Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Crkva vijesti

Papa Franjo u posjetu Mađarskoj

Papa Franjo protekloga vikenda posjetio je Mađarsku. Tom prigodom sastao se s predsjednicom Katalin Novák i premijerom Viktorom Orbánom. Posljednjega dana svog trodnevnog posjeta, 30. travnja papa je slavio misu na Trgu Lajosa Kossutha u Budimpešti. Bio je ovo prvi posjet ove vrste pape od kada je postao poglavar Katoličke crkve, prije deset godina.
Tijekom cijelog posjeta papa je podsjećao da vjernici trebaju biti otvoreni za ugrožene, pozivajući se na migrantsku krizu, ali i rat u Ukrajini s kojom se Mađarska graniči. 
Papa Franjo je pozvao vjernike da budu otvoreni, posebno prema migrantima, siromašnima i strancima, tijekom mise u mađarskoj prijestolnici.
»Tužno i bolno je vidjeti zatvorena vrata prema ljudima«, rekao je papa tijekom mise na trgu ispred mađarskog parlamenta, posebno ističući »zatvorena vrata prema strancima, drugima, migrantima i siromašnima«.
Među brojnim hodočasnicima koji su došli na euharistijsko slavlje s poglavarom Katoličke crkve iz Mađarske i okolnih država bili su i mladi iz Subotičke biskupije, predvođeni gvardijanom franjevačkog samostana u Subotici fra Zdenkom Gruberom. Od 50-ak mladih, većini je ovo bilo prvi puta da su vidjeli papu uživo, baš kao što je slučaj i s Ivom Ivković Ivandekić iz Đurđina. 
»Do sada nisam bila na susretu s papom, te je ovaj događaj u Budimpešti bio značajan za mene. S obzirom na to da je bila velika gužva, većim dijelom smo misu pratili preko projektora, ali je papa prošao vrlo blizu nas kada je dolazio i tada smo ga uspjeli vidjeti uživo. Biti dio ovakvog događaja je nešto posebno i veoma mi je drago što sam imala priliku ići na ovaj susret«, kaže Iva. 
J. D. B. 

70 časnih sestara posjetilo Srijemsku Mitrovicu

Časne sestre s prvim zavjetima iz više svetih redova iz cijele Hrvatske i Bosne i Hercegovine 29. travnja hodočastile su u sjedište Srijemske biskupije – Srijemsku Mitrovicu.
U organizaciji Povjerenstva Hrvatske redovničke konferencije za početnu formaciju u Đakovu organiziran je ovogodišnji susret sestara s prvim zavjetima iz svih redovničkih zajednica u Hrvatskoj te u Bosni i Hercegovini. Tema susreta je »Sequela Christi: redovnički zavjeti«, a voditelj susreta je o. Srećko Rimac. 
Susret je počeo 28. travnja večernjim euharistijskim slavljem u crkvi Presvetoga Srca Isusova u samostanu milosrdnih sestara Svetoga Križa u Đakovu, koje je predvodio đakovačko-osječki pomoćni biskup Ivan Ćurić. Sljedećeg dana organizirano je zajedničko hodočašće u Srijemsku Mitrovicu, gdje je misno slavlje u 12 sati predvodio generalni vikar Srijemske biskupije mons. Josip Ivešić u zajedništvu sa župnikom mons. Eduardom Španovićem. Župnik je potom gostima predstavio katedralu, baziliku sv. Dimitrija, đakona i mučenika te ispričao nešto više o ranokršćanskim vremenima i samoj povijesti Srijemske biskupije. 
Hodočasnice su istaknule i poručile domaćim vjernicima da opstanu na ovim prostorima koji su drevni i bogatom poviješću povezani sa samim izvorom kršćanstva.
S. Ž.

Hodočašće 
Na izvoru vode u Lourdesu

Hodočašća Gospi Lurdskoj, premda daleka, nisu rijetka s ovih prostora. Naši stari su još u puno težim uvjetima hodočastili na izvor vode u Lourdes pa tako Gospa ni danas nije prestala slati poziv vjernicima diljem svijeta. 165 godina nakon prvog ukazanja Gospe u Lourdesu, 16. – 23. travnja 16 Vojvođana iz Subotice, Sombora, Apatina, Selenče, Ruskog Krstura i Novog Sada uputili su se u Francusku. Put koji je trajao dva dana bio je upotpunjen posjetom Cannesu, Nici, Avignonu, Provansi – grobu sv. Marije Magdalene i Padovi – grobu sv. Leopolda Bogdana Mandića i sv. Antuna Padovanskog. Nešto u odlasku, nešto na povratku, no svakako ovi posjeti su cijeli put obogatili na način da nam se nakon što smo upoznali živote svetaca on i nije više činio toliko težak. 
Samo mjesto Lourdes nemoguće je opisati riječima. Tišina, mir i živa voda koji preplavljuju cijelo mjesto može se jedino cijelim bićem upiti. Stare građevine velebnih izdanja, crkva sagrađena u podzemlju i mnoštvo turista čiji se ogroman broj može vidjeti tek na večernjim procesijama sa svijećama pojačavaju sveukupni doživljaj posebnosti ovoga mjesta. Predvođeni gđom Dubravkom Vugrinović, vlč. Dominikom Rablovskim i prekrasnim pjevanjem Kristine Rablovski cijeli naš autobus hodočanika iz Hrvatske, od Splita do Požege, prošao je sedmodnevnu duhovnu obnovu – od vraćanja u vrijeme i način života sv. Bernadete, patnji kroz koje je prolazila, križnog puta, svetih misa pa sve do višesatnog sjedenja uz Gospin kip ili ležanja na brdu s kojeg vam pogled dopire do Gospe, ali i s kojeg pak Gospin mir dopire do vaših nutrina. Prekrasno vrijeme dozvolilo je da do večeri već budemo toliko umorni da smo mogli pomisliti kako veličanstvenu procesiju sa svijećama od nekoliko desetaka tisuća vjernika samo sanjamo. Podignute svijeće na pjesmu Ave, ave, ave Maria stapale bi se u veličanstvenu sliku i gromoglasni odjek koji će vjerujem još dugo odzvanjati u svima nama. A kapljice vode u kojoj smo oprali ruke, umili lice i koje su skliznule u naša srca vjerujem da će još dugo, poput mirisa najljepših ruža, natapati naše svakodnevnice i jednostavan život nakon ovog blagoslovljenog nam hodočašća.  
J. V.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika