Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Pokušajmo živjeti po uzoru na srijemskog mučenika

Svečanim euharistijskim slavljem koje je predvodio srijemski biskup mons. Đuro Gašparović u zajedništvu sa srijemskim biskupom koadjutorom mons. Fabijanom Svalinom i svećenicima Srijemske biskupije, u Golubincima je 24. travnja obilježen crkveni god, blagdan sv. Jurja, zaštitnika golubinačke župe. 
Obraćajući se vjernicima biskup Gašparović je posebno istaknuo: »Sveti Juraj nam je uzor ljubavi prema Božjoj riječi koju je on slušao, izvršavao, čuvao i branio. I mi smo sačuvali vjeru čak i u teškim trenucima svoga života. Neka nam bude primjerom kršćanskog života žrtva svetoga Jurja i svih svetih mučenika, posebno srijemskih, koji su mnogo propatili. Ne bježimo od svetih sakramenata i živimo čvrsto u našoj vjeri. Neka naše obitelji budu zdrave kršćanske obitelji i pokušajmo više živjeti po uzoru na svetog Jurja«.
Prošla godina protekla je u znaku proslave značajnog jubileja, 250 godina postojanja. Godine 1773. došlo je do personalnog sjedinjenja Srijemske biskupije s Đakovačkom. Ta personalna unija trajala je sve do 2008. godine. Da su ostali zajedno, ove godine bi obilježili 250 godina zajedničkog suživota ili zajedničkog pastorala. U skladu s proslavom značajne obljetnice, župna crkva u Golubincima doživljava temeljitu restauraciju i uskoro će zasjati u novom ruhu. 
»U crkvi je u zidovima presječena vlaga. Postavljena je hidroizolacija i u tijeku je isušivanje kapilarne vlage. Sljedeća faza je žbukanje posebnim malterom, zatim postavljanje nove električne instalacije, dalekovodnog sustava grijanja, zamjena oluka, dijela krovne građe, postavljanje behaton ploča i maljanje«, ističe župnik vlč. Zdravko Čabrajac i naglašava da se blagdan sv. Jurja tradicionalno slavi svake godine: »Tradicionalizam nam ponekad zna ukrasti skrivenu suštinu i bit samoga slavlja, ali to pokazuje da je patron prije svega prvi u koloni svjedoka za vjeru. Danas sve manje treba naučenih u vjeri, a sve je više samozvanih učitelja. Potrebno je više svjedoka koji će cijelim životom stajati iza onoga što nose u sebi. Sveti Juraj je u toj procesiji bio jedan od takvih«.
Biskup Svalina je istaknuo da 250. obljetnica župe u Golubincima govori o dugovječnosti i životu katoličke zajednice na prostorima Srijema od osamostaljenja, oslobođenja od Turaka, te da je struktuirana redovna hijerarhija uprave katoličke zajednice u Srijemu i izrazio nadu da će tako ostati i u budućnosti. »Srijem je specifičan po mnogo čemu. Prvo što je geografski dosta omeđen rijekama, s jedne strane je Dunav, s druge Sava. Ali kroz bližu i nešto dalju povijest ovaj prostor je obilježen velikim stradanjima, velikim egzodusom ljudi. To se prvo dogodilo nakon Drugog svjetskog rata kada je velika katolička zajednica nestala s ovih prostora. Veliki udar se također dogodio 1995. godine kada je odavde otišao veliki broj katolika. U biti je ova katolička zajednica teško ranjena, ali još uvijek živa i nadamo se da će tako i ostati. Poruka svima nama je da nas samo povratak istinskim vrijednostima kršćanskoga života može učvrstiti i osnažiti u onome što jesmo. To je svojevrsni izazov katoličkoj zajednici, poziv i poslanje, da u toj malenosti budemo kvasac društva u kojem jesmo i da budemo pokretač novih inicijativa i događanja za preobrazbu društva u kojima jesmo«, izjavio je biskup Svalina. 
Osim vjernika iz Golubinaca i susjednih župa u Srijemu, proslavi blagdana su nazočili i predstavnici mjesne zajednice i Hrvatskog nacionalnog vijeća.
»Praksa HNV-a je takva da posjećujemo sve naše lokalne zajednice. Nastojimo biti prisutni i vidljivi među pukom i na jedan simboličan način dati obol našem narodu za dalje djelovanje. Ono što je za nas također važno i na čemu HNV konstantno inzistira je povezanost s Crkvom. Većina naše hrvatske baštine u Vojvodini jeste vezana na Crkvu. I zato sve što radimo nastojimo raditi u sinergiji s Katoličkom crkvom«, istaknuo je Darko Baštovanović iz HNV-a.
S. D.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika