio povod da se ovakav skup organizira, kao i Srijemcima koji su došli iz Srijema, a posebice članovima HKPD »Jelačić« iz Petrovaradina na čelu s predsjednikom društva Petrom Barbekom.
KNJIGA O SRIJEMSKIM HRVATIMA: Nakon uvodne riječi g-dina Mate Jurića, iznijeli su svoje dojmove o knjizi Stjepan Rendulić citirajući i dijelove knjige, a povezavši to sa sudbinom srijemskih Hrvata. Zatim Tomislav Bašić, inače i recenzent knjige, naglasivši kako je ovo veliki dar koji nam je poklonio vlč. Marko, a osvrnuo se i na jednu od prethodnih knjiga vlč. Marka »Kako je umirao moj narod«. Potom je govorio Zlatko Žužić, istaknuvši da je ovo još jedna prekrasna knjiga o srijemskim Hrvatima i njihovoj sudbini u istočnome Srijemu. Između riječi vezanih za knjigu učestvovali su gosti na promociji i to prvo mlađi članovi HKPD »Jelačić« sa skladbom »Ustani Bane«, pjesnik Ivan Bonus sa svojom pjesmom, zatim tamburaši HKPD »Jelačić«. Posljednji je govorio Antun Plivelić dopredsjednik Društva »Prognanih Hrvata iz Srijema, Bačke i Banata i predsjednik Zavičajnog kluba Hrtkovčana »Gomolava«. On je održao uistinu prekrasan i dirljiv govor naglasivši da su vlč. Marko Kljajić i srijemci koji su došli iz Srijema dočekani vrlo jednostavno, srcem, što je upravo tako i bilo. Posljednji se obratio skupu i sam autor knjige vlč. Marko Kljajić. Najiskrenije se zahvalivši na toplom dočeku organizatorima, ukratko se osvrnuo na knjigu, ali i na realnost kroz koju prolazi Petrovaradin danas. Prisjetio se krštenja mnogih nazočnih koje je u Petrovaradinu krstio, pričešćivao, podučavao na satima vjeronauke, a koji su danas u Zagrebu, Osijeku, Puli, Rijeci, Zadru. Ipak, gdje god živjeli Srijemci ostaju Srijemci, a ovu je knjigu napisao Petrovaradincima, ma gdje bili. Kad je završio govor dobio je veliki pljesak od nazočnih. Na samom kraju programa nazočnima se obratio dr. Milan Bičanić dopredsjednik Udruge »Prognanih Hrvata iz Srijema, Bačke i Banata« i uz gitaru otpjevao dvije svoje pjesma o Srijemu, napisane 1992. i 1993. godine u progonstvu. Pjesme su tužne, upravo onako kako su i srijemski Hrvati tih godina prolazili, i podsjećaju na Srijem iz toga vremena.
ZAVIČAJNA UDRUGA PETROVARADINACA: Nakon ovoga djela programa predsjednik Društva g-din Mato Jurić je pozvao sve nazočne da se posluže onim što su domaćini pripremili i uživaju u glazbi tamburaša HKPD »Jelačić« u holu, a nazočne Petrovaradince pozvao da ostanu kako bi osnovali zavičajnu udrugu. Dogovoreno je da ova Udruga, osim Petrovaradinaca, okuplja i Karlovčane i Kameničane dok oni ne osnuju svoje udruge. Nakon što su osnovali zavičajnu Udrugu Petrovaradinaca i oni su se pridružili ostalima.
    Druženje, uz tamburaše HKPD »Jelačić« trajalo je do 1h iza ponoći. Tu su se mnogi našli sa rođacima, prijateljima, susjedima… koje nisu dulje vidjeli. U samom holu je upriličena i izložba slika srijemskih slikara nastala na likovnoj koloniji u ožujku ove godine u suradnji s Udrugom likovnih umjetnika »Art fortuna« iz Zagreba i ULS-Zap-rešić. Tako su nazočni mogli razgledati slike s prekrasnim motivima, a tko je želio mogao je i kupiti slike, čime pomaže rad Udruge. Tamburaši su se pokazali izvrsni, svirali su poznate srijemske pjesme koje su razveseljavale sve nazočne. Igrali su i stariji i mlađi. Posebice su bili veseli članovi HKPD »Jelačić« iz Petrovaradina, kao i g-din Antun Plivelić. Atmosfera je bila toliko dobra da su tamburaši nekoliko puta vraćani da nastave još svirati. Iako nam je svima bilo žao, ipak smo morali poći prema našemu Srijemu. I pored umora od puta svi su bili prezadovoljni. Tako je protekla promocija knjige vlč. Marka Kljajića i jedan dan u glavnom gradu svih Hrvata.

Najava događaja

04.08.2024 - Dužijanca u Mirgešu

Dužijanca u Mirgešu bit će proslavljena u nedjelju, 4. kolovoza, služenjem svečane svete mise u dvorani mjesne zajednice. Početak je u 18 sati.

04.09.2024 - Dužijanca u Đurđinu

Dužijanca u Đurđinu bit će proslavljena u nedjelju, 4. kolovoza, služenjem svečane svete mise u 10 sati u crkvi sv. Josipa Radnika.  U 19 sati će biti održana akademija Rič pod đermom, ove godine u sjećanje na Vericu Dulić. Bandašicino kolo počinje u 20 sati..

05.08.2024 - Likovna kolonija »Stipan Šabić«

Dvanaesti saziv Međunarodne umjetničke kolonije Stipan Šabić bit će održan od 5. do 10. kolovoza u Subotici, u prostorijama Doma učenika srednjih škola. Sudjelovat će četrnaest akademskih umjetnika iz Srbije, Hrvatske, Makedonije, Austrije, Mađarske i Australije. Svečanost zatvaranja, uz prigodnu izložbu nastalih djela, najavljena je za subotu, 10. kolovoza, s početkom u 19 sati. Organizator kolonije je HLU Croart iz Subotice.

08.08.2024 - Književna večer KD-a »Ivan Antunović«

Katoličko društvo Ivan Antunović poziva na obilježavanje dana Društva i književnu večer na kojoj će biti predstavljena knjiga mons. dr. Andrije Anišića SPOMENICA 2 – Ponovni pohod Hrvata Bunjevaca u staru postojbinu, Dužijanca u Mostaru – Obnova spomen-ploče iz 1933. Književna večer se održava u četvrtak, 8. kolovoza, s početkom u 19 sati u HKC-u Bunjevačko kolo u Subotici. Tijekom večeri bit će dodijeljene i nagrade Ivan Antunović zaslužnom pojedincu, udruzi i brojnoj obitelji.

12.08.2024 - Etnokamp u Subotici

Hrvatska čitaonica iz Subotice organizira Etnokamp za učenike osnovnoškolske dobi na hrvatskom jeziku. Ovogodišnji Etnokamp realizira se u razdoblju od 12. do 16. kolovoza u dvorištu Doma Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini. 

Tema ovogodišnjeg etnokampa je Disnotor i prelo. Tijekom ovih pet dana učenici uče o svojoj povijesti, tradiciji i baštini Hrvata u Vojvodini kroz razne radionice koje su različitog karaktera (kreativno – manualna, glazbena, folklor, moderni ples, dramska, recitatorska, kuharska, duhovna, tradicijsko pjevanje i druge). Posljednjeg petog dana djeca će već tradicionalno prirediti prodajnu izložbu svojih uradaka te završnu priredbu na kojoj će pokazati što su naučila u kampu. 

Cijena petodnevnog aranžmana je 1.200 dinara, a prijave su na e-mail bernadica@gmail.com ili na broj telefona 069/1017090 do 2. kolovoza 2024. godine.

15.08.2024 - Ciklus hrvatskog filma u Vojvodini

Prvi dio programa ovogodišnjega Ciklusa hrvatskog filma u Vojvodini održat će se u sklopu programa Tavankutsko kulturno lito od 15. do 17. kolovoza na Etno salašu Balažević u Tavankutu. Ulaz na sve projekcije je slobodan. 

Ciklus hrvatskog filma u Vojvodini održava se u organizaciji Udruge Artizana iz Zagreba u partnerstvu sa Zavodom za kulturu vojvođanskih Hrvata i uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, a ovaj program održava se u suradnji sa HKPD Matija Gubec i OŠ Matija Gubec iz Tavankuta.

Program:

15.08.2024. četvrtak, 19 sati

  • Čari naše škole, 4 min.
  • Šegrt Hlapić, dugometražni igrani film za djecu, Hrvatska, 2013., 102 min.

16.08.2024. petak, 20 sati

  • Duh u močvari, dugometražni igrani film za djecu, Hrvatska, 2006., 90 min.

17.08.2024. subota, 20 sati

  • Ivanova igra, dokumentarni film, Hrvatska, 2019., 50 min.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika