Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kako, molim?

Jasno KAO DAN
 
Pazite, tu u javnom mnijenju mora se jedna stvar svladati – nitko nije suđen niti se vodi na sud zato što je nosio pušku u Hrvatskoj, u Krajini, na suđenje se vode oni koji su ubijali zarobljene, razoružane, žene, djecu i starce. Za to se odgovara, a ako su Bošnjaci radili isto kao mi, molim vas zašto se ne otkrije neka muslimanska Srebrenica? Jasno kao dan. Desimir Tošić, publicist, Peščanik, B92, 17. prosinca
SE­BIČNI GRAĐANI
 
Postotak građana, koji su za priključenje u EU, varira. Kada su neke situacije aktualne koje ne idu u prilog našim građanima, onda ovaj postotak pada. Kako se Hrvatskoj približavaju šanse da počnu pregovori i slično, tako mi kao cjelina funkcioniramo dajući podršku i tada, naravno, udio građana koji su za integraciju Hrvatske u EU raste. Dosad je najniži postotak građana koji pozitivno misle o ulasku države u EU bio nešto ispod 50 posto, a proteklih dana je oko 70. Smiljana Leinert-Novosel, dekanica Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu, Danas, 21. prosinca
NI­JE AU­TOR­SKO DJE­LO
 
Severinin kućni pornić nije autorsko djelo. U njemu nema redatelja, scenarista, producenta, autora originalne glazbe, montažera i ostalih osoba nužnih da bi snimka imala status autorskog djela, te kao drugo, snimljeni seks ni u čemu nije poseban ili jedinstven, niti odudara od brojnih sličnih snimki. Krešimir Puškarić, sudac u slučaju Severine protiv Indexa. hr, Novi list, 18. prosinca
PRA­VO NA JE­ZIK
 
Pravo da se u svome jeziku osjeća slobodnim i nesputanim, pa makar i ne znao na što pritom zapravo misli i u kakvu se govoru o tome izražava, za hrvatskoga je građanina doista jedno od onih osnovnih, simboličkih prava, koja se utvrđuju deklaracijama i na kojima počiva što prešutni, što uređeni poredak međusobnoga odnošenja i priznavanja naroda i kultura. Hrvatska osjetljivost na jezik izvana se doduše dovoljno ne razumije, ali to pitanje izvan stručnih krugova i kakva zagrižena publicista, koji u svemu hrvatskome vidi nacionalizam i secesiju, više nikoga ne intrigira i zapravo mu je svejedno kako Hrvati među sobom govore i što pritom osjećaju. Vlaho Bogišić, Vjesnik, 18. prosinca
HR­VAT­SKA NOR­MA JEAN
 
Da je bar ona rodila izvanbračno dijete Stjepana Mesića! Onda bismo je, mi piskarala, makar uspoređivali s Kennedyevom ljubavnicom Marilyn Monroe. Ovako, hrvatskoj Normi Jean, kojoj su Dalmatinci tepali »Seve nazionale«, ti isti zemljaci pronalaze srpske pretke koji su, navodno, vojvodovali po Dalmatinskoj zagori. Ona koja je do jučer bila alter ego Gospe i »bile boje« danas je najobičnija četnikuša zato što se parila, i to snimala, s Hercegovcem!? Usud gospođice Vučković ne bi bio vrijedan pažnje izvan nekog porno sitea ili sajma da se ne radi o paradigmi priče o mladoj Hrvatskoj. Ta se prpošna i putena potencijalna udavača za svoje europske prosce krvavo morala izboriti. Pa čak i kada nije mogla, ili nije smjela, dići glas u svoju obranu, znala je da će slabašno grlo kompenzirati njezina neodoljiva bedra. Branko Mijić, komentator, Novi list, 18. prosinca
ZAŠTI­TA I GA­RAN­CI­JE
 
Ja mislim da je kaznena politika Haškog suda sramna. Ne vidim zašto je Biljana Plavšić dobila samo šest godina i zašto ih puštaju da se brane sa slobode. Mislim, majke mi mile, mogu li ja malo ići u tu Švedsku jedno šest godina da jašem konja i da se odmorim, jer ću poludjeti više. Imam tjeralice od »Infostana«, od »Elektrodistribucije«, sad ako bih mogla malo otići na VMA da me prvo izliječe iz humanitarnih razloga, prije nego što mi isključe struju. Vrlo mi je milo što je država dala garancije za njih i nadam se da će ih dati i za mene kad me »Infostan« uhiti, ali nešto čisto sumnjam. Jelena Milić, urednica »Pop kulta«, Peščanik, B92, 17. prosinca
 

Najava događaja

04.08.2024 - Dužijanca u Mirgešu

Dužijanca u Mirgešu bit će proslavljena u nedjelju, 4. kolovoza, služenjem svečane svete mise u dvorani mjesne zajednice. Početak je u 18 sati.

04.09.2024 - Dužijanca u Đurđinu

Dužijanca u Đurđinu bit će proslavljena u nedjelju, 4. kolovoza, služenjem svečane svete mise u 10 sati u crkvi sv. Josipa Radnika.  U 19 sati će biti održana akademija Rič pod đermom, ove godine u sjećanje na Vericu Dulić. Bandašicino kolo počinje u 20 sati..

05.08.2024 - Likovna kolonija »Stipan Šabić«

Dvanaesti saziv Međunarodne umjetničke kolonije Stipan Šabić bit će održan od 5. do 10. kolovoza u Subotici, u prostorijama Doma učenika srednjih škola. Sudjelovat će četrnaest akademskih umjetnika iz Srbije, Hrvatske, Makedonije, Austrije, Mađarske i Australije. Svečanost zatvaranja, uz prigodnu izložbu nastalih djela, najavljena je za subotu, 10. kolovoza, s početkom u 19 sati. Organizator kolonije je HLU Croart iz Subotice.

08.08.2024 - Književna večer KD-a »Ivan Antunović«

Katoličko društvo Ivan Antunović poziva na obilježavanje dana Društva i književnu večer na kojoj će biti predstavljena knjiga mons. dr. Andrije Anišića SPOMENICA 2 – Ponovni pohod Hrvata Bunjevaca u staru postojbinu, Dužijanca u Mostaru – Obnova spomen-ploče iz 1933. Književna večer se održava u četvrtak, 8. kolovoza, s početkom u 19 sati u HKC-u Bunjevačko kolo u Subotici. Tijekom večeri bit će dodijeljene i nagrade Ivan Antunović zaslužnom pojedincu, udruzi i brojnoj obitelji.

12.08.2024 - Etnokamp u Subotici

Hrvatska čitaonica iz Subotice organizira Etnokamp za učenike osnovnoškolske dobi na hrvatskom jeziku. Ovogodišnji Etnokamp realizira se u razdoblju od 12. do 16. kolovoza u dvorištu Doma Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini. 

Tema ovogodišnjeg etnokampa je Disnotor i prelo. Tijekom ovih pet dana učenici uče o svojoj povijesti, tradiciji i baštini Hrvata u Vojvodini kroz razne radionice koje su različitog karaktera (kreativno – manualna, glazbena, folklor, moderni ples, dramska, recitatorska, kuharska, duhovna, tradicijsko pjevanje i druge). Posljednjeg petog dana djeca će već tradicionalno prirediti prodajnu izložbu svojih uradaka te završnu priredbu na kojoj će pokazati što su naučila u kampu. 

Cijena petodnevnog aranžmana je 1.200 dinara, a prijave su na e-mail bernadica@gmail.com ili na broj telefona 069/1017090 do 2. kolovoza 2024. godine.

15.08.2024 - Ciklus hrvatskog filma u Vojvodini

Prvi dio programa ovogodišnjega Ciklusa hrvatskog filma u Vojvodini održat će se u sklopu programa Tavankutsko kulturno lito od 15. do 17. kolovoza na Etno salašu Balažević u Tavankutu. Ulaz na sve projekcije je slobodan. 

Ciklus hrvatskog filma u Vojvodini održava se u organizaciji Udruge Artizana iz Zagreba u partnerstvu sa Zavodom za kulturu vojvođanskih Hrvata i uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, a ovaj program održava se u suradnji sa HKPD Matija Gubec i OŠ Matija Gubec iz Tavankuta.

Program:

15.08.2024. četvrtak, 19 sati

  • Čari naše škole, 4 min.
  • Šegrt Hlapić, dugometražni igrani film za djecu, Hrvatska, 2013., 102 min.

16.08.2024. petak, 20 sati

  • Duh u močvari, dugometražni igrani film za djecu, Hrvatska, 2006., 90 min.

17.08.2024. subota, 20 sati

  • Ivanova igra, dokumentarni film, Hrvatska, 2019., 50 min.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika