Arhiv tekstova Arhiv tekstova

»Upočetku bijaše Riječ…« (iv 1,1)

Kršćanska braćo i sestre!
 Evanđelist Ivan u svom evanđelju opisuje događaje koje drugi evanđelisti ne opisuju. On to čini na neobičan način. Naime, on se ne bavi vanjskim stvarima, već onim unutarnjim. Kad govori o božanskoj biti, govori o logosu – Riječi. Ta Riječ koja u euharistiji silazi na oltar, koja se na posljednjoj večeri ponizuje do pranja nogu učenicima, koja se rađa u štalici, u jaslama, otajstveno se rađa, po Duhu Svetom, te utjelovljuje se i kao čovjek, u liku djeteta, ulazi u naš svijet.
Možda nam se čini strana, nerazumljiva ta Riječ u dubini svog stvarnog značenja. To je stvarateljska Riječ? Što to zapravo znači? Nama ljudima to je nešto neshvatljivo. Čovjek, naime, prihvaća samo ono što razumom može shvatiti i razumjeti. On prihvaća često samo ono što vidi, samo ono što može opipati, rekli bismo, ono što je on stvorio. Prepoznaje, čovjek, svaku stvar, svako mjesto koje može govorom spoznati i opisati. Već su drevni narodi imali sposobnost cjelovito se približiti stvarnosti, na mnogo simboličniji način negoli mi danas. Naša često racionalna civilizacija i tehnika učinile su da smo izgubili smisao za unutarnje stvari, te smo na taj način razbili vezu koja nas je ujedinjavala i povezivala s njima.
Ni jedan znanstveni, ni jedan filozofski pristup nije u mogućnosti odgovoriti na pitanja o onom bitnom, a to je – o smislu postojanja svijeta, smislu života i smrti. Jedini odgovor na to pitanje daje božanska Objava, Ona nam odgovara na pitanja o odnosu Boga prema svijetu, govori nam o odnosu Boga prema čovjeku, čovjeka prema Bogu, čovjeka prema čovjeku i svijetu. Nije lako shvatiti, pa ni prihvatiti, da se Božanska Riječ začela po Duhu Svetom i rodila u ljudskom tijelu. Nije lako shvatiti, pa ni prihvatiti da je Božanska Riječ postala čovjekom, da je postala jednim od nas i da ta Riječ živi kao svaki čovjek. Mi to ne možemo shvatiti, jer to nije po prirodnim zakonima. Očito je, da je to stvar vjere i da je to moguće samo vjerom prihvatiti, jer »Bogu je sve moguće«. Betlehemski nam događaj otvara mogućnost da bolje razumijemo što znači ta »Riječ«, taj znak mesijanskog djeteta. Naime, Bog nije progovorio na usta Isusa čovjeka tek kada je on počeo svoje javno djelovanje, onda kada je počeo naviještati Radosnu vijest, nego je progovorio u času njegova rođenja. Progovorio je po njegovu rođenju, po Djetetu položenom u jasle. Bog će za Isusova života govoriti kroz cijelu njegovu osobu, kroz njegove riječi, kroz njegovu blagost, kroz njegovu srdžbu na trgovce u hramu. Govorit će Bog kroz njegove radosti i suze, kroz umor na samarijanskom zdencu. Govorit će Bog kroz njegovu nazočnost na svadbi u Kani Galilejskoj, kroz tjeskobu u Getsermanskom vrtu, kroz njegove susrete s patnicima ovoga svijeta. Govorit će Bog kroz sve njegove geste i pokrete, a osobito kroz njegovo milosrđe. Utjelovljena Riječ je u isto vrijeme pravi Bog, zato je Bog onaj koji će govoriti kroz Isusove izmučene udove, kroz razapete ruke, kroz njegov probodeni bok, napokon kroz njegovu smrt, Jedini, Vječni, i Svemogući Bog upravo po toj Utjelovljenoj Riječi želi se s čovjekom zauvijek sjediniti i zauvijek biti s njim.
Ovim mislima u godini Euharistije, koja jača našu vjeru u Isusa Krista, želim svima čestit Božić i blagoslovljenu Novu godinu! 
 

Najava događaja

04.08.2024 - Dužijanca u Mirgešu

Dužijanca u Mirgešu bit će proslavljena u nedjelju, 4. kolovoza, služenjem svečane svete mise u dvorani mjesne zajednice. Početak je u 18 sati.

04.09.2024 - Dužijanca u Đurđinu

Dužijanca u Đurđinu bit će proslavljena u nedjelju, 4. kolovoza, služenjem svečane svete mise u 10 sati u crkvi sv. Josipa Radnika.  U 19 sati će biti održana akademija Rič pod đermom, ove godine u sjećanje na Vericu Dulić. Bandašicino kolo počinje u 20 sati..

05.08.2024 - Likovna kolonija »Stipan Šabić«

Dvanaesti saziv Međunarodne umjetničke kolonije Stipan Šabić bit će održan od 5. do 10. kolovoza u Subotici, u prostorijama Doma učenika srednjih škola. Sudjelovat će četrnaest akademskih umjetnika iz Srbije, Hrvatske, Makedonije, Austrije, Mađarske i Australije. Svečanost zatvaranja, uz prigodnu izložbu nastalih djela, najavljena je za subotu, 10. kolovoza, s početkom u 19 sati. Organizator kolonije je HLU Croart iz Subotice.

08.08.2024 - Književna večer KD-a »Ivan Antunović«

Katoličko društvo Ivan Antunović poziva na obilježavanje dana Društva i književnu večer na kojoj će biti predstavljena knjiga mons. dr. Andrije Anišića SPOMENICA 2 – Ponovni pohod Hrvata Bunjevaca u staru postojbinu, Dužijanca u Mostaru – Obnova spomen-ploče iz 1933. Književna večer se održava u četvrtak, 8. kolovoza, s početkom u 19 sati u HKC-u Bunjevačko kolo u Subotici. Tijekom večeri bit će dodijeljene i nagrade Ivan Antunović zaslužnom pojedincu, udruzi i brojnoj obitelji.

12.08.2024 - Etnokamp u Subotici

Hrvatska čitaonica iz Subotice organizira Etnokamp za učenike osnovnoškolske dobi na hrvatskom jeziku. Ovogodišnji Etnokamp realizira se u razdoblju od 12. do 16. kolovoza u dvorištu Doma Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini. 

Tema ovogodišnjeg etnokampa je Disnotor i prelo. Tijekom ovih pet dana učenici uče o svojoj povijesti, tradiciji i baštini Hrvata u Vojvodini kroz razne radionice koje su različitog karaktera (kreativno – manualna, glazbena, folklor, moderni ples, dramska, recitatorska, kuharska, duhovna, tradicijsko pjevanje i druge). Posljednjeg petog dana djeca će već tradicionalno prirediti prodajnu izložbu svojih uradaka te završnu priredbu na kojoj će pokazati što su naučila u kampu. 

Cijena petodnevnog aranžmana je 1.200 dinara, a prijave su na e-mail bernadica@gmail.com ili na broj telefona 069/1017090 do 2. kolovoza 2024. godine.

15.08.2024 - Ciklus hrvatskog filma u Vojvodini

Prvi dio programa ovogodišnjega Ciklusa hrvatskog filma u Vojvodini održat će se u sklopu programa Tavankutsko kulturno lito od 15. do 17. kolovoza na Etno salašu Balažević u Tavankutu. Ulaz na sve projekcije je slobodan. 

Ciklus hrvatskog filma u Vojvodini održava se u organizaciji Udruge Artizana iz Zagreba u partnerstvu sa Zavodom za kulturu vojvođanskih Hrvata i uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, a ovaj program održava se u suradnji sa HKPD Matija Gubec i OŠ Matija Gubec iz Tavankuta.

Program:

15.08.2024. četvrtak, 19 sati

  • Čari naše škole, 4 min.
  • Šegrt Hlapić, dugometražni igrani film za djecu, Hrvatska, 2013., 102 min.

16.08.2024. petak, 20 sati

  • Duh u močvari, dugometražni igrani film za djecu, Hrvatska, 2006., 90 min.

17.08.2024. subota, 20 sati

  • Ivanova igra, dokumentarni film, Hrvatska, 2019., 50 min.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika