Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Trening za nacionalna vijeća

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u suradnji s partnerskim organizacijama organiziralo je u Subotici u utorak, 24. travnja, trening za nacionalna vijeća nacionalnih manjina.
»Ovo je prvi od tri treninga koje provodimo zajedno s Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ). Kao resorno ministarstvo uz potporu GIZ-a želimo dati ključne informacije o funkcioniranju nacionalnih vijeća, prije svega kako se menadžerski i financijski mogu voditi nacionalna vijeća. Isto tako, od nacionalnih vijeća želimo dobiti informacije o tome što su njihove potrebe, o tome kako možemo unaprijediti njihovo daljnje djelovanje«, kazao je posebni savjetnik ministra za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislava Žigmanova Marin Piuković.
Piuković je posebno istaknuo da je Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog uspjelo povećati sredstva za financiranje nacionalnoh vijeća.
»Trening se realizira kao dio projektnih aktivnosti ‘Podrške jačanju vladavine prava u Srbiji’, zajednički financirane od EU i njemačkog Saveznog ministarstva za ekonomski razvoj i saradnju (BMZ), implementiranih od Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit, odnosno projekta ‘Zaštita manjina u procesu pristupanja EU’ (Minority protection for EU accession – MPA) koji realizira Europski centar za manjinska pitanja (ECMI) u saradnji s GIZ-om i Ministarstvom za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog«, kazao je savjetnik u GIZ-u Nikola Ružičić. 
Ovaj projekt dio je potpore Srbiji u priključivanju Europskoj uniji, budući da su prava nacionalnih manjina jedan od ključnih uvjeta priključivanja Srbije Europskoj uniji. 
»Svjesni smo i dobrih strana u sustavu zaštite nacionalnih manjina, ali još uvijek ima prostora za unaprjeđenje položaja nacionalnih manjina. Kroz ekspertsku potporu radimo na osnaživanju nacionalnih vijeća kako bismo na bolji i efikasniji način, kroz jaču odgovornost prema nacionalnim manjinama koje zastupaju, zastupali prava i interese pripadnika nacionalnih manjina, a sukladno zakonima Srbije, ali i međunarodnim standardima o obvezama koje Srbija ima na razini Vijeća Europe«, kazala je znanstvena istraživačica u ECMI-u Ljubica Đorđić.
»HNV je uvijek otvoren za ovakvu vrstu seminara i treninga. Suradnja s Ministarstvom za ljudska i manjinska prava je do sada bila uspješna i posebno pohvaljujemo uvećanje proračuna za financiranje nacionalnih vijeća«, kazala je predsjednica IO HNV-a Karolina Bašić. 
Z. V.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika