Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Botaničko carstvo

Sjećam se kako sam imala nekoliko članaka o znamenitostima i ljepotama Sombora i kako sam se osjećala kao turist u svom gradu. Lijep je osjećaj. Svatko bi to trebao doživjeti. Zasigurno postoje mnoga mjesta, skrivena od naše svakodnevice, koja tek treba otkriti u gradu u kojem živite. Ako ste ikad imali goste koji ne žive u vašem gradu, sigurno ste to barem malo osjetili. Kada im pokažete ono najljepše ili ono po čemu je najpoznatiji grad u kojem živite.
Sada živim u Segedinu i otkrivam njegove ljepote. Istražujem sama ili s drugima. Zatim ih pokazujem drugima. Razgovaram s ljudima o onome što je otkriveno i pokušavam ih zavesti ljepotom koju krije Segedin.

Popis na segedinski način

Imam popis nekih mjesta koja želim vidjeti. Popis je u mojoj glavi i kratak je, ali uvijek ga nadopunjujem. Za taj vikend imala sam Zoološki vrt koji se smatra jednim od najvećih po površini u Mađarskoj, a što mi se posebno sviđa, jedan je od onih koji zaštitu prirode i životinja stavljaju na prvo mjesto.

Čarobne orhideje

Drugi na mom popisu bio je Botanički vrt. Kako smo imali samo nekoliko sati na raspolaganju, on je bio bolji izbor za nas.
Jedan je od najljepših vrtova u Mađarskoj, prostire se na 17,5 ha. Osnovao ga je profesor dr. István Győrffy nakon što se Sveučilište u Klužu (Kolozsvár) preselilo u Segedin 1922. godine. Među najvećim atrakcijama Botaničkog vrta je umjetno jezero, izgrađeno 1932. godine s budističkim svetim cvijetom – indijskim lotosom, kamenim otokom i ružama u okolici, kao i sečuanskim četinarom koji se smatra rijetkom vrstom u Europi. Na 70. obljetnicu izgrađena su Erdeljska vrata. Vrt je vrlo prostran i prava je mala oaza za uživanje. Odmah do ulaza nalazi se ostakljeni prostor s brojnim tropskim vrstama i, naravno, kaktusima. I tu se dogodila moja ljubav. Moje prvo »padanje u nesvijest od oduševljenja« bile su orhideje. Tako su lijepe, neobične, prekrasne i puno, puno više od onoga što nudi moja sobna orhideja, koja je prekrasna. I ima ih mnogo, mnogo vrsta.
Moja velika zamjerka, i jedina, je što se ni na jednoj ploči ne mogu pročitati informacije na drugom jeziku osim na mađarskom. Vrt takvog ranga i razmjera trebao bi imati i natpise na engleskom jeziku.
Iako sam ostala uskraćena za informacije, dobila sam ogromno uživanje i oduševljenje. Da mi se sviđaju orhideje to sam znala i sada sam to samo pojačala. Ali da ću se toliko oduševiti mesožderkama, to nisam znala. Takva savršena građa i kompozicija, ako se to za biljku tako može reći, ostavila me je bez teksta. Mislim da sam mogla satima stajati pored njih i gledati ih.
Cvijet indijskog lotosa nismo vidjeli, jer mu još nije vrijeme, pa ću sigurno opet doći. Ali smo zato vidjeli puno više vrsta, što poznatih, što nepoznatih stabala, cvijeća i uživali u puno zelenila. Tu su bile organizirane i radionice u kojima su najviše uživali mališani. Mnoštvo propratnih sadržaja i zelenih površina na kojima su uživali na pikniku oni koji su odvojili više vremena od nas.
I tako sam postala istinski zaljubljenik u botaničke vrtove. Svoje dojmove oduševljenja podijelila sam s prijateljem iz Segedina, koji mi je rekao da onda moram otići u Botanički vrt Cluj-Napoca u Rumunjskoj, da se nalazi na površini od preko 14.000 ha i da ima preko 10.000 vrsta biljaka. Dijeli se na ukrasni, geobotanički, sistematski taksonomski, gospodarski i ljekoviti dio. Rumunjska flora i vegetacija zastupljena je biljkama iz transilvanijskih ravnica, Karpata, Banata itd.
Da volim biljni i životinjski svijet, to sam znala; da sam pravi ljubitelj prirode, ni to nije neka novost. Ali da ću postati pravi fan botaničkih vrtova, e to nisam znala.
Gorana Koporan

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika