Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Tjednik

četvrtak, 16. 12.

Ubojica
Kako saznaje ekipa Insajdera TV B92, policiji je već godinu dana poznato ime ubojice Slavka Ćuruvije. Prema tim saznanjima, svjedok uboj-stva identificirao je ubojicu još tijekom 2003. godine. Nikšićanin Luka Pejović, koji je identificiran kao ubojica Slavka Ćuruvije, ubijen je još 5. prosinca 2000. godine u blizini svoje kuće u Dinarskoj ulici u Beogradu. Novine su u to vrijeme, pozivajući se na pouzdane informacije, objavljivale da je Pejović bio poznat kao član crnogorskog klana u beogradskom podzemlju i da je trgovao narkoticima. 
 
Kampanja
U Hrvatskoj je i službeno počela predsjednička kampanja u kojoj se 13 kandidata bori za povjerenje birača. Kampanja traje sve do 31. prosinca, a predizborna šutnja počinje 1. siječnja. Prema procjenama, organizacija i provedba prvog kruga izbora stajat će najmanje 60 milijuna kuna. U slučaju drugog kruga, iznos se udvostručuje. Izbori se održavaju 2. siječnja 2005. godine
petak, 17. 12. 
Tuđbe
U prostorije NIU »Hrvatska riječ« stigle su tužbe TV Novi Sad protiv urednice TV emisije »Tragom hrvatskim« Dušice Dulić i direktora NIU »Hrvatska riječ« Zvonimira Perušića. Prema tekstu tužbe, Dulić i Perušić optužuju se za »govor mržnje iznošenjem informacija o JP RTS-RT Novi Sad kojim se potiče diskriminacija i mržnja između pripadnika srpskog naroda i hrvatske zajednice«. Od optuženih se traži i naknada štete u visini 800.000 dinara.
 
Mirovina
Načelnik Generalštaba Vojske SiCG general Branko Krga odlazi u mirovinu »po slovu zakona«, izjavio je ministar obrane Prvoslav Davinić. On je najavio i sjednicu Vrhovnog savjeta obnove za 24. pro-sinca, na kojoj će biti izabran novi načelnik Generalštaba. 
 
Pregovori
Europsko vijeće odlučilo je u Bruxellesu da se pristupni pregovori s Hrvatskom otvore 17. ožujka sljedeće godine, ako postoji puna suradnja s Haškim sudom, a na budućoj zemlji predsjedateljici EU-a je da procijeni tu suradnju, izjavio je predsjedatelj Europskog vijeća Jan Peter Balkenende. Hrvatska je zaslužila ovu odluku, rekao je Balkenende na završnoj konferenciji za novinare. 
subota, 18. 12. 
Pisma
Predsjednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Nebojša Bugarinović potvrdio je da je ta organizacija nedavno dobila dva pisma u kojima se iznose detalji o ubojstvu novinara »Večenjih novosti« Milana Pantića. Bugarinović je naveo da su pisma istoga sadržaja upućena i specijalnom tužitelju za organizirani kriminal Jovanu Prijiću i u njima se, prema riječima Bugarinovića, dosta detaljno govori o tom ubojstvu.
 
Pomoć
Potpredsjednik Vlade Srbije Miroljub Labus izjavio je da haški optuženici imaju dva do tri tjedna za predaju Haagu, ako se ne predaju »pomoći ćemo im«.
srijeda, 22. 12
 
Albanija
Ministar vanjskih poslova SiCG Vuk Drašković stigao je u dvodnevni službeni posjet Albaniji, prvi od uspostave diplomatskih odnosa između dviju zemalja u siječnju 2001. godine. Drašković u Albaniju dolazi na poziv albanskog kolege Kastriota Islamija, a u sklopu posjeta sastat će se i s albanskim predsjednikom, premijerom i predsjednikom parlamenta
utorak, 21. 12. 
Prvoborci
Skupština Srbije izjednačila je prava pripadnika četničkog i partizanskog pokreta, te ustanovila »Ravnogorsku spomenicu 1941.«, poput »Partizanske spomenice«. Za prijedlog SPO-a glasovalo je 176 poslanika, a protiv su bila 24 poslanika. Uzdržana su bila četiri, a nije glasalo devet poslanika. Protiv izjednjačavanja partizana i četnika glasovali su samo zastupnici SPS-a i Socijaldemokratske partije.
Rasprava o četnicima i partizanima u parlamentu se vodila uz uvrede protivnicima toga zakona. Zastupnik DSS-a Dragoljub Kojčić je s go-vornice uputio nekoliko riječi na račun zastupnika koji su kritizirali raspravu o predloženom zakonu, a koji se mogu protumačiti kao govor mržnje. Zastupnik Socijaldemokratske partije Meho Omerović, koji je rekao da bi zastupnici trebali ostaviti povijest i više se baviti aktualnim problemima Srbije, a ne pravima četnika i partizana, na što mu je zastupnik Kojčić rekao da ostavi zastupnike da se bave poviješću srpskog naroda, a da se Meho Omerović tu nema što pitati. Kojčić je zastupniku SPS-a Žarku Obradoviću kazao kako, s obzirom da je podrijetlom iz Crne Gore, nema što govoriti o izjednačavanju prava između partizana i četnika.
ponedjeljak, 20. 12
Vojska
Pad povjerenja u državne institucije i političare jest trend koji se nastavlja, pokazuju istraživanja Strategic marketinga. Institucija koja, međutim, dramatično gubi povjerenje građana jest vojska. Naime, u rujnu je povjerenje u tu instituciju imalo čak 57 posto ispitanika, dok je u studenome postotak pao na svega 35 posto.
 
Suđenja
Human rights watch navodi da EU treba inzistirati na napretku hrvatskog pravosuđa u suđenjima za ratne zločine. »Ta suđenja obiluju pristranošću, nedostatkom profesionalnosti na sudu i neadekvatnom suradnjom policije. To se posebno odnosi na mnoga neadekvatna suđenja Srbima i mnogo manji broj procesa protiv osoba hrvatske nacionalnosti«, navodi HRV.
nedjelja, 19. 12. 
Topčider
Pravni zastupnik obitelji stradalog vojnika Dragana Jakovljevića, Vladan Batić, rekao je da su gardisti na Topčideru streljani. U pisanoj izjavi koju je dostavio medijima Batić smatra da bi sada pravosudni organi u Srbiji trebali utvrditi tko je i zašto počinio to, kako je rekao, po mnogim pojavnim manifestacijama, ritualno ubojstvo. Drugi dio posla odnosi se na to da se utvrdi odgovornost nadležnih u vojsci zašto je do tragedije došlo i odgovornost onih koji su pokušali prikriti istinu, ne ustručavajući se čak ni od »bjesomučnog bacanja ljage na pokojne gardiste, posebno na Dragana Jakovljevića«.

Najava događaja

04.08.2024 - Dužijanca u Mirgešu

Dužijanca u Mirgešu bit će proslavljena u nedjelju, 4. kolovoza, služenjem svečane svete mise u dvorani mjesne zajednice. Početak je u 18 sati.

04.09.2024 - Dužijanca u Đurđinu

Dužijanca u Đurđinu bit će proslavljena u nedjelju, 4. kolovoza, služenjem svečane svete mise u 10 sati u crkvi sv. Josipa Radnika.  U 19 sati će biti održana akademija Rič pod đermom, ove godine u sjećanje na Vericu Dulić. Bandašicino kolo počinje u 20 sati..

05.08.2024 - Likovna kolonija »Stipan Šabić«

Dvanaesti saziv Međunarodne umjetničke kolonije Stipan Šabić bit će održan od 5. do 10. kolovoza u Subotici, u prostorijama Doma učenika srednjih škola. Sudjelovat će četrnaest akademskih umjetnika iz Srbije, Hrvatske, Makedonije, Austrije, Mađarske i Australije. Svečanost zatvaranja, uz prigodnu izložbu nastalih djela, najavljena je za subotu, 10. kolovoza, s početkom u 19 sati. Organizator kolonije je HLU Croart iz Subotice.

08.08.2024 - Književna večer KD-a »Ivan Antunović«

Katoličko društvo Ivan Antunović poziva na obilježavanje dana Društva i književnu večer na kojoj će biti predstavljena knjiga mons. dr. Andrije Anišića SPOMENICA 2 – Ponovni pohod Hrvata Bunjevaca u staru postojbinu, Dužijanca u Mostaru – Obnova spomen-ploče iz 1933. Književna večer se održava u četvrtak, 8. kolovoza, s početkom u 19 sati u HKC-u Bunjevačko kolo u Subotici. Tijekom večeri bit će dodijeljene i nagrade Ivan Antunović zaslužnom pojedincu, udruzi i brojnoj obitelji.

12.08.2024 - Etnokamp u Subotici

Hrvatska čitaonica iz Subotice organizira Etnokamp za učenike osnovnoškolske dobi na hrvatskom jeziku. Ovogodišnji Etnokamp realizira se u razdoblju od 12. do 16. kolovoza u dvorištu Doma Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini. 

Tema ovogodišnjeg etnokampa je Disnotor i prelo. Tijekom ovih pet dana učenici uče o svojoj povijesti, tradiciji i baštini Hrvata u Vojvodini kroz razne radionice koje su različitog karaktera (kreativno – manualna, glazbena, folklor, moderni ples, dramska, recitatorska, kuharska, duhovna, tradicijsko pjevanje i druge). Posljednjeg petog dana djeca će već tradicionalno prirediti prodajnu izložbu svojih uradaka te završnu priredbu na kojoj će pokazati što su naučila u kampu. 

Cijena petodnevnog aranžmana je 1.200 dinara, a prijave su na e-mail bernadica@gmail.com ili na broj telefona 069/1017090 do 2. kolovoza 2024. godine.

15.08.2024 - Ciklus hrvatskog filma u Vojvodini

Prvi dio programa ovogodišnjega Ciklusa hrvatskog filma u Vojvodini održat će se u sklopu programa Tavankutsko kulturno lito od 15. do 17. kolovoza na Etno salašu Balažević u Tavankutu. Ulaz na sve projekcije je slobodan. 

Ciklus hrvatskog filma u Vojvodini održava se u organizaciji Udruge Artizana iz Zagreba u partnerstvu sa Zavodom za kulturu vojvođanskih Hrvata i uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, a ovaj program održava se u suradnji sa HKPD Matija Gubec i OŠ Matija Gubec iz Tavankuta.

Program:

15.08.2024. četvrtak, 19 sati

  • Čari naše škole, 4 min.
  • Šegrt Hlapić, dugometražni igrani film za djecu, Hrvatska, 2013., 102 min.

16.08.2024. petak, 20 sati

  • Duh u močvari, dugometražni igrani film za djecu, Hrvatska, 2006., 90 min.

17.08.2024. subota, 20 sati

  • Ivanova igra, dokumentarni film, Hrvatska, 2019., 50 min.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika