Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kultura vijesti

Digitaliziran dio djela Lajče Budanovića

SUBOTICA – Djela subotičkog biskupa Lajče Budanovića (Bajmak, 1873. – Subotica, 1958.), čija se 150. obljetnica rođenja obilježava ove godine, digitalizirana su i dostupna u PDF verziji na internetskom portalu Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata: www.zkvh.org.rs, u sekciji Digitalizirana baština. 
U pitanju su sljedeći naslovi: Velika slava Božja u molitvama i pismama : kršćansko-katolički molitvenik (1908.), Bog : čitaj pa se misli (1927.), Sv. Ispovijed i Pričest (1927.), Obred posvećenja biskupa. Ovaj opis izdan je prilikom posvećenja presvijetloga g. biskupa Lajče Budanović u Subotici, 1. svibnja 1927. godine, Budite svijesni katolici (1928.), Jubilarno hodočašće u Rim : prigodom 50. godišnjice misništva sv. oca pape Pija XI. 1929., Adventske i božićne pisme iz Velike slave Božije (1935.), Molitve i pisme korizmene, uskršnje i duhovske iz Velike slave Božije (1936.), Pisme o imenu i Srcu Isusovu u sakramentske iz Velike slave Božije (1936.), Mala slava Božja za učenike (1936., 1938.), Mala slava Božja. Za učenike i za ostalu omladinu (1942., 4. izd. 1943.) te Mala Slava Božja : Napivi za pisme (Izdao Lajčo Budanović kapelan u Novom Sadu (Ujvidék), rukopis, note).
Projekt digitalizacije kojega provodi ZKVH odvija uz potporu Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske. 

Hrvatice iz Mostara u Subotici i Tavankutu

SUBOTICA – Članice udruge Hrvatska žena iz Mostara boravile su u Srbiji, gdje su, među ostalim, posjetile Suboticu i Tavankut. U Subotici su se susrele s predstavnicima HKC-a Bunjevačko kolo koji su ih upoznali s etno postavom Bunjevačka soba kao i s radom Centra. U Tavankutu, gošćama iz BiH domaćin je bio HKPD Matija Gubec.  
Spomenuta udruga iz Mostara nastavlja tradiciju Društva Hrvatska žena utemeljenog još davne 1921. godine, a obnovljena je 2000. godine. Cilj udruge je poticati i razvijati među hrvatskim ženama spoznaju o važnosti održanja obitelji i obiteljskih vrijednosti.

Č’a Grgina huncutarija u Kolu

SUBOTICA – Nakon skoro godinu dana Dramski odjel HKC-a Bunjevačko kolo iz Subotice ponovno će izvesti predstavu Č’a Grgina huncutarija u nedjelju, 7. svibnja, u HKC-u Bunjevačko kolo, s početkom u 19.30 sati. U pitanju je komedija rađena po motivima teksta Đure Franciškovića, a scenarij i režiju potpisuje Marjan Kiš. Cijena ulaznice je 300 dinara, a rezervacija ulaznica moguća je na tel.: 064/659-0635. 

Izložba slika s kolonije Stipan Šabić

SUBOTICA – Izložba slika nastalih na prošlogodišnjem, X. sazivu Međunarodne umjetničke kolonije Stipan Šabić bit će otvorena u ponedjeljak, 8. svibnja, u Galeriji Otvorenog sveučilišta u Subotici, s početkom u 18 sati. Na koloniji je sudjelovalo 12 umjetnika iz Srbije, Hrvatske, Rumunjske i BiH. Izložbu će otvoriti povjesničar umjetnosti Branimir Kopilović. U programu otvorenja sudjeluje Latino band. 

Izbor najljepše Hrvatice u nošnji

TOMISLAVGRAD – Otvorene su prijave za 10. Reviju tradicijske odjeće i izbor najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan Hrvatske koja će biti održana od 10. do 15. srpnja u Tomislavgradu (BiH). Sve informacije glede programa i prijave možete dobiti na e-mail: anita.bracic@matis.hr. Organizator je Udruga Stećak u suradnji s Hrvatskom maticom iseljenika. 
U pitanju je natjecanje na kojem su proteklih godina s uspjehom sudjelovale i Hrvatice iz Srbije.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika