Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kultura vijesti

Subotičko Dječje kazalište u Hrvatskoj

SUBOTICA – Dečje kazalište Subotica sudjelovalo je nedavno na 16. po redu Festivalu hrvatske drame za djecu Mali Marulić u Splitu, u organizaciji tamošnjeg Gradskog kazališta lutaka. Oni su nastupili s predstavom Ne idi daleko po tekstu i u režiji hrvatske autorice Tamare Kučinović. Inače, Kučinović je na festivalu nagrađena nagradom Zdenka Mišura za najveći kazališni izazov.
Također, Dečje kazalište Subotica sudjelovalo je i na 28. Lutkarskom proljeću, manifestaciji koja se održava u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Tijekom dva dana sudjelovanja, Subotičani su predstavu O jednoj sasvim običnoj Crvenkapi izveli u Starim Mikanovcima, Iloku, Vinkovcima i Ilači.

Virtualna uskrsna izložba slamarki

TAVANKUT – HKPD Matija Gubec i Galerija Prve kolonije naive u tehnici slame u Tavankutu tradicionalno organiziraju Uskrsnu izložbu jaja i čestitki ukrašenih slamom. Od prije par godina priređuju i virtualnu izložbu pisanica koja se može pogledati na Facebook stranici Galerije. Na ovogodišnjoj virtualnoj izložbi predstavljeni su radovi 24 slamarke. 

Koncert STO-a u Sinagogi

SUBOTICA – Subotički tamburaški orkestar održat će koncert pod nazivom Život je lijep u utorak, 18. travnja, u subotičkoj Sinagogi, s početkom u 19 sati. Na programu će se naći kompozicije za tamburaške orkestre suvremenih domaćih autora, kompozicije iz klasične glazbene literature i popularne filmske numere. Gosti koncerta su talijanski tenor Mattia Zanatta koji osim u Italiji, svoju karijeru gradi i u Srbiji te mlad i perspektivan subotički violinist Krisztián Juhász i Mario Bošnjak na udaraljkama.
Osim Subotičkog tamburaškog orkestra pod dirigentskom palicom Marijane Marki, nastupit će i Dječji subotički tamburaški orkestar pod ravnanjem Danijele Skenderović.
Karte za koncert mogu se kupiti na blagajni Sinagoge po cijeni od 700 dinara za parter i 500 dinara za galeriju.

Izbor najljepše Hrvatice u nošnji

TOMISLAVGRAD – Otvorene su prijave za 10. Reviju tradicijske odjeće i izbor najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan Republike Hrvatske koja će biti održana od 10. do 15. srpnja u Tomislavgradu (BiH). Sve informacije glede programa i prijave možete dobiti na e-mail: anita.bracic@matis.hr. Organizator je Udruga Stećak u suradnji s Hrvatskom maticom iseljenika. 
U pitanju je natjecanje na kojem su proteklih godina uspješno sudjelovale i Hrvatice iz Srbije. Cilj ovoga programa je promocija hrvatske baštine i potpora Hrvatima BiH u očuvanju hrvatskog identiteta.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika