Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Učenici OŠ Ivan Milutinović u posjetu moliškim Hrvatima

Međunarodni projekt Erasmus+ »Povratak korijenima« već treću godinu okuplja djecu pripadnike hrvatske manjine iz Austrije, Italije i Srbije te škole iz Hrvatske kao idejne začetnike. Kroz projekt su povezane škole u kojima se provodi nastava na hrvatskom jeziku, a srbijanska škola kao članica projekta je Osnovna škola Ivan Milutinović iz Subotice.
Cilj projekta je povezivanje hrvatskih nacionalnih manjina koje žive van teritorija Hrvatske radi očuvanja kulture i hrvatskih dijalekata koji značajno doprinose raznolikosti hrvatskog jezika. Kod učenika se želi podići svijest o tome da je potrebno stalno njegovati i istraživati tradiciju svojih predaka. 
Projektom je planiran put učenika u sve zemlje članice, a nakon Hrvatske (Bakar) i Srbije (Subotica) na red je došla Italija. Tako su učenici iz Neue Musikmittelschule Großpetersdorf mit kroatischem Schwerpunkt iz Velikog Petrštofa (Austrija), OŠ Bakar iz Hrvatske i OŠ Ivan Milutinović iz Subotice posjetili Istituto Comprensivo Ricciardi iz Palate, mjesta u talijanskoj regiji Molise gdje žive moliški Hrvati. 
Učenici iz navedenih škola boravili su u Italiji četiri dana protekloga mjeseca tijekom kojh su imali prigodu upoznati jezik i kulturu moliških Hrvata te njihovu povijest koja seže 500-tinjak godina unazad. Posjetili su Termoli, grad i luku u koju su Hrvati stizali u vrijeme kada su bježali pred najezdom Turaka. Išli su u obilazak mjesta Kruč, Mundimitar i Filič u kojima i danas živi zajednica moliških Hrvata. Posjetili su najstariju ljevaonicu zvona u Italiji i jednu među najstarijima i na svijetu Campane Marinelli te tvornicu mozzarela sira. Imali su prilike čuti izvorni hrvatski dijalekt štokavske ikavice. 
Učenicima su bile organizirane radionice, vidjeli su kako se odvija nastava u Italiji, zajednički su radili na postavljenim zadacima, surađivali sa svojim vršnjacima i stekli mnogo novih prijatelja, rekla je učiteljica iz Subotice Sanja Dulić koja je u Italiji boravila sa svojim učenicima. 
Istakla je ona kako ovakva putovanja djeci puno znače, jer se međusobno upoznaju i razvijaju prijateljstva, ali da promatraju kako je organizirano školstvo u drugim državama. 
»Uočili su da u školi u Italiji vlada ugodna atmosfera jer djeca međusobno surađuju i poštuju se, da je škola ukrašena dječjim likovnim radovima, svidjeli su im se pokusi iz nastavnog predmeta znanost (kod nas kemija i fizika), a dojmila ih je i upotreba šaha tijekom sata matematike, što ih je potaklo da zajedno s predmetnom nastavnicom formiraju šahovsku sekciju u našoj školi«, kaže Dulić i dodaje da ova putovanja puno znače i za nastavnike. 
Iz OŠ Ivan Milutinović išli su učenici sedmog razreda koji nastavu slušaju na hrvatskom jeziku u pratnji ravnatelja škole Ivana Stipića, nastavnice matematike Jelene Vidaković Mukić te učiteljice Sanje Dulić.
Projektom posljednji planirani susret navedenih škola bit će održan u svibnju ove godine u Velikom Peterštofu u Austriji. 
J. D. B.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika