Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Uvođenje sustava kompetencija u javnu upravu

Treća, završna rasprava o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaposlenima u autonomnim pokrajinama i jedinicama lokalne samouprave održana je u Skupštini AP Vojvodine 24. travnja u organizaciji Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.
Zamjenik pokrajinskog tajnika za regionalni razvoj, međuregionalnu suradnju i lokalnu samoupravu Radivoj Paroški kazao je kako je ova rasprava još jedan u nizu koraka u pravcu reforme javne uprave u Srbiji, a u okviru nje, posebno, reforme javnoslužbeničkog sustava i sustava upravljanja ljudskim resursima, a u sklopu ispunjavanja obaveza preuzetih u procesu pristupanja Europskoj uniji.
Paroški je istaknuo značaj kompetencija u javnoj upravi, rekavši kako bez toga sustava neće biti moguće ispratiti suvremene trendove u javnom upravljanju.
Ministar državne uprave i lokalne samouprave Aleksandar Martinović istakao je da je suština ove rasprave uspostavljanje istovetnog pravnog režima za lokalne i pokrajinske službenike s onim koji je već važeći za državne službenike, kao i da se u što većoj mjeri pojačaju znanja, kompetencije i odgovarajuće vještine lokalnih i pokrajinskih službenika.
Pomoćnica ministra za državnu upravu i lokalnu samoupravu Ivana Savićević naglasila je kako je ovo druga faza procesa izmjena i dopuna Zakona, koja se pretežno odnosi na kompetencije u postupku selekcije prilikom zapošljavanja, a što će se primjenjivati od 1. siječnja iduće godine.
Najavljena je i sljedeća faza – uvođenje sustava kompetencija u postupku vrednovanja radne uspješnosti, što će se odnositi na prepoznavanje radne uspješnosti i valorizaciju kroz platne razrede.
Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave analizirat će sve sugestije i sačiniti izvještaj o provedenoj javnoj raspravi, koji će objaviti na svom sajtu i portalu e-uprave.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika