Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Dva desetljeća sportskog prijateljstva

Prošle subote, 29. travnja, Subotica je na terenima TK Spartak u Dudovoj šumi bila domaćin tradicionalnog susreta željezničkih djelatnika koji su veliki teniski entuzijasti. Ova, 2023. je ujedno i jubilarna 20. godina kontinuiranog sportskog druženja željezničara tenisača iz nekoliko gradova nekadašnje zajedničke države, a tijekom protekla dva desetljeća stvorena su velika prijateljstva kroz brojne teniske susrete na terenu i pokraj njega.

Nikola Nikica Mihaljević (TK Vinkovci)

Ideja o održavanja ovakvog tipa teniskog druženja željezničara pokrenuta je tijekom moga boravka na Svjetskom teniskom prvenstvu na Siciliji (Italija) 2003. godine kada sam susreo i upoznao reprezentativne teniske momčadi iz nekoliko zemalja susjednih Hrvatskoj. Odlučio sam osnovati teniski turnir i susrete svih koji željezničkom djelatnošću pripadaju tzv. koridoru 10 (Dortmund – Atena). I sve do današnjih dana na njima sudjeluju željezničari tenisači, ali i njihovi gosti iz Hrvatske, Srbije, Slovenije, Mađarske, Bugarske... Danas, na susretu u Subotici, uz domaćinstvo TK Spartak, okupili su se tenisači iz Vinkovaca, Zagreba, Osijeka, Požege, Beograda i Lajkovca. Temeljita i korijenska osnova naših sportskih druženja je prije svega,veliko prijateljstvo koje traje već dva desetljeća.

Dr. Dragan Milovanović (TK Lajkovac)

Radim već gotovo 40 godina u željezničkoj ambulanti u Lajkovcu i kao djelatnik željeznice sudjelovao sam na nekoliko velikih željezničarsko-teniskih natjecanja diljem Europe. I na jednom takvom susretu na Siciliji upoznao sam Nikicu Mihaljevića i mi iz Lajkovca smo se odlučili aktivno uključiti u sudjelovanje i organizaciju ovih naših teniskih susreta. Prvi puta smo otišli u Vinkovce 2004. godine i od tada smo svi dio ove lijepe sportske priče.

In memoriam Vlado Vrdoljak

Tijekom jednog sportskog gostovanja Vinkovčana u Lajkovcu 2009. godine na terenu je uslijed srčanog udara preminuo Vlado Vrdoljak iz Vinkovaca. U znak sjećanja, TK Lajkovac je uz pomoć grada Lajkovca odlučio svake godine 18. rujna održavati Memorijalni susret posvećen preminulom Vrdoljaku i već 13 godina se kontinuirano (čak i tijekom korone) organizira ova specifična sportska manifestacija. 
D. P.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika