Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Crkva vijesti

Korizmene tribine u Beogradu

Tijekom korizme u katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije već drugu godinu zaredom u dvorani Pastoralnog centra – Papa Ivan XXII. održavane su tribine. Susreti su počinjali molitvom Križnoga puta, zatim svetom misom te je nakon toga uslijedilo predavanje i razgovor.
Ovogodišnje teme bile su bioetička pitanja koja pogađaju današnji svijet, dok su predavači bili svećenici iz Beogradske i drugih biskupija. Aktualnosti i pogledi, kako s teološkog tako i sa svjetovnog stajališta bili su uključeni u teme koje su se svakog petka međusobno nadopunjavale.
Pet u nizu korizmenih tribina započele su u petak, 3. ožujka, te su u kontinuitetu održavane sve do 31. ožujka i vjernicima su nudile mogućnost da se upoznaju s moralnom teologijom kroz predavanje i raspravu.
Prva tribina – »Život kao dar od začeća do prirodne smrti«, bila je svojevrsni uvod u temu koja se obrađivala i sljedeća četiri petka. Već se na drugoj tribini nešto konkretnije govorilo o temi koja je sve aktualnija u suvremenom svijetu, a opet s gledišta Crkve – »Gender ideologija i promjena spola u vidu nauka Katoličke crkve« počevši od problematike prijevoda riječi gender na hrvatski jezik kao korištenja i raznolikosti »spola« i »roda« koje postoje u našem jeziku u kontekstu pojašnjenja same gender ideologije. Na trećoj tribini govorilo se o Bijeloj kugi današnjice – pobačaju, što je također aktualna tema gdje se sve više ljudi zalaže za njegovu legalizaciju. Crkva kao takva opet dolazi u sukob sa suvremenim svijetom koji začeti život smatra biološkom masom i olako njome upravlja stavljajući se u ulogu Boga. Pogled na umjetnu oplodnju i prirodno planiranje obitelji kroz kršćanski nauk kao tema četvrte tribine, nastavila je s pričom o pobačaju i životu u bioetičkom smislu. Posljednja, peta tribina korizmenih petaka pod naslovom »Eutanazija – nasilna smrt ili možda suosjećajni trenutak u patnji?«, zatvorila je ovaj krug predavanja govoreći o smrti kao posljednjoj postaji čovjeka na ovozemaljskom putu, ali i prvoj postaji života u vječnost. 
Svrha organiziranja ovakvih predavanja je razjasniti, ali i podsjetiti ljude da suvremene ideje koje prožimaju današnji svijet nemaju uvijek blagonaklon pogled na Crkvu, upravo zato što je ljudski život Božja kreacija s kojom se ne treba igrati. Prema dojmovima posjetitelja, ovogodišnje tribine otvorile su prostor za brojna daljnja druženja i rasprave o aktualnim temama današnjice.
M. A. K.

Nadbiskup Német novi predsjednik Caritasa 

Na skupštini održanoj 28. ožujka u Beogradu beogradski nadbiskup i metropolit mons. dr. Ladislav Német SVD, izabran je za novog predsjednika Caritasa Srbije. Na čelu nacionalnog Caritasa, kako prenosi Beogradska nadbiskupija, nadbiskup Német zamijenio je umirovljenog nadbiskupa mons. Stanislava Hočevara koji je prethodnih desetljeća obavljao ovu dužnost. »Caritas se smatra produženom rukom Crkve kojom doseže do najugroženijih, marginaliziranih i socijalno isključenih ljudi. Kako sveti otac papa Franjo kaže, Caritas je suštinski dio Crkve koji institucionalizira ljubav u Crkvi. Velika je čast biti izabran za predsjednika nacionalnog Caritasa. Velika čast, ali ujedno i velika odgovornost. Prije svega odgovornost prema ljudima koje je društvo zaboravilo i ostavilo na marginama. Osnovni cilj Caritasa Srbije jest borba protiv siromaštva i zalaganje za dostojanstvo svih ljudi, bez obzira na njihovu vjeru, rasu, nacionalnost ili drugo osobno svojstvo. Ovom prilikom pozivam sve ljude da otvore svoja srca i podrže Caritas Srbije u ostvarivanju svoje misije i nastojanjima da izgradi svijet socijalne pravde i bratske ljubavi«, izjavio je nadbiskup Német.
Tim Caritasa Srbije čestita nadbiskupu Németu na izboru za predsjednika naše organizacije i želi mu mandat pun uspjeha.

Oratorij za djecu i mlade u Beogradu 

U subotu, 1. travnja, u Marijanumu je održan oratorij za djecu i mlade, koji su na poseban način obogatili animatori iz Subotice, koji su animirali i osmislili cjelodnevni program.
Mladi i djeca u zajedništvu s vjernicima iz Beograda svoje druženje započeli su svetom misom.
Misno slavlje predvodio je župnik katedrale, rektor Marijanuma i direktor Pastoralnog centra Papa Ivan XXIII. vlč. Mihael Sokol, uz koncelebraciju svećenika iz Beograda. 
Program susreta nastavio se u dvorištu gdje su mladi i djeca koji su prvi put na oratoriju u Beogradu imali priliku bolje se upoznati. 
Susret se, zbog kišnog i hladnog vremena, nastavio u dvorani Pastoralnog centra, a sudionici oratorija su se opustili uz glazbu i ples, koji je, kao i uvijek, propraćen smijehom i radošću koja je ispunjavala srca sudionika. Slijedila je kateheza bračnog para Tinodi s neokatekumenskog puta, rad u skupinama, molitva, razgovor, igre, druženje... 
Predviđeni program završio se u popodnevnim satima »Riječima za laku noć« koje su predstavljale Don Boscovu tradiciju.
M. A. K.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika