Arhiv tekstova Arhiv tekstova

ITF naslov za Lanu Virc

Na sportskim stranicama Hrvatske riječi već smo nekoliko puta pisali o teniskim uspjesima mlade subotičke tenisačice Lane Virc (15) i bilježili pobjede u nastupima u natjecateljskim kategorijima uzrasta do 14 i 16 godina. Početkom ove godine je, pod stručnim vodstvom trenera Veselina Rakočevića, nanizala nekoliko odličnih rezultata na međunoradnoj razini (osvojen ETA turnir u Velom Lošinju, finale Novog Sada i naslov pobjednica igre parova u Pančevu u konkurenciji U16), a onda su odlučili, na domaćem terenu, zaigrati u višoj starosnoj kategoriji U18 na ITF turniru J30 Subotica open. Na svoj 15. rođendan, u nedjelju 23. travnja, Lana je u velikom finalu svladala tri godine stariju protivnicu Grétu Fenyves 6:4, 6:4 i bez izgubljenog seta u cijelom turniru (64 sudionice) osvojila svoj, do sada, najveći naslov. Neposredno nakon finalnog duela razgovarali smo s Lanom i Veselinom, pobjedničkim igračko-trenerskim tandemom.

LANA VIRC

Ovo mi je prvi naslov u konkurenciji do 18 godina i zbilja sam presretna, jer sam danas napunila tek petnaest godina. Turnir je bio izuzetno jak, put do finala težak jer sam u drugom kolu igrala protiv prve nositeljice Kineskinje Wenfei Yu (6:3, 6:0), ali mi je najteži meč bio upravo ovaj finalni. Kada igram doma, uvijek imam osjećaj određene pozitivne treme, obzirom na pune tribine i glasno bodrenje navijača koji očekuju maksimum od mene, ali s druge strane mi to i dodatno pomaže tijekom igre i određenih teških momenata kada se lomi rezultat. Tijekom protekla dva mjeseca sam odigrala jako mnogo susreta na četiri vezana turnira, praktično s vrlo malo vremena za odmor, i mislim kako su mi fokusiranje na svaki susret i visoka razina koncentracije, uz stabilnu igru i pridržavanje stručnih uputa svoga trenera, pomogli u ostvarenju odličnih rezultata. Nakon svih dosadašnjih odigranih turnira sam, trenutačno, prva na tzv. race listi za Monte Carlo (utrka 8 najboljih po broju osvojenih bodova u sezoni koja donosi nastup  na završnom turniru) i nadam se da ću ostati visoko i na koncu sezone ostati u ovom društvu najboljih tenisačica. Tijekom svibnja slijede dva turnira u Mariboru, te turnir super kategorije u Italiji i državno prvenstvo Srbije.

VESELIN RAKOČEVIĆ (trener) 

Lanina pobjeda u starosnoj konkurenciji, koja je iznad njezine osnovne, najbolja je potvrda kvalitete koju posjeduje. Jer, nemojmo zaboraviti kako je ona tek ulazna godina u U16 i sljedeće godine ima pravo natjecati se u ovoj starosnoj kategoriji. Finalni susret na ovom ITF turniru za tenisačice do 18 godina starosti je Lanin 32. natjecateljski meč u 31. kalendarskom danu, jer ona je odigrala četiri turnira u nizu na kojima je uspješno nastupala u singlu i igri parova. Istaknuo bih kako ovaj subotički turnir i nije bio u našem startnom planu za ovu sezonu, ali kako se igra u našem gradu i klubu odlučili smo se da zaigra i na njemu. Osvojen naslov, uz pobjede protiv znatno starijih protivnica, najbolja je potvrda i priznanje za naš dugogodišnji zajednički rad. Iskreno govoreći još uvijek nismo niti svjesni koliko je ovo veliki rezultat i tek ćemo s vremenom koje je pred nama uvidjeti značaj ovog ITF naslova u konkurenciji do 18 godina. Jer, Lani je tek petnest godina.
 D. P.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika