Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Žedničanka u foto studiju

Imati fotografiju iz fotografskog studija početkom XX. stoljeća i još u ovakvoj svili samo su rijetki mogli sebi priuštiti. Nesumnjivo se radilo o bogatom sloju društva, u ovome slučaju potomku jednog od najbogatijih Subotičanina onoga vremena. 

Špencel za struk

Na fotografiji se vide dvije djevojke, a nama je poznata djevojka s lijeve strane. Bila je to Cilika Vukov iz Žednika koja se s prijateljicom fotografirala 1910. godine u foto studiju u Subotici. Na poleđini fotografije piše naziv studija i adresa na mađarskom jeziku: Szombathy Karoly, Syabadka Deák utcza 3.
Prijateljice na fotografiji nose bunjevačku svilu. Haljine su tamne boje, a ukrašene su svjetlijim cvjetovima i najvjerojatnije srebrnim gumbima na gornjem dijelu. Obje imaju i povezane svilene marame na dva kraja. Ono što na fotografiji posebno dolazi do izražaja je njihov tanak struk, odnosno uzak gornji dio ruha, i široke suknje. Za takav efekt pored vitkog stasa kakav su imale obje djevojke s fotografije, naša sugovornica Marga Sudarević iz Žednika kaže da se nosio špencel. Pojašnjava, metalno je to pomagalo koje se nosilo ispod odijela, a sastojalo se od federa i žica koje bi odigle i nosile sve te teške suknje. Marga kaže da djevojke da fotografiji sigurno imaju više od pet podsuknji koje drži špencel. Sjeća se sugovornica kako je špencel vidjela kao mala i s njime se igrala kod bake, ali kaže da ga nije nikada nosila.

Obitelj Vukov

Tvrdnju da Cilika potiče iz imućne obitelji pored činjenice da na sebi ima skupocjenu odjeću i da se fotografirala u fotostudiju potkrepljuje i vlasnica fotografije Marga (rođena Vukov), inače Cilikina nećaka. Marga  nam priča kako je Cilikin dida Marko Vukov proglašen u ono vrijeme, s kraja XIX. stoljeća, jednim od osam najbogatijih Subotičanina. Živio je u Žedniku i bavio se poljoprivredom. Vlasnica fotografije Marga također je njegova potomka te kaže da je njegovo bogatstvo bilo toliko veliko da se nije potrošilo generacijama kasnije. 
Cilika, pa i Marga su od Vukov Grbošovih, a osim tog prdačnog imena, za Vukove postoji još i Peračini, Paterovi i Čonjini. Najviše obitelji s prezimenom Vukov bilo je, a ima i sada, u Žedniku. Ondje su, priča nam sugovornica Marga prdačni Grbošovi, Peračini i Paterovi, dok su Čonjini u susjednomu selu Bikovu. 
Kako nam Marga pojašnjava, Grbošovi su dobili nadimak zbog dide koji je bio gurav te imao grbu na leđima. Peračini su prozvani zbog anegdote s tržnice. Jednog od Vukova je žena poslala da kupi pralju, peraču što je putem stalno ponavljao kako ne bi zaboravio te su ga zbog toga nazvali Perača. Paterovi su imali u obitelji jednog fratra, dok za Čonjine Marga ne zna zašto nose takav nadimak. 
J. D. B.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika