Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Be­tle­hem na božićnom sto­lu

Kao i prijašnjih godina i ove su godine vrijedne domaćice pokazale umijeće svojih ruku. 
Ovogodišnju, osmu po redu izložbu Božićnjaka otvorio je predsjedajući Katoličkog instituta za kulturu, povijest i duhovnost »Ivan Antunović« dr. Andrija Kopilović. Izložba Božićnjaka je postavljena u vestibilu Gradske kuće, a otvorena je 17. prosinca. 
Izložba Božićnjaka je započela pjesmom, naime, pjevači župnog zbora župe Sv. Juraj otpjevali su pjesmu »Rosite nebesa odozgo« pod ravnanjem s. Blaženke Rudić. Uime Etnografskog odjela »Blaško Rajić« Grgo Kujundžić je pozdravio sve nazočne i zahvalio se sudionicima. 
ŠTOVANJE KRUHA: U svom obraćanju Grgo Kujundžić se osobito zahvalio svima koji su pravili Božićnjake i podsjetio je nazočne da je ovo osma godina kako se organizira ovakva izložba uoči Božića. Ovi Božićnjaci tijekom Božića krase subotičke crkve, a najljepši Božićnjak se obično nalazi u katedrali svete Terezije Avilske. Zbor župe Sv. Juraj je priredio nekoliko prigodnih pjesama i recitacija koje je recitirala Vesna Huska. 
»Htio bih reći nekoliko misli i podijeliti ih s vama. Naime, slavimo jedno od najvećih otajstava. Kada kažem otajstvo, to znači sve što nam ne biva samo po sebi jasno, tj. istini za volju nikada do kraja jasno, a jedno od takvih otajstava vjere je utjelovljenje. Neshvatljivo je i upravo nikada shvatiti nećemo tu ljepotu Božje ljubavi, da Bog postaje čovjekom do te mjere da bi čovjek postao dionikom božanske naravi po Isusu Kristu. To otajstvo je veliko i za to je ta sama riječ utjelovljenje jedan znak jednoga materijaliziranja, dimenzije neizmjernoga i nematerijalnoga Boga u jednu dimenziju čovjeka i zato se veselimo i radujemo tom velikom daru, a to je osoba Isusa Krista koji je Bog, ali je u tijelu pravi čovjek. I stoga nikakvo čudo što je ovo narod kulture i moramo biti jako ponosni na svoje pretke, što je taj narod kulture duha znao da je iz kulture nastao i kult. Kao što je često puta iz kulta izišao nivo kulture. I sama riječ je povezana kult i kultura, a ovo je jedna od najizvornijih domaćih kultura koja je postala kult, a to je štovanje kruha«, kazao je dr. Kopilović na otvaranju izložbe, a potom je govorio o kultu kruha.
KULTURA KRUHA: »Čudesna je također ta divna dimenzija našeg naroda, da se domaćica iz snage svoje vjere dosjetila na Božićnjak utjeloviti otajstvo utjelovljenja, pa na onaj kolač, kruh koji živi kao kultni kruh, koji se štuje, a to je simbol Božićnjaka da dovede tri figure, Isus koji je postao čovjekom, a u euharistiji kruhom, dovela je njegovu Majku Mariju i Josipa. I onda je domaćica zapravo u svom širokom srcu dovela cijeli salaš. Sve ono što je drago i ono što je u dvorištu i u kući, ljude ne, jer su oni bili za stolom, ali sve što stolu nije moglo doći došlo je na Božićnjak. I tako se zapravo dogodio jedan prekrasan kult kruha, a to je Betlehem na božićnom stolu. Jasno da je to pribjegavanje i toj nemogućnosti što se nisu svi mogli diviti Betlehemu u crkvama i zapamtimo da su Betlehemi po crkvama novijeg datuma za razliku od naših Božićnjaka. Stoga je ta kultura kruha i življenja došla do kulta štovanja kruha, simbola, utjelovljenja koji se događa i u euharistiji. Zahvalan sam vama koji pravite Božićnjake, koji poučavate mlađe da to rade. No, svakako je bitno da se ne zaborave pravi sadržaji Božićnjaka, te da ambijent mora biti salašarski. Neka ova tradicija ostane i poručuje. Neka poruka Božićnjaka bude ono što je jako važno, a to je da je na Novu godinu svatko od sustolnika dobio od Božićnjaka, pa čak i kokica na dvorištu, sve što živi je dobilo malo od Božićnjaka. Naš čovjek je znao dijeliti kruh sa svima« kazao je dr. Andrija Kopilović. 
 

Najava događaja

04.08.2024 - Dužijanca u Mirgešu

Dužijanca u Mirgešu bit će proslavljena u nedjelju, 4. kolovoza, služenjem svečane svete mise u dvorani mjesne zajednice. Početak je u 18 sati.

04.09.2024 - Dužijanca u Đurđinu

Dužijanca u Đurđinu bit će proslavljena u nedjelju, 4. kolovoza, služenjem svečane svete mise u 10 sati u crkvi sv. Josipa Radnika.  U 19 sati će biti održana akademija Rič pod đermom, ove godine u sjećanje na Vericu Dulić. Bandašicino kolo počinje u 20 sati..

05.08.2024 - Likovna kolonija »Stipan Šabić«

Dvanaesti saziv Međunarodne umjetničke kolonije Stipan Šabić bit će održan od 5. do 10. kolovoza u Subotici, u prostorijama Doma učenika srednjih škola. Sudjelovat će četrnaest akademskih umjetnika iz Srbije, Hrvatske, Makedonije, Austrije, Mađarske i Australije. Svečanost zatvaranja, uz prigodnu izložbu nastalih djela, najavljena je za subotu, 10. kolovoza, s početkom u 19 sati. Organizator kolonije je HLU Croart iz Subotice.

08.08.2024 - Književna večer KD-a »Ivan Antunović«

Katoličko društvo Ivan Antunović poziva na obilježavanje dana Društva i književnu večer na kojoj će biti predstavljena knjiga mons. dr. Andrije Anišića SPOMENICA 2 – Ponovni pohod Hrvata Bunjevaca u staru postojbinu, Dužijanca u Mostaru – Obnova spomen-ploče iz 1933. Književna večer se održava u četvrtak, 8. kolovoza, s početkom u 19 sati u HKC-u Bunjevačko kolo u Subotici. Tijekom večeri bit će dodijeljene i nagrade Ivan Antunović zaslužnom pojedincu, udruzi i brojnoj obitelji.

12.08.2024 - Etnokamp u Subotici

Hrvatska čitaonica iz Subotice organizira Etnokamp za učenike osnovnoškolske dobi na hrvatskom jeziku. Ovogodišnji Etnokamp realizira se u razdoblju od 12. do 16. kolovoza u dvorištu Doma Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini. 

Tema ovogodišnjeg etnokampa je Disnotor i prelo. Tijekom ovih pet dana učenici uče o svojoj povijesti, tradiciji i baštini Hrvata u Vojvodini kroz razne radionice koje su različitog karaktera (kreativno – manualna, glazbena, folklor, moderni ples, dramska, recitatorska, kuharska, duhovna, tradicijsko pjevanje i druge). Posljednjeg petog dana djeca će već tradicionalno prirediti prodajnu izložbu svojih uradaka te završnu priredbu na kojoj će pokazati što su naučila u kampu. 

Cijena petodnevnog aranžmana je 1.200 dinara, a prijave su na e-mail bernadica@gmail.com ili na broj telefona 069/1017090 do 2. kolovoza 2024. godine.

15.08.2024 - Ciklus hrvatskog filma u Vojvodini

Prvi dio programa ovogodišnjega Ciklusa hrvatskog filma u Vojvodini održat će se u sklopu programa Tavankutsko kulturno lito od 15. do 17. kolovoza na Etno salašu Balažević u Tavankutu. Ulaz na sve projekcije je slobodan. 

Ciklus hrvatskog filma u Vojvodini održava se u organizaciji Udruge Artizana iz Zagreba u partnerstvu sa Zavodom za kulturu vojvođanskih Hrvata i uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, a ovaj program održava se u suradnji sa HKPD Matija Gubec i OŠ Matija Gubec iz Tavankuta.

Program:

15.08.2024. četvrtak, 19 sati

  • Čari naše škole, 4 min.
  • Šegrt Hlapić, dugometražni igrani film za djecu, Hrvatska, 2013., 102 min.

16.08.2024. petak, 20 sati

  • Duh u močvari, dugometražni igrani film za djecu, Hrvatska, 2006., 90 min.

17.08.2024. subota, 20 sati

  • Ivanova igra, dokumentarni film, Hrvatska, 2019., 50 min.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika