Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Pri­o­ri­tet kva­li­tet­nim ma­ni­fe­sta­ci­jama

Nakon više razgovora između predsjednika Izvršnog odbora Hrvatskog nacionalnog vijeća Laze Vojnića Hajduka s predstavnicima hrvatskih udruga, u Somboru je 24. studenoga u prostorijama Hrvatskog kulturno-umjetničkog društva »Vladimir Nazor« održan zajednički sastanak na kojemu su bili nazočni predsjednik Kulturno-prosvjetne zajednice Hrvata »Šokadija« iz Sonte Dejan Bukovac, stručni suradnik u radu KPZH »Šokadija« Zvonko Tadijan, predsjednik Hrvatskog kulturno-umjetničkog prosvjetnog društva »Dukat« Vajska-Bođani Pavle Pejčić i dopredsjednik Društva »Dukat« Pavle Begov, predsjednik Kulturno-umjetničkog društva Hrvata »Bodrog« iz Bačkog Monoštora Stipan Šimunov, predsjednik HKUD »Vladimir Nazor« Šima Raič, članica Izvršnog odbora Društva »Vladimir Nazor« Marija Šeremešić, tajnik somborskog Društva Zoran Čota i Lazo Vojnić Hajduk. 
Cilj ranije održanih razgovora bio je uspostavljanje neposrednih kontakata i razmjena informacija o programima udruga u sferi kulture, na osnovu kojih će Vijeće uspostaviti strategiju podržavanja kvalitetnih programa, kao i poticanje sažimanja kulturnih programa po regijama, dok je zajednički, regionalni, sastanak s predstavnicima hrvatskih udruga iz Sombora i okolice i Bačkog Podunavlja, imao za cilj rezimiranje tih razgovora. 
Na sastanku je zaključeno kako udruge pokraj kulturnih manifestacija trebaju imati i jednu reprezentativnu manifestaciju, a razgovor je rezultirao i fokusiranjem manifestacija koje će udruge organizirati kao reprezentativne. 
DEFINIRANJE STRATEGIJSKIH CILJEVA: »Raspravljajući o mogućnosti razvoja aktivnosti unutar Vijeća, Izvršni odbor je razmatrao i potrebu neposrednih kontakata s predstavnicima hrvatskih udruga. Tako je Izvršni odbor Vijeća pokrenuo inicijativu kojom su intenzivirani razgovori s predstavnicima hrvatskih udruga. Uspostavljanjem neposrednih kontakata došlo se do uvida u programsko-strategijske orijentacije udruga. 
Razgovori s predstavnicima hrvatskih udruga vođeni su u Novom Slankamenu, Somboru, Bačkom Monoštoru, Bačkom Bregu, Vajskoj i Sonti. Svi razgovori odnosili su se na planove i strategije programa iz oblasti kulture tih društava. Na tim sastancima nastojalo se ukazati na potrebu za realiziranjem jedne karakteristične kulturne manifestacije pojedinih udruga, a te manifestacije treba karakterizirati kvaliteta, uz ono što je izvorno i specifično u njihovim regijama kao dio kulturne baštine. Dakle, nastojalo se utvrditi koji su to segmenti u kojima se pojedine udruge žele afirmirati u okviru hrvatske zajednice, a informacije o radu udruga neophodne su, kako bi Hrvatsko nacionalno vijeće moglo definirati strategijske ciljeve u domeni kulture«, kazao je Lazo Vojnić Hajduk i napomenuo kako novinari »Hrvatske riječi« prate i rad Vijeća, kao najznačajnije institucije hrvatske nacionalne manjine u SiCG, te je tjednik »Hrvatska riječ« osigurao stranice na kojima se prezentira rad i aktivnosti Vijeća. 
MANIFESTACIJE TREBA KVALITETNO PREZENTIRATI: »Tako se čitateljstvo može informirati o aktivnostima Vijeća, a na tim stranicama bila su prezentirana i mišljenja i stavovi predstavnika hrvatskih udruga nakon održanih razgovora. Tijekom razgovora nastojali smo pronaći ključ za djelovanje u idućem periodu. Svatko je istakao veliku važnost financijskih sredstava pri realizaciji programa u oblasti kulture. Ni amaterizam ne može funkcionirati bez financijskih sredstava, a kada već govorimo o amaterizmu, treba nastojati u okviru amaterskih aktivnosti uočiti talentirane pojedince koji se mogu dalje razvijati. U okviru amaterskog stvaralaštva čuva se naša kulturna baština, ali amaterizam ne smije pasti u situaciju diletantizma. U prethodnim razgovorima smo nastojali definirati koje su to manifestacije koje su nam imanentne i kojima se možemo afirmirati i pokazati eklatantan primjer očuvanja kulturne baštine. Došlo se do određenih međusobnih poticaja kako bi razgovore trebali nastaviti, jer će oni biti učinkoviti i od koristi za našu zajednicu. Trebali bismo pokušati utvrditi koja je to specifična manifestacija koju bi organizirale pojedine udruge, a koje bi bile podržane od svih hrvatskih udruga, lokalne samouprave, Pokrajine, domicilne zemlje i Vijeća, kako bi se te manifestacije mogle kvalitetno prezentirati. Te manifestacije afirmirat će hrvatsku zajednicu i ujedno dati doprinos u kulturnom buketu u našoj domicilnoj zemlji. Trebamo se fokusirati na dogovor, raspraviti i sumirati prijedloge i donijeti zaključak. Otvorio bih raspravu i neka svatko iznese svoje vizije i ono što se može i želi realizirati kao program u oblasti kulture u pojedinim udrugama, a što bi se realiziralo u suradnji sa svim udrugama. Trebamo odrediti prioritet kvalitetnih manifestacija«, kazao je Lazo Vojnić Hajduk.
ODREDITI CENTRALNE MANIFESTACIJE: U diskusiji koja je uslijedila Marija Šeremešić je rekla, kako se nakon sastanka, koji je održan u listopadu, diskutiralo u Društvu »Vladimir Nazor« o uspostavljanju prioritetne manifestacije, ali konačna odluka nije donijeta. 
»Postoji velika potreba za ovakvim oblikom sastanka, kao i za razgovorima koji su vođeni. Dobri su neposredni razgovori i pozdravljam ovaj sastanak kao nešto, što je nama neophodno. Ovo je prvi pokušaj da se odrede reprezentativne regionalne manifestacije, uz one već postojeće koje su manjeg karaktera. Naše Društvo je napravilo idejni projekt za ‘Dane pučke scene’ u Somboru. Također mi ovdje u Somboru trebamo vidjeti kakve programe u oblasti kulture mogu ponuditi Šokci. Što se tiče prioritetne manifestacije možda treba porazmisliti i o Božićnom koncertu koji se ove godine po treći puta organizira. Napomenula bih kako imamo slučaj čestog preklapanja manifestacija i to se mora riješiti«, kazala je Marija Šeremešić. Šima Raič je također istaknuo kako su razgovori predsjednika Izvršnog odbora Vijeća dobra inicijativa koja je sprovedena u djelo i sigurno će rezultirati na dobrobit hrvatske zajednice.
»Podržao bih i stranice u tjedniku ‘Hrvatska riječ’ na kojima se prezentira rad Vijeća, jer se iz tiska vidi kako se Vijeće zalaže za našu zajednicu. U Društvu smo razmišljali o manifestaciji kojoj bi valjalo dati prioritet. Naše najjače manifestacije, koje organizira Društvo ‘Vladimir Nazor’, su bunjevačko Prelo, Dužionica i Godišnjica društva, a od nedavno i Božićni koncert. To su manifestacije na kojima se okuplja najviše ljudi. Prelo je manifestacija u okviru koje nastupaju i druge udruge. To je izvorna manifestacija našeg Društva i možda bi tu manifestaciju trebalo podići na višu kvalitetnu razinu. Naše Društvo je osnovano prije šezdeset i osam godina i godišnjicu obilježavamo početkom prosinca. I toj manifestaciji bi se mogao dati prioritet. Što se tiče suradnje s Društvima iz Podunavlja mi smo uvijek spremni za kontakte i suradnju. Trebamo voditi računa i o tome da se termini programa ne preklapaju. Trebalo bi napraviti kalendar događanja, a veoma je važno i odrediti koje će biti centralne manifestacije po regijama«, kazao je Šima Raič. Potom je Zoran Čota istaknuo važnost koordinacije: »Možda bi bilo dobro da se o koordinaciji programa vodi računa u okviru Vijeća. Naše prostorije su funkcionalne i mogli bi se organizirati Dani raznih naselja u kojima žive Hrvati i u okviru tih manifestacija oni bi se predstavili kulturnim programima. Što se tiče stranica u ‘Hrvatskoj riječi’ na kojima se prezentira rad Vijeća, one su veoma važne, jer svima onima koji ne sudjeluju u radu Vijeća pružaju uvid u aktivnosti i djelovanje tog tijela«, kazao je Zoran Čota.
VAŽNOST KOORDINACIJE: Uslijedila je diskusija Stipana Šimunova koji je iznio, kako bi se u Bačkom Monoštoru željelo imati koncert šokačkih pjesama i takva manifestacija bi mogla postati tradicionalna.
»U Monoštoru je najveća svečanost Zavitni dan u čast Majci Božjoj, a smatram kako bi se mogla organizirati i manifestacija šokačkih pjesama i te dvije manifestacije bi onda bile dovoljne za naše selo«, kazao je Stipan Šimunov, a zatim je Dejan Bukovac kazao kako bi trebalo napraviti kalendar odvijanja kulturnih programa i predočio kako se u Sonti organizira Šokačka večer u prosincu, te bi toj manifestaciji trebalo dati prioritet u Sonti.
Zvonko Tadijan je naglasio važnost koordinacije kako se programi ne bi preklapali i istaknuo važnost Šokačke večeri za Hrvate u Sonti. »Projekt tjednika ‘Hrvatska riječ’ je naš najbolji projekt. Nema svatko kompjutor kod kuće, a ‘Hrvatska riječ’ nas kvalitetno informira i dobro je što postoje stranice u tjedniku koje nas informiraju o radu Vijeća«, kazao je Zvonko Tadijan. Pavle Pejčić je kratko iznio, kako Društvo »Dukat« postoji tek dvije godine, a veća manifestacija koju organizira Društvo je Godišnja skupština. »Želimo sudjelovati što više u programima iz oblasti kulture, a dobro bi bilo kada bi se uspostavila još jedna manifestacija koju bi organiziralo naše Društvo«, kazao je Pavle Pejčić.
ŠTO JE ZAKLJUČENO: Nakon diskusije zaključeno je kako svaka udruga treba imati jednu reprezentativnu manifestaciju, koju će sve udruge pomoći. Za Sombor je predloženo da ta manifestacija bude »Dani pučke scene«, u Bačkom Monoštoru »Festival izvorne šokačke pjesme«, u Sonti »Šokačka večer«, u Vajskoj »Smotra recitatora«, a u Bačkom Bregu »Festival tamburaške glazbe«. 
»Fokusirali smo reprezentativne manifestacije koje bi organizirale pojedine udruge i sada se treba pristupiti razradi tih programa. Trebaju se napraviti kroki projekti programa i s njima treba konkurirati pri proračunima od lokalne samouprave pa do republičkog proračuna domicilne države«, kazao je na koncu sastanka Lazo Vojnić Hajduk.                             
 

Najava događaja

04.08.2024 - Dužijanca u Mirgešu

Dužijanca u Mirgešu bit će proslavljena u nedjelju, 4. kolovoza, služenjem svečane svete mise u dvorani mjesne zajednice. Početak je u 18 sati.

04.09.2024 - Dužijanca u Đurđinu

Dužijanca u Đurđinu bit će proslavljena u nedjelju, 4. kolovoza, služenjem svečane svete mise u 10 sati u crkvi sv. Josipa Radnika.  U 19 sati će biti održana akademija Rič pod đermom, ove godine u sjećanje na Vericu Dulić. Bandašicino kolo počinje u 20 sati..

05.08.2024 - Likovna kolonija »Stipan Šabić«

Dvanaesti saziv Međunarodne umjetničke kolonije Stipan Šabić bit će održan od 5. do 10. kolovoza u Subotici, u prostorijama Doma učenika srednjih škola. Sudjelovat će četrnaest akademskih umjetnika iz Srbije, Hrvatske, Makedonije, Austrije, Mađarske i Australije. Svečanost zatvaranja, uz prigodnu izložbu nastalih djela, najavljena je za subotu, 10. kolovoza, s početkom u 19 sati. Organizator kolonije je HLU Croart iz Subotice.

08.08.2024 - Književna večer KD-a »Ivan Antunović«

Katoličko društvo Ivan Antunović poziva na obilježavanje dana Društva i književnu večer na kojoj će biti predstavljena knjiga mons. dr. Andrije Anišića SPOMENICA 2 – Ponovni pohod Hrvata Bunjevaca u staru postojbinu, Dužijanca u Mostaru – Obnova spomen-ploče iz 1933. Književna večer se održava u četvrtak, 8. kolovoza, s početkom u 19 sati u HKC-u Bunjevačko kolo u Subotici. Tijekom večeri bit će dodijeljene i nagrade Ivan Antunović zaslužnom pojedincu, udruzi i brojnoj obitelji.

12.08.2024 - Etnokamp u Subotici

Hrvatska čitaonica iz Subotice organizira Etnokamp za učenike osnovnoškolske dobi na hrvatskom jeziku. Ovogodišnji Etnokamp realizira se u razdoblju od 12. do 16. kolovoza u dvorištu Doma Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini. 

Tema ovogodišnjeg etnokampa je Disnotor i prelo. Tijekom ovih pet dana učenici uče o svojoj povijesti, tradiciji i baštini Hrvata u Vojvodini kroz razne radionice koje su različitog karaktera (kreativno – manualna, glazbena, folklor, moderni ples, dramska, recitatorska, kuharska, duhovna, tradicijsko pjevanje i druge). Posljednjeg petog dana djeca će već tradicionalno prirediti prodajnu izložbu svojih uradaka te završnu priredbu na kojoj će pokazati što su naučila u kampu. 

Cijena petodnevnog aranžmana je 1.200 dinara, a prijave su na e-mail bernadica@gmail.com ili na broj telefona 069/1017090 do 2. kolovoza 2024. godine.

15.08.2024 - Ciklus hrvatskog filma u Vojvodini

Prvi dio programa ovogodišnjega Ciklusa hrvatskog filma u Vojvodini održat će se u sklopu programa Tavankutsko kulturno lito od 15. do 17. kolovoza na Etno salašu Balažević u Tavankutu. Ulaz na sve projekcije je slobodan. 

Ciklus hrvatskog filma u Vojvodini održava se u organizaciji Udruge Artizana iz Zagreba u partnerstvu sa Zavodom za kulturu vojvođanskih Hrvata i uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, a ovaj program održava se u suradnji sa HKPD Matija Gubec i OŠ Matija Gubec iz Tavankuta.

Program:

15.08.2024. četvrtak, 19 sati

  • Čari naše škole, 4 min.
  • Šegrt Hlapić, dugometražni igrani film za djecu, Hrvatska, 2013., 102 min.

16.08.2024. petak, 20 sati

  • Duh u močvari, dugometražni igrani film za djecu, Hrvatska, 2006., 90 min.

17.08.2024. subota, 20 sati

  • Ivanova igra, dokumentarni film, Hrvatska, 2019., 50 min.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika