Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Spe­ci­fično­sti su­sta­va PDV-a

Uvođenje sustava PDV-a namjesto poreza na promet proizvoda i usluga može različito utjecati na pojedine gospodarske djelatnosti, kako unutar zemlje tako i u odnosu na stranu konkurenciju. Ovom prigodom ćemo ukratko ukazati na specifičnosti u području poljoprivredne proizvodnje i prometa nekretninama.
POLJOPRIVREDA: Bez obzira na gospodarsku razvijenost, strateški značajna djelatnost za svaku zemlju je poljoprivreda, te joj se, prigodom uvođenja sustava PDV-a, mora pokloniti posebna pozornost. U praksi većine zemalja različito je riješen položaj poljoprivrede u sustavu PDV-a. 
Prema odredbama srbijanskog Zakona o PDV-u, poljoprivredniku koji nije u sustavu PDV-a (onome koji ima godišnji promet ispod jednog milijuna dinara) obveznik PDV-a koji otkupljuje njegove proizvode obračunava i isplaćuje naknadu PDV-a od 5 posto na isporučene proizvode, o čemu izdaje priznanicu. Na ovaj način se poljoprivredniku djelomice amortizira pokriće troška PDV-a sadržanog u kupljenom materijalu i ostalim inputima potrebnim za proizvodnju. Istodobno, porezni obveznik prigodom obračuna svoje porezne obveze, može odbiti tih 5 posto naknade kao prethodni porez, pod uvjetom da je vrijednost primljenih dobara i naknadu isplatio poljoprivredniku. 
Poljoprivrednici, isto kao i mali poduzetnici, imaju pravo naknadno se evidentirati u sustav PDV-a ukoliko su u prethodnih 12 mjeseci ostvarili ukupan promet poljoprivrednih proizvoda, odnosno, poljoprivrednih usluga u iznosu većem od 1.000.000 dinara. Naknadna prijava može se izvršiti na početku kalendarske godine, najkasnije do 15. siječnja. Iznimno za 2005. godinu, mali obveznici, pa time i mali poljoprivrednici, mogli su se za status obveznika PDV-a opredijeliti do 30. rujna ove godine. Nakon naknadne prijave, obveza plaćanja PDV-a traje najmanje dvije godine. Po isteku dvije godine, obveznik može ponijeti zahtjev za prestanak obveze plaćanja PDV-a ako njegov ukupni promet u prethodnoj godini nije bio veći od 2 milijuna dinara. 
NEKRETNINE: Oporezivanje nekretnina u sustavu PDV-a je jedno od najkompliciranijih područja njegove primjene, osobito u početku primjene PDV-a. Prijenos prava vlasništva nad zemljištem oslobođen je plaćanja poreza na dodanu vrijednost. Glede objekata, promet novih objekata, odnosno, prvi prijenos prava raspolaganja nad objektom ili ekonomski djeljivom cjelinom u okviru objekta (npr. stan u zgradi), se u smislu Zakona o PDV-u drži isporukom dobara i kao takav podliježe oporezivanju općom stopom od 18 posto. Na drugi i svaki sljedeći prijenos prava raspolaganja nad nekretninom ne plaća se PDV, već uobičajeni porez na prijenos nekretnine. U početku primjene PDV-a imamo nekoliko specifičnih situacija u odnosu na novo-izgrađene objekte:
4ako je objekt izgrađen nakon 1. siječnja 2005. godine, u cijelosti podliježe oporezivanju PDV-om;
4ukoliko je gradnja započela prije 31.12.2004. i nastavila se nakon 1. siječnja 2005, PDV se obračunava i plaća samo na onaj dio vrijednosti objekta koji je izgrađen nakon 1. siječnja 2005. godine. Na dio vrijednosti koji je izgrađen do početka sljedeće godine plaća se 5 posto poreza na prijenos. Iz tog razloga, obveznici PDV-a moraju na dan 31.12.2004. izvršiti popis građevinskih objekata čija je izgradnja u tijeku i utvrditi vrijednost tih objekata;
4ako su građevinski objekti završeni do 31.12.2004. godine, a bit će prodani ili plaćeni u sljedećoj godini, oni neće biti oporezovani porezom na dodanu vrijednost, već porezom na prijenos nekretnine. I takovi objekti se koncem godine moraju popisati. 
Popise građevinskih objekata koji su završeni, a neprodani ili nenaplaćeni tijekom 2004. godine i onih čija je izgradnja u tijeku porezni obveznik dostavlja mjerodavnoj poreznoj upravi najkasnije do 15. siječnja 2005. godine.
Ako netko vlastitim trudom izgradi kuću, tada se na sav korišteni građevni materijal plaća PDV. Međutim, na uslugu najma stanova i kuća, ako se koriste za potrebe stanovanja, ne plaća se PDV. 
OPOREZIVANJE PDV-om: Što je još podložno oporezivanju PDV-om, a ne predstavlja promet dobara i usluga u uobičajenom smislu? To je uzimanje dobara koja su dio poslovne imovine poreznog obveznika bez naknade, za osobne potrebe osnivača, zaposlenih i drugih osoba. Porezna osnovica za obračun PDV-a je nabavna vrijednost dobra bez PDV-a. PDV se u ovom slučaju obračunava samo pod uvjetom da je prigodom kupnje dobra bio obračunat PDV, koji je porezni obveznik mogao odbiti kao prethodni porez. PDV se obračunava i na pružanje usluga koje porezni obveznik obavi bez naknade, za potrebe osnivača, zaposlenih i drugih osoba, pri čemu je osnovica za obračun poreza jednaka cijeni koštanja usluge ili iznosu troškova za obavljanje usluge, bez PDV-a. Manjak robe veći od zakonom utvrđenih količina koje predstavljaju priznati rashod, izjednačava se s vlastitom potrošnjom te se također oporezuje PDV-om, pod uvjetom da se PDV na tu robu obračunat u prethodnoj fazi prometa mogao odbiti. Manjkovi koji nastanu pod utjecajem više sile ili elementarne nepogode ne smatraju se vlastitom potrošnjom, pa ni ne podliježu oporezivanju u sustavu PDV-a.
Zalihe robe zatečene na dan 31.12.2004. se neće oporezivati odmah, nego tek u trenutku prodaje nakon 1. siječnja sljedeće godine, a zalihe repromaterijala će biti oporezovane posredno, kada se budu prodavali proizvodi napravljeni od tog materijala. Glede zaliha robe na koju je u sustavu poreza na promet bio propisan poseban režim, odnosno, na koje je prodavač u maloprodaji već platio određeni iznos poreza na promet (cigarete, alkoholna pića, nafta i derivati nafte), one se moraju popisati na dan 31.12.2004. kako ne bi došlo do dvostrukog oporezivanja s početkom primjene PDV-a. Utvrđeni iznos poreza na promet u zalihama ove robe priznat će se poreznim obveznicima kao prethodni porez.
UČINCI PDV-A: Na kraju, kakvi će biti učinci PDV-a na standard građana? Oni će se moći kvalitetno analizirati tek s njegovom primjenom. Važno je naglasiti da PDV NIJE DODATNI porez na postojeće cijene roba i usluga, već on ZAMJENJUJE porez na promet. To znači, prigodom obračuna maloprodajne cijene nakon 1. siječnja, trgovci će od cijene robe na policama morati prvo odbiti porez na promet koji važi do 31.12. i na tu neto cijenu dodati PDV. Najveći dio proizvoda koji je trenutačno opterećen porezom od 20 posto morao bi pojeftiniti zbog primjene stope od 18 posto. Proizvodi i usluge koji do sada nisu bili oporezovani će svakako u izvjesnoj mjeri poskupjeti, ali, zbog uvođenja institucije prethodnog poreza, to poskupljenje bi trebalo biti niže od stope PDV-a. U svakom slučaju, nešto će poskupjeti, nešto pojeftiniti, ali uvođenje PDV-a ne bi trebalo u značajnijoj mjeri podići opću razinu cijena.
Procjenjuje se također da će primjena PDV-a smanjiti područje sive ekonomije za dvadesetak posto, što će doprinijeti smanjenju nelojalne konkurencije onih koji ne plaćaju porez spram onih obveznika koji uredno izmiruju svoje porezne obveze. Također, očekuje se i veći priljev novca u državni proračun što može biti dobitak za sve izravne i neizravne proračunske korisnike, osobito ako se uzme u obzir odluka Vlade RS da veliki dio sredstava državnog proračuna za 2005. godinu usmjeri u poticanje privrednih aktivnosti u zemlji. 
No, vrijeme će pokazati koliko je model PDV-a koji je odabrala srbijanska vlada prilagođen gospodarskim i društvenim uvjetima u Srbiji, na koji način će se ublažiti negativni efekti njegova uvođenja i koliko će se uspješno realizirati sve prednosti sustava poreza na dodanu vrijednost

Najava događaja

04.08.2024 - Dužijanca u Mirgešu

Dužijanca u Mirgešu bit će proslavljena u nedjelju, 4. kolovoza, služenjem svečane svete mise u dvorani mjesne zajednice. Početak je u 18 sati.

04.09.2024 - Dužijanca u Đurđinu

Dužijanca u Đurđinu bit će proslavljena u nedjelju, 4. kolovoza, služenjem svečane svete mise u 10 sati u crkvi sv. Josipa Radnika.  U 19 sati će biti održana akademija Rič pod đermom, ove godine u sjećanje na Vericu Dulić. Bandašicino kolo počinje u 20 sati..

05.08.2024 - Likovna kolonija »Stipan Šabić«

Dvanaesti saziv Međunarodne umjetničke kolonije Stipan Šabić bit će održan od 5. do 10. kolovoza u Subotici, u prostorijama Doma učenika srednjih škola. Sudjelovat će četrnaest akademskih umjetnika iz Srbije, Hrvatske, Makedonije, Austrije, Mađarske i Australije. Svečanost zatvaranja, uz prigodnu izložbu nastalih djela, najavljena je za subotu, 10. kolovoza, s početkom u 19 sati. Organizator kolonije je HLU Croart iz Subotice.

08.08.2024 - Književna večer KD-a »Ivan Antunović«

Katoličko društvo Ivan Antunović poziva na obilježavanje dana Društva i književnu večer na kojoj će biti predstavljena knjiga mons. dr. Andrije Anišića SPOMENICA 2 – Ponovni pohod Hrvata Bunjevaca u staru postojbinu, Dužijanca u Mostaru – Obnova spomen-ploče iz 1933. Književna večer se održava u četvrtak, 8. kolovoza, s početkom u 19 sati u HKC-u Bunjevačko kolo u Subotici. Tijekom večeri bit će dodijeljene i nagrade Ivan Antunović zaslužnom pojedincu, udruzi i brojnoj obitelji.

12.08.2024 - Etnokamp u Subotici

Hrvatska čitaonica iz Subotice organizira Etnokamp za učenike osnovnoškolske dobi na hrvatskom jeziku. Ovogodišnji Etnokamp realizira se u razdoblju od 12. do 16. kolovoza u dvorištu Doma Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini. 

Tema ovogodišnjeg etnokampa je Disnotor i prelo. Tijekom ovih pet dana učenici uče o svojoj povijesti, tradiciji i baštini Hrvata u Vojvodini kroz razne radionice koje su različitog karaktera (kreativno – manualna, glazbena, folklor, moderni ples, dramska, recitatorska, kuharska, duhovna, tradicijsko pjevanje i druge). Posljednjeg petog dana djeca će već tradicionalno prirediti prodajnu izložbu svojih uradaka te završnu priredbu na kojoj će pokazati što su naučila u kampu. 

Cijena petodnevnog aranžmana je 1.200 dinara, a prijave su na e-mail bernadica@gmail.com ili na broj telefona 069/1017090 do 2. kolovoza 2024. godine.

15.08.2024 - Ciklus hrvatskog filma u Vojvodini

Prvi dio programa ovogodišnjega Ciklusa hrvatskog filma u Vojvodini održat će se u sklopu programa Tavankutsko kulturno lito od 15. do 17. kolovoza na Etno salašu Balažević u Tavankutu. Ulaz na sve projekcije je slobodan. 

Ciklus hrvatskog filma u Vojvodini održava se u organizaciji Udruge Artizana iz Zagreba u partnerstvu sa Zavodom za kulturu vojvođanskih Hrvata i uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, a ovaj program održava se u suradnji sa HKPD Matija Gubec i OŠ Matija Gubec iz Tavankuta.

Program:

15.08.2024. četvrtak, 19 sati

  • Čari naše škole, 4 min.
  • Šegrt Hlapić, dugometražni igrani film za djecu, Hrvatska, 2013., 102 min.

16.08.2024. petak, 20 sati

  • Duh u močvari, dugometražni igrani film za djecu, Hrvatska, 2006., 90 min.

17.08.2024. subota, 20 sati

  • Ivanova igra, dokumentarni film, Hrvatska, 2019., 50 min.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika