Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Sicilija

Bila sam u Rimu, Veneciji, Pizi, Firenci, Padovi. Posjetila sam Trst i Sistianu. Sigurno je postojao još jedan gradić u prolazu koji sam zaboravila. Već dugo sanjam o Toskani i njenim biciklističkim turama. Pisala sam o Pugliji, ali nikad nisam razmišljala o Siciliji i sad se pitam zašto nisam. To je kao da pišete o talijanskoj kuhinji, a o tjestenini da i ne govorimo. Ili kao da pišete o Somboru i izostavite priču o parkovima. Usporedbe mi možda nisu dovoljno dobre, ali vjerujem da je jasno na što mislim. Propust se mora nadoknaditi. Spakiramo se i odlazimo na Siciliju.

Kiklopova domovina

Sicilija je otok u Italiji, svi znamo da i prije njenih veličanstvenih ljepota uglavnom svi slušamo o njezinoj mafiji. Barem je to nešto što se promoviralo u filmovima koje smo gledali kao djeca. Sjećam se, u periodu studija, dok je moja prijateljica planirala putovanje na Siciliju, svi smo bili zabrinuti da će je oteti mafijaši. To se, naravno, nikada nije dogodilo. No, nastavimo, ovaj najveći otok u Sredozemnom moru nalazi se 160 kilometara od Tunisa, a od kopna ga dijeli Mesinsko more. Sicilija ima poseban status unutar Italije, autonomna je regija, koja od svih regija u Italiji zauzima najveću površinu. Glavni grad Sicilije je Palermo, a prema grčkoj mitologiji Sicilija je dom kiklopa Polifema, kojeg je oslijepio grčki junak Odisej.
Palermo je peti po veličini grad u Italiji, a osim što je velika turistička atrakcija, poznat je i kao uporište talijanske mafije. Nalazi se uz južnu obalu Tirenskog mora, u sjeverozapadnom dijelu Sicilije. Nalazi se u ravnici Zlatna Konka, a oko njega su planine Pelegrino i Galo. Arhitektonski najistaknutija u gradu je Gradska katedrala, koja je sagrađena 1185. godine, na mjestu nekadašnje bizantske bazilike. Graditelj je bio Walter Obhamil.
Nadalje, atrakcije Palerma uključuju Normansku palaču (Palazzo dei Normanni), katakombe Kapucinera, crkvu San Giovanni degli Eremiti i barokni trg Quattro Canti. Turisti ističu da u gradu nema plaža, a najbliža plaža je Mondelo, do koje je 15 minuta vožnje autobusom. Najljepša plaža u ovom dijelu Sicilije udaljena je sat vremena od Palerma i zove se San Vito lo Capo.

Obavezno posjetiti

Sicilija ima vrlo raznoliku i jedinstvenu kulturu, što je posljedica brojnih osvajanja Grka, Rumunja, Arapa, Normana i drugih, a cijeli spoj kultura najbolje ćete osjetiti u povijesnom gradu Erice. Sa svojim dvorcima, hramovima i tvrđavama velika je atrakcija Sicilije i u njemu se svakako ističe Castello di Venere, koji su Normani podigli u 12. stoljeću na stijeni planine Erice, na mjestu Venerine obale. Ispod njega, na uskoj stijeni iznad mora, nalazi se tvrđava Pepoli. Uz stari grad Erice, odlična ideja bi bila nešto južnije spuštanje niz obalu prema gradu Marsala.
Sljedeće odredište na popisu svakako je Dolina hramova, područje poznato kao Agrigento. Riječ je o golemom arheološkom nalazištu na Siciliji u kojem se nalaze drevni grčki hramovi, uključujući i hram Concordia, koji je jedan od dva preostala donekle cjelovita hrama na Siciliji i jedan od tri najbolje očuvana grčka hrama općenito.
Mafijaške priče i strahovi nisu jedino što vam može donijeti adrenalin za putovanje Sicilijom. Tu je i aktivni vulkan Etna. To je najviši aktivni vulkan u Europi. Visok je 3.329 metara, gotovo dvostruko viši od drugog talijanskog vulkana Vezuva. Etna je stalno aktivna, izbacuje lavu i pepeo. Prije desetak godina pepeo Etne mogao se vidjeti iz svemira. Ovaj vulkan nalazi se na popisu lokaliteta koji su pod zaštitom UNESCO-a. Oni dovoljno hrabri Etnu mogu posjetiti i zimi i otići na jedinstveno skijanje na vulkanu. 
I tako je moja ljetna destinacija ostala bez prostora za priču o plažama. Vjerujem da ćemo lako doći do njih. No, podsjećanja radi, neke popularne su: Cala Rossa, Isola dei Conigli, Scala dei Turchi koja daje neopisivu kombinaciju bijele i tirkizne... Lista je duga, samo da je dovoljno dana za odmor.
Gorana Koporan

Najava događaja

27.07.2024 - Natjecanje u pucanju bičeva

UBH Dužijanca organizira natjecanje u pucanju bičevima u subotu, 27. srpnja, na njivi pokraj župne crkve u Đurđinu. Početak manifestacije je u 18 sati.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika