Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Desetljeće

Ako je vjerovati na riječ, u vrijeme kada budete čitali ovaj broj Hrvatske riječi već će biti poznati  najnoviji podaci o brojnosti pripadnika nacionalnih manjina u Srbiji. Naravno, ti podaci su u lokalnim samoupravama poznati još kada je završen popis (prošle jeseni), ali ga one nisu imale dozvolu objaviti. To danas treba učiniti Republički zavod za statistiku. Za njih je to vjerojatno samo jedan u nizu podataka iz Popisa stanovništva, a za nacionalne manjine dugo isčekivani pokazatelj što se to dogodilo proteklih deset godina. Za većinu taj desetogodišnji pokazatelj bit će u minusu, samo je pitanje kolikom. 
Bit će zanimljivo za analizu i koliko je Vojvodina danas drugačija od Vojvodine prije 10 godina. Ne samo brojčano.
A ni krivi ni dužni vojvođanski naprednjaci nedavno su targetirani kao separatisti u najavi. Uvukla ih je u tu priči kosovska saga bez konca i kraja, jer iz kuta desničara eto ako vlast preda Kosovo, a što se po njima sprema i učiniti, korak je to samo od odvajanja Vojvodine od države čiji je dio postala tek prije nešto više od 100 godina.
Ne znam što bi na ovo rekli ligaši, kojima je oduzeto eksluzivno pravo na vojvođanski seperatizam. Sada im tu titulu, barem kako to vide tvrdi desničari, oduzimaju upravo oni koji su prije jednog desetljeća tadašnju pokrajinsku vlast, oličenu u Demokratskoj stranici i premijeru Bojanu Pajtiću, optuživali za pokušaj razbijanja Srbije. Kako je krenulo ovo naše ludilo, sutra i ti isti desničari mogu dobiti etiketu vojvođanskih separatista.
Ono o čemu su političari svih fela (čast izuzecima) šutjeli prethodnih 10 godina (pa i koji godinu više od toga) je financiranje Vojvodine. Što bi od onih sedam posto koje Vojvodina treba dobiti iz republičkog proračuna? 
Ustav Republike Srbije u članku 184. kaže da »proračun Autonomne Pokrajine Vojvodine iznosi najmanje 7 posto u odnosu na proračun Republike Srbije, s tim što se tri sedmine od proračuna Autonomne Pokrajine Vojvodine koristi za financiranje kapitalnih rashoda«. Ali to nije separatizam već samo poštovanje Ustava i nekako se ne uklapa u dnevno-političke svrhe. 
Z. V.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika