Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Naslov

Neodlučenim rezultatom u derbiju protiv Hajduka (0:0) na Poljudu nogometaši Dinama i matematički su potvrdili osvajanje svoga šestoga uzastopnoga naslova prvaka Hrvatske. I proslavili ga na najslađi mogući način pred dupke ispunjenim tribinama najvećeg rivala. Ali, ruku na srce, zaslužili su ga u potpunosti i još jednom pokazali kako su rezultatski najkonstantnija i prema prikazanim igrama najbolja hrvatska momčad.
Kada jedna momčad osvoji naslov četiri kola prije kraja prvenstvene utrke, onda se nema što govoriti o  njenoj prikazanoj kvaliteti. U 32 odigrana ligaška kola momčad koju je nedavno preuzeo Igor Bišćan i bit će upisan kao trener osvajač naslova, ubilježila je 21 pobjedu, 8 remija i samo 3 poraza. Dinamo je postigao najviše (71) i primio najmanje (26) golova i ima zbilja superiornu gol razliku (+45), jer primjerice drugi Hajduk ima svega +14. Također, 12 bodova prednosti nad drugoplasiranim bilima potvrđuje kako su modri i ove sezone dominirali svim hrvatskim travnjacima. Jedini kiks doživjeli su nedavno u polufinalu nogometnog kupa, kada su u posljednjim trenucima susreta u Šibeniku, golom svoga posuđenog igrača Čopa, poraženi od znatnog slabijeg domaćina. Zanimljivo je istaknuti timsku vrijednost ove generacije dinamovaca u kojoj nema izrazitog strijelca (Petković i Ivanušec po 9 golova, Oršić 8, Drmić, Špikić 6 i dr. ), ali ima svakako najboljeg vratara u državi – standardnog reprezentativca Livakovića. Veliki teret ovog, šestog uzastopnog, ponio je i donedavni kapetan Ademi, koji je prije nekoliko tjedana ostvario transfer u Kinu.
Dinamu predstoji ozbiljna konsolidacija redova, jer naslov u 1. HNL je, ruku na srce, plod minulog rada iz prvoga dijela prvenstva kada je i ostvarena značajna bodovna prednost. U to vrijeme je momčad bila kompletna, igrao je i reprezentativac Oršić (Southampton) i Petković nije bio ozlijeđen, a sada su pred novim-starim prvacima izgledne brojne igračke rotacije. Nije prevelika tajna kako su Livaković i Šutalo pred »izlaznim vratima«, jer su u pitanju iznosi koje klub iz Maksimira jednostavno neće moći odbiti, a moguće je i da će Petković, u slučaju dobre ponude, promijeniti dres. Hrvatski prvak će tijekom predstojećeg ljeta startati u kvalifikacijama za skupine Lige prvaka i bez adekvatnih kadrovskih pojačanja nema osnove nadati se još jednom plasmanu među 32 najbolje momčadi Europe.
Ali, do tada ima još vremena. Konačno, ima se odigrati još četiri prvenstvena kola iako rezultati neće imati natjecateljsku snagu i važnost. Neka dinamovci slave zasluženo osvojeni naslov i uživaju u počastima koja ima sljeduju. 
Zavrijedili su!
D. P. 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika