Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Ostrogonac: Sustav E-agrar značajan napredak

»Uvođenje sustava E-agrar u postupak registracije poljoprivrednih gospodarstava s ciljem ostvarivanja prava na poticajna sredstva u poljoprivredi i ruralnom razvoju je proces koji se pripremao temeljito i u duljem razdoblju. Ovo je značajan napredak, jer usvajanjem viših tehnoloških standarada u ovom području idemo u korak sa zemljama s modernom i visoko produktivnom poljoprivredom. Za očekivati je da će se, u konačnici, postići pojednostavljenje i ubrzanje procedure registracije poljoprivrednih gospodarstava. U početku će ovaj proces biti stresan i kompliciran, prvenstveno za stariju populaciju poljoprivrednika. Međutim, imajući u vidu činjenicu da su u njega prije svega uključene poljoprivredne stručne službe i odjeli za poljoprivredu u lokalnim samoupravama, organiziranije udruge poljoprivrednika i neke poljoprivredne škole, postoji realan optimizam da će sva poljoprivredna gospodarstva biti blagovremeno uključena u softversko rješenje i agrar u cjelini«, rekao je zastupnik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini u Narodnoj skupštini Srbije Mirko Ostrogonac tijekom rasprave o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o poticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju.
Ostrogonac, koji je po struci agronom, je u svezi poticaja rekao kako su  do sada postojala ograničenja visine poticaja, definirana maksimalnim iznosima, a sada su utvrđeni minimalni iznosi poticaja koji će moći imati tendenciju povećanja, sukladno mogućnostima republičkog proračuna. 
»Najzad, izmjenama i dopunama Zakona o poticajima, proširuje se lepeza potpore u pravcu prerade poljoprivrednih proizvoda, kao i u poslove u oblasti ruralnog turizma i očuvanja starih zanata na poljoprivrednim gospodarstvima«, rekao je Ostrogonac. 
Istaknuo je kako se »time ostvaruje prijeko potrebno diverzificiranje aktivnosti u ruralnom prostoru«. Govoreći o podignutim voćnjacima na Subotičko-horgoškoj pješčari, na gotovo 3.000 ha, upozorio je da od 2015. godine, zbog globalnih poremećaja na europskom ali i svjetskom tržištu poljoprivrednici počinju postupno krčiti voćnjake. 
»Prijeti opasnost i od masovnijeg krčenja, jer slabije konkurentniji proizvođači ne mogu podnijeti ovaj udar. Treba istaknuti i nepovoljnije klimatske uvjete proizvodnje, u usporedbi s, primjerice, fruškogorskim rejonom, kao što su kasni proljetni mrazevi te učestale pojave šteta od tuče. Zbog toga je veliki udio plodova nižih klasa, koji se mogu koristiti samo za industrijsku preradu, ali su cijene tada znatno manje«. 
Ostrogonac je rekao kako postoji mogućnost plasmana ove jabuke, ali ga je »potrebno subvencionirati, kao primjerice u Austriji, gdje poticaj iznosi 4-6 eurocenti po kilogramu«, dok je druga mogućnost »da se donese propis da trgovački lanci imaju obvezu kupovati određeni postotak jabuke od lokalnih proizvođača«, kako se radi »primjerice u Njemačkoj, gdje lokalna jabuka ima status povlaštenog branda«. 
Ostrogonac je zaključio kako postoje i druge mogućnosti za potporu primarnoj voćarskoj proizvodnji, koje bi se voćarima u Sjevernobačkom okrugu mogle ponuditi i da izmjene i dopune zakona trebaju dati mogućnost »da se za pojedine upravne okruge poticaji i mjere ruralnog razvoja mogu utvrditi pod različitim uvjetima i u različitom obujmu, a od čega bi na duge staze bilo koristi, kako za  lokalne zajednice tako i za državu«.  
J. D.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika