Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Zahvalnica HNV-u Hrvatske 
zajednice županija


Predsjednica HNV-a Jasna Vojnić prisustvovala je 28. travnja u Opatiji proslavi 20. obljetnice Hrvatske zajednice županija (HZŽ). Tom prigodom HNV-u je dodijeljena zahvalnica za dosadašnju suradnju, a događaju je, među ostalima, prisustvovao i predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov. 
Premijer Hrvatske Andrej Plenković istaknuo je na proslavi da je Vlada partner i prijatelj s kojima županije ostvaruju sustavnu suradnju. 
»Osim trideset godina lokalne i regionalne demokracije i dvadeset godina Hrvatske zajednice županija, ove godine obilježavamo i deset godina članstva Hrvatske u Europskoj uniji, a kada to povežemo uočavamo da je za velik dio ostvarenih rezultata zaslužna upravo suradnja svih razina vlasti«, kazao je Plenković. 
H. R.

31 godina od početka progona


Trideset jedna godina je prošla od protjerivanja vojvođanskih Hrvata iz srijemskog mjesta Hrtkovci. Na mitingu koji je održan 6. svibnja 1992. godine, na kojem je, među ostalim, bio prisutan i lider Spske radikalne stranke Vojislav Šešelj, pročitana su imena mještana hrvatske nacionalnosti koji su označeni kao »nepodobni« i proglašeni za suradnike onih koji su bili »krivi za progon Srba iz Hrvatske«. Haški tribunal je kasnije na suđenju zaključio da je Šešelj govorom koji je održao u tom selu potaknuo progon, deportaciju i prisilno premještanje Hrvata iz Hrtkovaca. Taj događaj se uzima kao početak progona nesrpskog stanovništva iz Srijema. Iz Hrtkovaca, u kojem je živjelo nešto više od tri tisuće ljudi i u kojem su tada većinu stanovništva činili Hrvati, iseljeno je njih više od 700. Brojna su svjedočanstva tragičnih sudbina mještana Hrtkovaca hrvatske nacionalnosti. 

Hrvati iz Srbije u Klanjcu

Članovi HKPD-a Jelačić iz Petrovaradina, na čelu s predsjednikom Mirkom Turšićem, bili su sudionici VI. susreta građana u sklopu CERV (Građani, jednakost, prava i vrijednosti) programa Bratimljenja gradova Europske unije. Trodnevni skup okupio je partnerske organizacije iz 12 država.
Cilj projekta je potaknuti aktivno sudjelovanje građana u rješavanju aktualnih problema s kojima se trenutno suočavaju građani Europske unije, ali i o čijem rješenju ovisi budućnost EU. Tijekom susreta građani razmjenjuju svoja mišljenja, iskustva te sudjeluju u debatama, diskusijama, radionicama i drugim projektnim aktivnostima koje se tiču solidarnosti i nediskriminacije, mogućnosti građanskog aktivizma u ubrzanoj provedbi Europskog zelenog plana i osobnog građanskog angažmana u smanjenju energetske ovisnosti EU, posljedicama postpandemijske i ratne gospodarske krize i politika EU-a za njihovo prevladavanje. Klanječki program posebno podržava suradnju s pripadnicima hrvatske nacionalne manjine u i izvan EU.
HKPD Jelačić suradnju s Klanjcem ostvaruje od 2017. godine. Po riječima Mirka Turšića, seminar je bio prilika i da se upoznaju s načinima djelovanja udruga građana u EU. 
Predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća Jasna Vojnić bila je gošća završne svečanosti ovog EU programa, a ujedno i početka proslave Dana Grada Klanjca. Programu je, uz domaćina gradonačelnika Grada Klanjca Zlatka Brleka i župana Krapinsko-zagorske županije Željka Kolara, nazočio i zamjenik pokrajinske tajnice za kulturu, javno informiranje i odnose s vjerskim zajednicama Goran Kaurić.
H. R.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika