Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Bo­ja­ma pro­tiv lošeg vre­me­na

Prošlog vikenda u subotu 13. studenoga Likovni odjel HKC »Bunjevačko kolo« je u sklopu svog godišnjeg programa održao jesenski jednodnevni izlet (likovnu koloniju) na Palićkom jezeru.
    Vremenske prilike nisu pogodovale planiranoj umjetničkoj manifestaciji, ali to nije spriječilo slikare da se okupe na predviđenoj destinaciji – Ribolovačkom klubu na Paliću.
    Pokraj članova Likovnog odjela HKC »Bunjevačko kolo« koloniji su bili nazočni i članovi MKC »Nepkör«, kao i članovi Udruženja slobodnih umjetnika iz Subotice. Kako je vrijeme odmicalo ovaj skup je postajao sve brojniji, a na kraju je saziv sačinjavalo jedanaest slikara: Lajčo Vojnić Zelić, Pajo Kečenović, Ksenija Vrana, Ivan Manjesko, Ruža Tumbas, Josipa Križanović, Ivan Šarčević – Šarac, Nađpastor Janoš, Seleši Kata, Alojzije Kujundžić – Lozan i Geza Verebeš.
PALIĆ U POZNU JESEN: Ravnatelj Likovnog odjela HKC »Bunjevačko kolo« Josip Horvat obrazložio je povod okupljanja: »Ovo je drugo druženje naših likovnjaka s Ilijom Obradovićem – Ikicom. Dobar ugođaj prvog okupljanja uslovio je i ovaj posjet. Iako je izuzetno kišan dan, okupilo se dosta slikara. Ovim izletom, kojih je ove godine bilo desetak, Likovni odjel HKC »Bunjevačko kolo« zaokružuje svoj godišnji plan jednodnevnih izleta. Bilo je mnogo sponzora, koji su ljubitelji likovne umjetnosti, od čije smo strane bili nesebično podržani. Koristimo ovu priliku da im se zahvalimo na gostoprims-tvu i pruženoj pomoći.«
    Tema ovog slikarskog skupa bila je Palić u poznu jesen, sve njegove prirodne ljepote iskazane u specifičnom koloritu ovog godišnjeg doba. S obzirom da meteorološke prilike nisu omogućavale neposredan kontakt slikara s ovakvom vrstom palićkog ugođaja, tema i motiva ipak nije izostalo. Kao predložak slikanju dobro su poslužile fotografije Palića ili nekih drugih prizora koji ovjekov-ječuju vječnost prirode. Slikari su izab-rali slikati salaše i njihovu okolicu, detalje arhitekture palićkih objekata, samo jezero ili sličnu tematiku.
    Nakon domaćinskog doručka slikari su se rasporedili u zagrijanim prostorijama, a samo se dvoje od okupljenih odlučilo raditi u exterijeru pod nadstrešnicom ovog objekta. Što se tehnike tiče, najviše su se koristile uljane boje i pasteli. Sadržaji koji su se rađali na platnima bili su realistični, jedino je Ivan Manjesko krenuo slobodnijim putem da kroz apstrakciju interpretira Palić i njegovu simboliku.

O RADU OKUPLJENIH SLIKARA: Lajčo Vojnić Zelić član je ovog likovnog odjela deset godina, a o inspiraciji kaže: »Fotografija mi je dala ideju, ali slika ipak odstupa od same fotografije, pustio sam malo mašti na volju. Slikam od djetinjstva uglavnom uljanim bojama, a ponekad radim pastelom ili u akvarel tehnici. Preko zime planiram započeti ciklus slika koji bi se bavio mojim stalnim prisjećanjem djetinjstva – nazvat ću ga vjerojatno »Salaš mog djetinjstva«. Napomenuo je i kako voli »prkositi« vremenu: »Kada je sunčano. ja onda slikam tmurnije atmosfere, a kad je kišno, onda u svoje radove uvodim sunce«.
    Ivan Manjesko je poslednje tri godine vrlo aktivan slikar ovog odjela i učesnik je mnogih kolonija u zemlji i inozemstvu. Voli slikarska okupljanja jer mu ona pružaju priliku da realizira ono što je naučio, kao i da kroz razmjenu iskustava s drugim slikarima unaprijedi svoje stvaralaštvo. »Ne smeta mi rad u enterijeru, prošle godine, kada smo bili ovdje, bila je magla, a na Paliću sam radio već u različitim prilikama. Jako volim ovo mjesto, ono nudi jedan poseban doživljaj. Danas radim u pastelu, a u skladu s okruženjem teme su mi ribe – amur i šaran.«, kaže Manjesko dodajući, da mu inspiracije nikada ne manjka, jer puno fotografira, te radi slike po vlastitim fotografijama.
    Josipa Križanović, jedna od mlađih članova likovnog odjela HKC »Bunjevačko kolo«, kaže da posjećuje kolonije svaki put kada može i tada radi isključivo u pastelu, dok kod kuće slika uljanim bojama. Kao motiv uvijek koristi prirodu. »Trudim se da napredujem, prošle sam godine stigla do smotre vojvođanskih amatera u Novom Sadu«, kaže ova slikarica, ističući značaj rada u svom likovnom razvoju.
RAZLIČITI SLIKARSKI TEHNOLOŠKI PROCESI: Geza Verebeš, likovni pedagog i član ovog odjela već dvanaest godina, portretirajući ravnatelja, objašnjava svoje dugogodišnje stvaranje: »Zanimaju me slikarski tehnološki procesi, radim uljanim i akrilnim bojama, ali i u kombinaciji obje. Ovom prilikom Verebeš je naslikao detalj ulaza na palićki Ženski štrand.
    Alojzije Kujundžić – Lozan, grafičar i portretista, kao susjed Ribolovačkog kluba, najviše je doprinio organiziranju ovog izleta. Ova kolonija mu je bila posebna i po tome što se prvi put oprobao u tehnici pastela na plišanoj podlozi.
    Po svršetku petočasovnog rada slike su sakupljene i postavljene na zidove Ribolovačkog kluba, gde su ih gosti restorana mogli pogledati. Slikari su uzajamno komentirali svoje uradke, pohvaljujući dobre, a kritizirajući neuspjele poteze svojih kolega. Potom je poslužen ručak, na meniju se našao riblji paprikaš. Prije objedovanja, uz zdravicu, Josip Horvat pozdravio je sve prisutne koji su se suprotstavili lošem vremenu i došli da zajednički stvaraju. Zaključujući kao uspješnu ovu slikarsku koloniju, zahvalio se našem domaćinu, kojem je poklonjena slika Geze Verebeša »Bunar na Bunariću«. Razgovarano je i o unapređivanju suradnje, te o posjetu likovnog odjela ovoj lokaciji i iduće godine.
    Sezona izleta je za likovni odjel HKC »Bunjevačko kolo« ovim okupljanjem završena, a nadamo se da će i sljedeća godina njihovog rada biti ovako uspješna i plodonosna.

Najava događaja

04.08.2024 - Dužijanca u Mirgešu

Dužijanca u Mirgešu bit će proslavljena u nedjelju, 4. kolovoza, služenjem svečane svete mise u dvorani mjesne zajednice. Početak je u 18 sati.

04.09.2024 - Dužijanca u Đurđinu

Dužijanca u Đurđinu bit će proslavljena u nedjelju, 4. kolovoza, služenjem svečane svete mise u 10 sati u crkvi sv. Josipa Radnika.  U 19 sati će biti održana akademija Rič pod đermom, ove godine u sjećanje na Vericu Dulić. Bandašicino kolo počinje u 20 sati..

05.08.2024 - Likovna kolonija »Stipan Šabić«

Dvanaesti saziv Međunarodne umjetničke kolonije Stipan Šabić bit će održan od 5. do 10. kolovoza u Subotici, u prostorijama Doma učenika srednjih škola. Sudjelovat će četrnaest akademskih umjetnika iz Srbije, Hrvatske, Makedonije, Austrije, Mađarske i Australije. Svečanost zatvaranja, uz prigodnu izložbu nastalih djela, najavljena je za subotu, 10. kolovoza, s početkom u 19 sati. Organizator kolonije je HLU Croart iz Subotice.

08.08.2024 - Književna večer KD-a »Ivan Antunović«

Katoličko društvo Ivan Antunović poziva na obilježavanje dana Društva i književnu večer na kojoj će biti predstavljena knjiga mons. dr. Andrije Anišića SPOMENICA 2 – Ponovni pohod Hrvata Bunjevaca u staru postojbinu, Dužijanca u Mostaru – Obnova spomen-ploče iz 1933. Književna večer se održava u četvrtak, 8. kolovoza, s početkom u 19 sati u HKC-u Bunjevačko kolo u Subotici. Tijekom večeri bit će dodijeljene i nagrade Ivan Antunović zaslužnom pojedincu, udruzi i brojnoj obitelji.

12.08.2024 - Etnokamp u Subotici

Hrvatska čitaonica iz Subotice organizira Etnokamp za učenike osnovnoškolske dobi na hrvatskom jeziku. Ovogodišnji Etnokamp realizira se u razdoblju od 12. do 16. kolovoza u dvorištu Doma Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini. 

Tema ovogodišnjeg etnokampa je Disnotor i prelo. Tijekom ovih pet dana učenici uče o svojoj povijesti, tradiciji i baštini Hrvata u Vojvodini kroz razne radionice koje su različitog karaktera (kreativno – manualna, glazbena, folklor, moderni ples, dramska, recitatorska, kuharska, duhovna, tradicijsko pjevanje i druge). Posljednjeg petog dana djeca će već tradicionalno prirediti prodajnu izložbu svojih uradaka te završnu priredbu na kojoj će pokazati što su naučila u kampu. 

Cijena petodnevnog aranžmana je 1.200 dinara, a prijave su na e-mail bernadica@gmail.com ili na broj telefona 069/1017090 do 2. kolovoza 2024. godine.

15.08.2024 - Ciklus hrvatskog filma u Vojvodini

Prvi dio programa ovogodišnjega Ciklusa hrvatskog filma u Vojvodini održat će se u sklopu programa Tavankutsko kulturno lito od 15. do 17. kolovoza na Etno salašu Balažević u Tavankutu. Ulaz na sve projekcije je slobodan. 

Ciklus hrvatskog filma u Vojvodini održava se u organizaciji Udruge Artizana iz Zagreba u partnerstvu sa Zavodom za kulturu vojvođanskih Hrvata i uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, a ovaj program održava se u suradnji sa HKPD Matija Gubec i OŠ Matija Gubec iz Tavankuta.

Program:

15.08.2024. četvrtak, 19 sati

  • Čari naše škole, 4 min.
  • Šegrt Hlapić, dugometražni igrani film za djecu, Hrvatska, 2013., 102 min.

16.08.2024. petak, 20 sati

  • Duh u močvari, dugometražni igrani film za djecu, Hrvatska, 2006., 90 min.

17.08.2024. subota, 20 sati

  • Ivanova igra, dokumentarni film, Hrvatska, 2019., 50 min.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika