Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Pje­snik duše Su­bo­ti­ce

Promocija knjige »Skaska o vatri« subotičkog pisca, pjesnika i kolumnista Lazara Franciškovića održana je prošlog četvrtka, 2. prosinca u Gradskoj knjižnici u Subotici. Voditelj ove promocije, ujedno i izlagač bio je subotički novinar Smiljan Njagul, a pokraj njega o knjizi su govorili i prof. Raša Babin te povjesničar umjetnosti Bela Duranci. 
U uvodnom dijelu programa dramsku točku po stihovima Lazara Franciškovića izvele su učenica subotičke Gimnazije Azra Striković i učenica OŠ »Miloš Crnjanski« u Subotici Emese Fodor. 
ATMOSFERA PANONSKE MELANKOLIJE: »Kao primjer odnosa prema kreaciji« i kao čitatelj ove knjige, Bela Duranci je ukazao da »umjetnička poruka nije informacija, niti faktografija, već kreacija koja djeluje autentičnošću, skladno oblikovanom cjelinom, djeluje kao sazvučje s izazovima svoga doba, te ona mora biti samosvojna. Gradska fontana izgrađena 1975. godine bila je izazov i inspiracija Lazi Franciškoviću, koji u svojim djelima prepoznaje salašarsko u gradu, koji opisuje atmosferu panonske melankolije, koja me podsjeća na nezaboravne salašarske večeri ispunjene djetinjim uspomenama«. 
U daljnjem tijeku večeri Smiljan Njagul je istaknuo kako je ovaj uradak »lijepa zbirka stihova, a bitnost ova Franciškovićeva spjeva je da je putem umjetnosti sve u mogućnosti da bude objavljeno.« Knjigu po riječima Njagula karakterizira i iskonski govor čovjeka, govor ruku u jednoj od pjesama kojim je čovjek sebe postavio između zemlje i neba«, te činjenica da ovaj Francišković s malo riječi uspijeva postići širinu misli ili opisati kompleksna ljudska osjećanja. »Vatra o kojoj se govori, kada se upali, ona grije još dugo«, zaključio je Njagul.
Recenzent Raša Babin u uvodnom dijelu svog izlaganja govorio je o Franciškovićevim dosadašnjim pjesničkim i književnim radovima – »pjesmama o objektima kao što su Gradska kuća, Fontana, Gradska knjižnica, subotičkim crkvama, kojima se autor bavio ne da bi ih likovno ili arhitektonski opisao, već imajući u vidu njihov značaj u društvu«. Govoreći o značaju najnovije Franciškovićeve poeme on kaže kako je autor ostvario vidan napredak, novu kvalitetu: »Zamjerao sam mu škrtost, zbog koje je on bio nedovoljno dostupan čitateljima, ali ovdje se prvi puta otvorio, što čovjeku pada mnogo prijatnije.«
ZIDANJE RIJEČI U MELODIJU: Govoreći o samoj poemi »Skaska o vatri«, Babin je kazao: »Putnik je lirski subjekt ovog autora, njegov mogući alter-ego. Fontana je mjesto gdje je on prvi puta vidio njene oči tj. ‘šapat njenih zjenica’, ali nešto ih sprečava da se ljubav rascvjeta, a to je strah od grijeha«, te dodao, kako stil pisanja ovog autora ovdje podsjeća na Davidove psalme iz Biblije koji govore o grijehu. Viđenje Franciškovićeva stvaralaštva dopunio je i isticanjem bitnih karakteristika kao što su pjesnikova sposobnost stvaranja novih riječi, te nazočnost prirode u njegovu djelu, koja živi s pjesnikom posredstvom onomatopeja. Na kraju izlaganja konstatirao je kako su spisi ovog autora zapravo jedna priča u različitim nijansama, te da u skladu s novom nijansom njegovog stvaralačkog oslobađanja, »najveće domete ovog pjesnika tek treba očekivati«.
U završnom dijelu postavljeno je i nekoliko pitanja samom autoru. O metodi stvaranja svojih djela Lazar Francišković je kazao: »Pišem danju, svaku riječ slažem, svaku riječ zidam i komponiram ih onda tako da one dobiju određenu melodiju«. Na samom kraju večeri posjetitelji su imali priliku čuti tri posljednje stranice ovog spjeva, koje je pročitao voditelj Smiljan Njagul. 
 

Najava događaja

04.08.2024 - Dužijanca u Mirgešu

Dužijanca u Mirgešu bit će proslavljena u nedjelju, 4. kolovoza, služenjem svečane svete mise u dvorani mjesne zajednice. Početak je u 18 sati.

04.09.2024 - Dužijanca u Đurđinu

Dužijanca u Đurđinu bit će proslavljena u nedjelju, 4. kolovoza, služenjem svečane svete mise u 10 sati u crkvi sv. Josipa Radnika.  U 19 sati će biti održana akademija Rič pod đermom, ove godine u sjećanje na Vericu Dulić. Bandašicino kolo počinje u 20 sati..

05.08.2024 - Likovna kolonija »Stipan Šabić«

Dvanaesti saziv Međunarodne umjetničke kolonije Stipan Šabić bit će održan od 5. do 10. kolovoza u Subotici, u prostorijama Doma učenika srednjih škola. Sudjelovat će četrnaest akademskih umjetnika iz Srbije, Hrvatske, Makedonije, Austrije, Mađarske i Australije. Svečanost zatvaranja, uz prigodnu izložbu nastalih djela, najavljena je za subotu, 10. kolovoza, s početkom u 19 sati. Organizator kolonije je HLU Croart iz Subotice.

08.08.2024 - Književna večer KD-a »Ivan Antunović«

Katoličko društvo Ivan Antunović poziva na obilježavanje dana Društva i književnu večer na kojoj će biti predstavljena knjiga mons. dr. Andrije Anišića SPOMENICA 2 – Ponovni pohod Hrvata Bunjevaca u staru postojbinu, Dužijanca u Mostaru – Obnova spomen-ploče iz 1933. Književna večer se održava u četvrtak, 8. kolovoza, s početkom u 19 sati u HKC-u Bunjevačko kolo u Subotici. Tijekom večeri bit će dodijeljene i nagrade Ivan Antunović zaslužnom pojedincu, udruzi i brojnoj obitelji.

12.08.2024 - Etnokamp u Subotici

Hrvatska čitaonica iz Subotice organizira Etnokamp za učenike osnovnoškolske dobi na hrvatskom jeziku. Ovogodišnji Etnokamp realizira se u razdoblju od 12. do 16. kolovoza u dvorištu Doma Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini. 

Tema ovogodišnjeg etnokampa je Disnotor i prelo. Tijekom ovih pet dana učenici uče o svojoj povijesti, tradiciji i baštini Hrvata u Vojvodini kroz razne radionice koje su različitog karaktera (kreativno – manualna, glazbena, folklor, moderni ples, dramska, recitatorska, kuharska, duhovna, tradicijsko pjevanje i druge). Posljednjeg petog dana djeca će već tradicionalno prirediti prodajnu izložbu svojih uradaka te završnu priredbu na kojoj će pokazati što su naučila u kampu. 

Cijena petodnevnog aranžmana je 1.200 dinara, a prijave su na e-mail bernadica@gmail.com ili na broj telefona 069/1017090 do 2. kolovoza 2024. godine.

15.08.2024 - Ciklus hrvatskog filma u Vojvodini

Prvi dio programa ovogodišnjega Ciklusa hrvatskog filma u Vojvodini održat će se u sklopu programa Tavankutsko kulturno lito od 15. do 17. kolovoza na Etno salašu Balažević u Tavankutu. Ulaz na sve projekcije je slobodan. 

Ciklus hrvatskog filma u Vojvodini održava se u organizaciji Udruge Artizana iz Zagreba u partnerstvu sa Zavodom za kulturu vojvođanskih Hrvata i uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, a ovaj program održava se u suradnji sa HKPD Matija Gubec i OŠ Matija Gubec iz Tavankuta.

Program:

15.08.2024. četvrtak, 19 sati

  • Čari naše škole, 4 min.
  • Šegrt Hlapić, dugometražni igrani film za djecu, Hrvatska, 2013., 102 min.

16.08.2024. petak, 20 sati

  • Duh u močvari, dugometražni igrani film za djecu, Hrvatska, 2006., 90 min.

17.08.2024. subota, 20 sati

  • Ivanova igra, dokumentarni film, Hrvatska, 2019., 50 min.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika