Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Da­ri­va­telj mno­gih vred­no­ta

Prije dva dana navršilo se točno 15 godina od kako je preminuo primarijus dr. Vinko Perčić (rođen na Hrvatskom majuru 20. veljače 1911. godine, preminuo u Subotici 24. studenoga 1989.), istaknuti liječnik, internist, gastroenterolog, pročelnik Internog odjela subotičke bolnice, uporni istraživač, znanstvenik, začetnik, organizator i dugogodišnji animator stručnog skupa glasovitih Internističkih dana, javni djelatnik zapaženih rezultata, humanist, dobitnik Oktobarske nagrade grada Subotice 1962. godine, te drugih brojnih domaćih i stranih priznanja, uz to više od šest desetljeća strastveni sakupljač/kolekcionar vrijednih djela likovne i primijenjene umjetnosti, odnosno umjetnina uopće.
Pučku školu i gimnaziju završava u rodnom zavičaju, a studij medicinskih znanosti u Gracu i Parizu. Stručno se usavršava širom Europe, najviše u Londonu, a kasnije i u Washingtonu (SAD). Budući da se tijekom svog dugog života kretao po ogromnim, gotovo nemjerljivim prostorima, tjeran iznutra vlastitom željom za otkrivanjem novih spoznaja u voljenoj struci, on je usporedo s tim, s isto toliko ljubavi, žara i energije razvijao svoju privrženost prema lijepom, koju je stekao u ranoj mladosti u salašarskom okruženju. Postao je tako istinski zaljubljenik u umjetnost, u krasotu slikarskih, kiparskih i inih djela. Krećući se kroz izložbene prostorije, paviljone, galerije i muzeje, likovne kolonije, družeći se s brojnim likovnim umjetnicima, on je poželio da mnogo toga od viđenog krasi njegov dom. Tu svoju plemenitu želju konzekventno je ostvarivao od rane mladosti, pa sve do nekoliko dana pred smrt.
Za više od 60 godina sakupio je zbirku neprocjenjive vrijednosti. Pokraj raritetnih djela svjetskih velikana kičice i dlijeta od XVI. do XX. stoljeća, stvorio je respektabilnu zbirku jugoslavenskih likovnih umjetnika s kraja XIX. stoljeća do 80-ih godina prošloga vijeka, zatim zbirku ostvarenja mađarskih slikara od sredine XIX. stoljeća do 1941. godine, itd. Sve to svjedoči da je bio neumorni, gorljivi i kompetentni sakupljač djela širokog dijapazona, što ga uklapa u red kolekcionara međunarodnoga značaja.
Svjestan vrijednosti ove kolekcije, dr. Vinko Perčić je u poodmaklim godinama svoga života u dva-tri navrata kolekciju ponudio gradu. Na žalost, čelnici Subotice sredinom sedamdesetih i početkom osamdesetih godina za to nisu imali dovoljno sluha. Odbijali su ponude, iz političkih razloga. Međutim, grad Zagreb je imao više razumijevanja: 29 svibnja 1989. u Muzejsko-galerijskom centru u Zagrebu otvorena je izložba pod nazivom »Umjetnine iz donacije dr. Vinka Perčića«. Bio je to krupan uspjeh za likovnu umjetnost dr. Perčića, ali i veliki gubitak za Suboticu.
Senzacionalan uspjeh ove izložbe i odjek tog znakovitog kulturnog događaja, a i sama bolest dr. Vinka Perčića, ubrzali su tijek zbivanja: 21. studenoga 1989. godine, tri dana pred smrt dr. Perčića, sastavljen je darovni ugovor po kojemu je donator darovao gradu polovicu stambene zgrade u Ulici Maksima Gorkog 22, drugi dio umjetničke zbirke koju je sakupio, te mobilijar. Prvi puta je dio njegove zbirke bio izložen u Gradskom muzeju 27. svibnja 1993. godine.
Svečano otvorenje Zavičajne galerije dr. Vinko Perčić obavljeno je 5. svibnja 1996. godine i propraćeno je publikacijom »Donacija dr. Vinka Perčića – Umjetnine Zavičajne galerije«.
Sjećajući se lika, djela i dara dr. Vinka Perčića, nameće nam se misao da bi njegova Galerija morala postati jedno veliko, osmišljeno i živo čvorište umjetnosti i umjetničkoga života ovoga grada, a ne neka polumrtva institucija povremeno otvorena nekim umjetnički manje vrijednim, efemernim pothvatima.
To bi onda bio najljepši izraz zahvalnosti dr. Vinku Perčiću, koji je nama i budućim naraštajima darovao duhovnu ljepotu neprolazne vrijednosti. 

Najava događaja

04.08.2024 - Dužijanca u Mirgešu

Dužijanca u Mirgešu bit će proslavljena u nedjelju, 4. kolovoza, služenjem svečane svete mise u dvorani mjesne zajednice. Početak je u 18 sati.

04.09.2024 - Dužijanca u Đurđinu

Dužijanca u Đurđinu bit će proslavljena u nedjelju, 4. kolovoza, služenjem svečane svete mise u 10 sati u crkvi sv. Josipa Radnika.  U 19 sati će biti održana akademija Rič pod đermom, ove godine u sjećanje na Vericu Dulić. Bandašicino kolo počinje u 20 sati..

05.08.2024 - Likovna kolonija »Stipan Šabić«

Dvanaesti saziv Međunarodne umjetničke kolonije Stipan Šabić bit će održan od 5. do 10. kolovoza u Subotici, u prostorijama Doma učenika srednjih škola. Sudjelovat će četrnaest akademskih umjetnika iz Srbije, Hrvatske, Makedonije, Austrije, Mađarske i Australije. Svečanost zatvaranja, uz prigodnu izložbu nastalih djela, najavljena je za subotu, 10. kolovoza, s početkom u 19 sati. Organizator kolonije je HLU Croart iz Subotice.

08.08.2024 - Književna večer KD-a »Ivan Antunović«

Katoličko društvo Ivan Antunović poziva na obilježavanje dana Društva i književnu večer na kojoj će biti predstavljena knjiga mons. dr. Andrije Anišića SPOMENICA 2 – Ponovni pohod Hrvata Bunjevaca u staru postojbinu, Dužijanca u Mostaru – Obnova spomen-ploče iz 1933. Književna večer se održava u četvrtak, 8. kolovoza, s početkom u 19 sati u HKC-u Bunjevačko kolo u Subotici. Tijekom večeri bit će dodijeljene i nagrade Ivan Antunović zaslužnom pojedincu, udruzi i brojnoj obitelji.

12.08.2024 - Etnokamp u Subotici

Hrvatska čitaonica iz Subotice organizira Etnokamp za učenike osnovnoškolske dobi na hrvatskom jeziku. Ovogodišnji Etnokamp realizira se u razdoblju od 12. do 16. kolovoza u dvorištu Doma Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini. 

Tema ovogodišnjeg etnokampa je Disnotor i prelo. Tijekom ovih pet dana učenici uče o svojoj povijesti, tradiciji i baštini Hrvata u Vojvodini kroz razne radionice koje su različitog karaktera (kreativno – manualna, glazbena, folklor, moderni ples, dramska, recitatorska, kuharska, duhovna, tradicijsko pjevanje i druge). Posljednjeg petog dana djeca će već tradicionalno prirediti prodajnu izložbu svojih uradaka te završnu priredbu na kojoj će pokazati što su naučila u kampu. 

Cijena petodnevnog aranžmana je 1.200 dinara, a prijave su na e-mail bernadica@gmail.com ili na broj telefona 069/1017090 do 2. kolovoza 2024. godine.

15.08.2024 - Ciklus hrvatskog filma u Vojvodini

Prvi dio programa ovogodišnjega Ciklusa hrvatskog filma u Vojvodini održat će se u sklopu programa Tavankutsko kulturno lito od 15. do 17. kolovoza na Etno salašu Balažević u Tavankutu. Ulaz na sve projekcije je slobodan. 

Ciklus hrvatskog filma u Vojvodini održava se u organizaciji Udruge Artizana iz Zagreba u partnerstvu sa Zavodom za kulturu vojvođanskih Hrvata i uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, a ovaj program održava se u suradnji sa HKPD Matija Gubec i OŠ Matija Gubec iz Tavankuta.

Program:

15.08.2024. četvrtak, 19 sati

  • Čari naše škole, 4 min.
  • Šegrt Hlapić, dugometražni igrani film za djecu, Hrvatska, 2013., 102 min.

16.08.2024. petak, 20 sati

  • Duh u močvari, dugometražni igrani film za djecu, Hrvatska, 2006., 90 min.

17.08.2024. subota, 20 sati

  • Ivanova igra, dokumentarni film, Hrvatska, 2019., 50 min.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika