Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kultura vijesti

Izložba Gorana Kujundžića u Širokom Brijegu

ŠIROKI BRIJEG – Izložba hrvatskog slikara i grafičara podrijetlom iz Subotice Gorana Kujundžića pod nazivom Ornamentalne strukture može se pogledati do 15. svibnja u Franjevačkom muzeju i galeriji u Širokom Brijegu. Na otvorenju, o izložbi su govorili Josip Mijić, docent na Akademiji likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu te dekan ALU-a Široki Brijeg Svetislav Cvetković.
Umjetnik Goran Kujundžić rekao je da mu je ovo jedna od najvećih samostalnih izložbi izvan Hrvatske te da je počašćen time što svoje radove može izlagati u Franjevačkom muzeju i galeriji u Širokom Brijegu.
Goran Kujundžić doktorirao je 2014. na poslijediplomskom doktorskom studiju slikarstva na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Od 2008. zaposlen je na Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti na Sveučilištu Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. Trenutačno je u zvanju izvanrednog profesora. Do sada je imao 16 samostalnih i preko 50 skupnih izložbi. 

Koncert u beogradskoj katedrali

BEOGRAD – U ponedjeljak, 24. travnja, u beogradskoj katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije održan je koncert dvojice uglednih i nagrađivanih glazbenika: baritona Berislava Jerkovića iz Hrvatske i orguljaša Sándora Balatonija iz Mađarske. Na repertoaru su se našla djela H. Sutermeistera, A. Dvořáka, F. Liszta, Z. Kodálya, J. G. Walthera.
Koncert je održan u sklopu suradnje Beogradske nadbiskupije i Kulturnog centra Beograda. 
M. A. K.

Svjetski dan knjige u Fischeru

SURČIN – U povodu Svjetskog dana knjige i autorskih prava, 23. travnja članovi Literarne sekcije Hrvatske čitaonice Fischer priredili su prigodan program. U prvom dijelu bilo je riječi o povijesti knjige, kao i o važnosti značaja autorskih prava. U drugom dijelu programa predstavljene su knjige Surčin kroz povijest i Sv. Juraj u Petrovaradinu autora vlč. Marka Kljajića te čitani ulomci iz poznatih književnih djela. Bilo je riječi i o životima poznatih hrvatskih književnika: Ivane Brlić Mažuranić i Dragutina Tadijanovića. Program je zaokružen poezijom i aforizmima članova Literarne sekcije. 

Predstavljanje knjige Ivana Tumbasa u Somboru

SOMBOR – Predstavljanje knjige poezije pisane na bunjevačkoj ikavici Steščalo se… Ivana Tumbasa bit će održano večeras (petak, 28. travnja) u Hrvatskom domu HKUD-a Vladimir Nazor u Somboru. Početak je u 19 sati.

Izložba slika s kolonije Stipan Šabić

SUBOTICA – Izložba slika nastalih na prošlogodišnjem, X. sazivu Međunarodne umjetničke kolonije Stipan Šabić bit će otvorena u ponedjeljak 8. svibnja, u Galeriji Otvorenog sveučilišta u Subotici, s početkom u 18 sati. Na koloniji je sudjelovalo 12 umjetnika iz Srbije, Hrvatske, Rumunjske i BiH. Izložbu će otvoriti povjesničar umjetnosti Branimir Kopilović. U programu otvorenja sudjeluje Latino band. 

Izbor najljepše Hrvatice u nošnji

TOMISLAVGRAD – Otvorene su prijave za 10. Reviju tradicijske odjeće i izbor najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan Hrvatske koja će biti održana od 10. do 15. srpnja u Tomislavgradu (BiH). Sve informacije glede programa i prijave možete dobiti na e-mail: anita.bracic@matis.hr. Organizator je Udruga Stećak u suradnji s Hrvatskom maticom iseljenika. 
U pitanju je natjecanje na kojem su proteklih godina uspješno sudjelovale i Hrvatice iz Srbije. Cilj ovoga programa je promocija hrvatske baštine i potpora Hrvatima BiH u očuvanju hrvatskog identiteta. 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika