Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Za malo vremena značajni rezultati

U Vajskoj je 20. studenoga proslavljena druga obljetnica postojanja i djelovanja Hrvatskog kulturno-umjetničko prosvjetnog društva »Dukat« Vajska-Bođani. Jubilej je obilježen u Vatrogasnom domu, a na proslavi su bili nazočni brojni gosti, članovi Društva, kao i ljubitelji folklora.
Na samome početku svečanog programa Andrija Kovač je recitirao pjesmu »Naviru sjećanja« koju je napisao Josip Dumendžić Meštar, a potom je predsjednik Društva »Dukat« Pavle Pejčić pozdravio goste i publiku i rekao kako je Društvo registrirano 29. studenoga 2002. godine, te je izrazio zadovoljstvo što je dvorana Vatrogasnog doma ispunjena do posljednjeg mjesta, a što zasigurno kazuje o potrebi za djelovanjem »Dukata«.
SVEČANI PROGRAM: Uslijedio je nastup članice Društva »Dukat« Marije Ihas koja je otpjevala pjesmu »Lipo ti je rano ranit«, a zatim je Dorjana Vučinac, također članica »Dukata«, recitirala pjesmu Josipa Dumendžića Meštra »Bačka«. Publika je dugim pljeskom nagradila oba nastupa, a potom su nastupila djeca Folklornog odjela »Dukat« s veoma atraktivnim šokačkim plesnim i pjevačkim točkama »Kalendari« i »Mi smo dica vesela«, oduševivši sve prisutne, koji su skoro sve vrijeme pljeskom u ritmu pjesama pratili nastup djece. Nakon veoma uspješnog nastupa najmlađih članova Društva nastupila je pjevačka skupina »Dukata«, koja je otpjevala pjesmu »Sinoć kad je pao mrak«. Njihov nastup publika je također nagradila dugim pljeskom.
IZVJEŠĆE O AKTIVNOSTIMA »DUKATA«: Kako se obilježavala druga obljetnica djelovanja HKUPD »Dukat«, tajnik Društva Josip Dumendžić je u daljnjem tijeku programa podnio izvješće o aktivnostima Društva u drugoj godini djelovanja. On je iznio, kako su u siječnju ove godine predsjednik HKUPD »Dukat« Pavle Pejčić i član Nadzornog odbora Društva Pavle Begov posjetili Bački Breg, gdje su bili nazočni na sastanku predsjednika šokačkih kulturno-umjetničkih društava, a početkom veljače u Vajskoj je održana promocija tjednika »Hrvatska riječ«, dok su u veljači predstavnici Društva prisustvovali »Ženskom prelu« u Sonti. 
»Koncem veljače naše je Društvo organiziralo maškare za djecu. Kreacije voditelja Luke Iličića bile su veoma uspješne. Odlukom Predsjedništva u istom mjesecu formiran je Izvršni odbor Društva s predsjednicom Jelenom Gostimirović na čelu, a aktivira se rad s djecom i odraslima kroz uvježbavanje pjesama«, rekao je Dumendžić, ističući kako je u idućem periodu organizirano za Uskrs natjecanje u izradi pisanica i aranžiranju košarica, a za proštenje bila je postavljena izložba ikebana.
ZAHVALA ŽUPNIKU: »Od svibnja nastavljeni su radovi na renoviranju prostorija Društva koje nam je dragovoljno dao na korištenje vlč. Josip Kujundžić. Župniku smo doista zahvalni na pomoći. Članovi našeg Društva sudjelovali su na Dužionici u Somboru i na Dužijanci u Subotici u kolovozu, a u organizaciji Hrvatske matice iseljenika naša članica Katica Barukčić bila je na obuci za šivenje nošnji u Pučišću, kao i Marija Ihas na tečaju glazbene naobrazbe, također u Pučišću. Na samom koncu listopada za Dan zahvalnosti članice našeg Društva priredile su izložbu kruha, peciva i starinskih kolača, voditeljica Literarnog odjela Ljubica Kitanović pripremila je djecu za smotru recitatora koja je održana u Subotici«, rekao je Dumendžić, napominjući kako Društvo »Dukat« čuva šokačku ikavicu, kulturu, običaje i tradiciju šokačkih Hrvata.
KOORDINACIJA S HNV-om: »Predsjedništvo ostvaruje uspješnu suradnju s Hrvatskim nacionalnim vijećem, Forumom hrvatskih udruga, tjednikom Hrvatska riječ i katoličkim listom Zvonik. Držim kako je veoma bitna i suradnja s hrvatskim udrugama iz Srijema, koja još nije u dovoljnoj mjeri ostvarena. Tu suradnju moramo intenzivirati u što skorije vrijeme, a ona se treba realizirati u koordinaciji s Hrvatskim nacionalnim vijećem«, rekao je Dumenžić, izražavajući i zahvalnost na potpori i razumijevanju Veleposlanstva Republike Hrvatske u Beogradu.
U daljnjem tijeku programa nastupio je član »Dukata« Pavle Varga koji je na trubi odsvirao nekoliko popularnih standarda, Josip Dumendžić i Antun Kovač iz Bačkog Monoštora govorili su svoje pjesme, a na koncu programa je izuzetno uspješan nastup imao Folklorni odjel HKPD »Silvije Strahimir Kranjčević« iz Bačkog Brega. 
 

Najava događaja

04.08.2024 - Dužijanca u Mirgešu

Dužijanca u Mirgešu bit će proslavljena u nedjelju, 4. kolovoza, služenjem svečane svete mise u dvorani mjesne zajednice. Početak je u 18 sati.

04.09.2024 - Dužijanca u Đurđinu

Dužijanca u Đurđinu bit će proslavljena u nedjelju, 4. kolovoza, služenjem svečane svete mise u 10 sati u crkvi sv. Josipa Radnika.  U 19 sati će biti održana akademija Rič pod đermom, ove godine u sjećanje na Vericu Dulić. Bandašicino kolo počinje u 20 sati..

05.08.2024 - Likovna kolonija »Stipan Šabić«

Dvanaesti saziv Međunarodne umjetničke kolonije Stipan Šabić bit će održan od 5. do 10. kolovoza u Subotici, u prostorijama Doma učenika srednjih škola. Sudjelovat će četrnaest akademskih umjetnika iz Srbije, Hrvatske, Makedonije, Austrije, Mađarske i Australije. Svečanost zatvaranja, uz prigodnu izložbu nastalih djela, najavljena je za subotu, 10. kolovoza, s početkom u 19 sati. Organizator kolonije je HLU Croart iz Subotice.

08.08.2024 - Književna večer KD-a »Ivan Antunović«

Katoličko društvo Ivan Antunović poziva na obilježavanje dana Društva i književnu večer na kojoj će biti predstavljena knjiga mons. dr. Andrije Anišića SPOMENICA 2 – Ponovni pohod Hrvata Bunjevaca u staru postojbinu, Dužijanca u Mostaru – Obnova spomen-ploče iz 1933. Književna večer se održava u četvrtak, 8. kolovoza, s početkom u 19 sati u HKC-u Bunjevačko kolo u Subotici. Tijekom večeri bit će dodijeljene i nagrade Ivan Antunović zaslužnom pojedincu, udruzi i brojnoj obitelji.

12.08.2024 - Etnokamp u Subotici

Hrvatska čitaonica iz Subotice organizira Etnokamp za učenike osnovnoškolske dobi na hrvatskom jeziku. Ovogodišnji Etnokamp realizira se u razdoblju od 12. do 16. kolovoza u dvorištu Doma Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini. 

Tema ovogodišnjeg etnokampa je Disnotor i prelo. Tijekom ovih pet dana učenici uče o svojoj povijesti, tradiciji i baštini Hrvata u Vojvodini kroz razne radionice koje su različitog karaktera (kreativno – manualna, glazbena, folklor, moderni ples, dramska, recitatorska, kuharska, duhovna, tradicijsko pjevanje i druge). Posljednjeg petog dana djeca će već tradicionalno prirediti prodajnu izložbu svojih uradaka te završnu priredbu na kojoj će pokazati što su naučila u kampu. 

Cijena petodnevnog aranžmana je 1.200 dinara, a prijave su na e-mail bernadica@gmail.com ili na broj telefona 069/1017090 do 2. kolovoza 2024. godine.

15.08.2024 - Ciklus hrvatskog filma u Vojvodini

Prvi dio programa ovogodišnjega Ciklusa hrvatskog filma u Vojvodini održat će se u sklopu programa Tavankutsko kulturno lito od 15. do 17. kolovoza na Etno salašu Balažević u Tavankutu. Ulaz na sve projekcije je slobodan. 

Ciklus hrvatskog filma u Vojvodini održava se u organizaciji Udruge Artizana iz Zagreba u partnerstvu sa Zavodom za kulturu vojvođanskih Hrvata i uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, a ovaj program održava se u suradnji sa HKPD Matija Gubec i OŠ Matija Gubec iz Tavankuta.

Program:

15.08.2024. četvrtak, 19 sati

  • Čari naše škole, 4 min.
  • Šegrt Hlapić, dugometražni igrani film za djecu, Hrvatska, 2013., 102 min.

16.08.2024. petak, 20 sati

  • Duh u močvari, dugometražni igrani film za djecu, Hrvatska, 2006., 90 min.

17.08.2024. subota, 20 sati

  • Ivanova igra, dokumentarni film, Hrvatska, 2019., 50 min.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika