Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kako živi Gupčeva lipa?

U sklopu projekta Kako živi Gupčeva lipa? prethodnog tjedna u Tavankutu boravilo je devetero učenica i dvije učiteljice iz OŠ Matije Gupca iz Zagreba, a domaćin im je bila tavankutska škola koja nosi isto ime. Gupčeva lipa u Gornjoj Stubici, za koju se smatra da je Matija Gubec pod njom okupljao sudionike Seljačke bune, zaštićeni je spomenik kulture u Hrvatskoj. Ona je i prvo stablo klonirano u Hrvatskoj, a uzgojeni klonovi donirani su svakoj školi koja nosi Gupčevo ime, pa tako i onoj u Tavankutu. 
Tijekom trodnevnog posjeta za goste iz Zagreba pripremljen je bogat program (projektnih) aktivnosti. U školi su imali radionicu upoznavanja, kao i ekološku radionicu – osjetila, sudjelovali su u dječjim seoskim igrama na školskom terenu, mjerenju porasta klona Gupčeve lipe mikrobitovima te printanju lista lipe na 3D printeru, kao i na radionici kromatografije. Također, sudjelovali su i u kreativnoj radionici u lokalnoj knjižnici. Navečer, sudjelovali su u Mjesečini 9, te večeri društvenih igara i glazbenoj (karaoke) večeri. 
Obišli su i znamenitosti Tavankuta – Galeriju Prve kolonije naive u tehnici slame i postav djela od slame u župnom uredu, crkvu Presvetog Srca Isusova, Etnosalaš Balažević. Posjetili su imanje Tome Vojnića Mijatova. Za goste je priređeno i edukativno druženje na Paliću i u Subotici gdje su se upoznali s poviješću grada.
Učenici (i gosti i domaćini) izrazili su veliko zadovoljstvo ovim aktivnostima, te su započeli odbrojavanje (57 dana) do ponovnog susreta u Zagrebu, u OŠ Matije Gupca. 
H. R.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika