Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Mala mista

Ima sad već neko vrijeme kako me Italija zove, i to ne konkretno već se samo suptilno provlači, uvlači, zavodi i sebi navodi. Počelo je na nekoj radionici kada je trebalo izmaštati čime bismo se bavili da možemo zanemariti sve trenutne okolnosti. Ja sam, između ostalog, zamislila sebe kako posjedujem malu konobu, u nekom zabačenom talijanskom gradiću, za koju su rijetki čuli i koja se nalazi na samoj obali mora. Tamo razvlačim i pečem pite, kuham kavu, razgovaram s lokalcima i dočekujem slučajne turiste. One koji su preko dobrih znalaca saznali za naše mjesto. Odakle mi, od sve ljubavi prema našem Jadranu, ideja da se nastanim baš u Italiju, evo ne znam. Tako je kako je.
Onda sam u nekom istraživanju željenih aktivnosti opet naišla na Italiju. I skoro sam, tražeći glazbu koja će mi uljepšati dan, posao i trenutak stvorila album talijanske glazbe.
Sve u svemu, jasna je njena spontana nametljivost i moja odluka da još malo čeprkam po njenoj ponudi.

Bajkovita mjesta Italije

Prvo bajkovito mjesto Italije koje sam odabrala pravi je prikaz provincijske Italije. Tremosine je mala općina na jezeru Garda. Na ovom mjestu podnožje Alpa uranja u najčišće vode jezera, gdje se miješaju svježi alpski i topli mediteranski zrak. Put do ove bajke vodi cestom uklesanom u stijenu, a Tremosine je odlična opcija za one koji vole prirodu, avanturu i žele se opustiti u tišini.

Najcvjetniji gradić

Sljedeća bajka ide u buket jer govori o malom gradu koji se smatra najcvjetnijim na svijetu. Riječ je zapravo o selu Spello koje se nalazi u Umbriji, jedinoj talijanskoj regiji na južnom dijelu Apeninskog poluotoka koja nema izlaz na more. Njegove krivudave ulice idealne su za popodnevnu šetnju, a obožavaju ga fotografi, gurmani i svi oni koji za odmor traže ugodan, opuštajući i tipičan srednjovjekovni grad. Zbog svog atraktivnog položaja, beskrajnog zelenila i šarmantnih vinskih cesta Umbria je prozvana Zelenim srcem Italije, a Spello njezinim najljepšim i najvrjednijim draguljem.
Obalni gradić Portofino, sa samo nekoliko stotina stalnih stanovnika, jedan od najljepših u koji možete uploviti brodom. Kamene uličice, dobri restorani i hoteli, a sve to uz atmosferu »malog mista«, Portofino je zasigurno jedan od bisera pokrajine Ligurija.
San Gimignano je jedan od najbolje očuvanih i najljepših srednjovjekovnih gradova u Italiji. Okružen zidinama s prekrasnim krajolikom od 14 tornjeva boje meda, ovaj toskanski dragulj ima što ponuditi ljubiteljima umjetnosti, kulture, putovanja, gastronomije... Nazivaju ga i srednjovjekovnim Manhattanom, a zbog ljepote i bogate povijesti, cijeli je grad pod zaštitom UNESCO-a.
S oko 450 stanovnika i ukupnom površinom od 2,25 četvornih milja, Levanzo je najmanji od tri dijela sicilijanske zapadne obale i vrijedi ga posjetiti ako pokušavate pobjeći od vreve modernog života. Nakon posjeta ovom mjestu možete se zaustaviti na jednoj od brojnih plaža na otoku, kao što je Cala Tramontana – izolirana uvala – obzidana naslagama stijena...
Popis takvih malih mjesta je jako dug, a sigurna sam da će biti i duži ako se istraživanje krene s mjesta. Nešto čemu se posebno veselim je upoznavanje svih tih divnih ljudi koji žive u ovim bajkovitim gradićima. Sigurna sam da su puni osmijeha, prekrasnih priča i inspiracije. I da, vole pjevati.
Gorana Koporan

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika