Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kultura vijesti

Nova riječ na web stranici ZKVH-a

SUBOTICA – Nova web stranica Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata (www.zkvh.org.rs) pokrenuta lipnja 2022. godine donosi nove sadržaje i rubrike. Među njima je i dio stranice koji se odnosi na časopis za književnost i umjetnost Nova riječ i nalazi se na lokaciji: Izdavaštvo – Časopisi – Nova riječ.
Čitatelji na ovome mjestu mogu pročitati kratke informacije o samoj publikaciji, pregledati izdanja Nove riječi od prvoga do posljednjega broja, pročitati sadržaj, a svi dosadašnji brojevi, osim posljednjeg, su dostupni za preuzimanje u obliku PDF dokumenta. Posljednje izdanje Nove riječi – dvobroj za 2022. godinu se može nabaviti u prostorijama Zavoda u tiskanome obliku, a u obliku PDF dokumenta će biti dostupan nakon objave novoga broja za 2023. godinu.
Podsjećamo kako od ranije postoji mogućnost čitanja i preuzimanja sadržaja drugog časopisa koji objavljuje Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata: Godišnjak za znanstvena istraživanja.
Sadržaji Nove riječi i Godišnjaka objavljuju se na web stranici Zavoda kako bi se osnažila diseminacija sadržaja o Hrvatima u Vojvodini i tako barem djelomice otklonili deficiti na tome području.

XIX. Gupčevi susreti i Noć muzeja u Tavankutu

TAVANKUT – Galerija Prve kolonije naive u tehnici slame i HKPD Matija Gubec iz Tavankuta, organiziraju program u povodu Noći muzeja, koji će biti održani u subotu, 13. svibnja, od 18 sati do ponoći u Galeriji Prve kolonije naive u tehnici slame u Donjem Tavankutu, Ulica Marka Oreškovića br. 3.
Program počinje u 18 sati otvorenjem izložbe Petra Dešića »Fotografijom kroz povijest« u Galeriji Prve kolonije naive u tehnici slame. U pitanju su fotografije s različitim temama iz tradicijske kulture tavankutskih Hrvata. Nakon otvorenja izložbe, od 18.30 sati na Ljetnoj pozornici etnosalaša Balažević (Nikole Tesle 16) slijedi folklorni nastup KUD-ova koji nose ime Matije Gupca. Najavljeno je sudjelovanje osam KUD-ova iz BiH, Hrvatske i Srbije: Bakovića – Fojnice, Karlovca, Sotina, Donjeg Miholjca, Slavonskog Kobaša, Ilače, Rume i Tavankuta.
Ovogodišnji susreti KUD-ova organiziraju se uz obilježavanje dva jubileja: 450 godina od Seljačke bune i 20 godina od prvih susreta.

Uskrsno-marijanski koncert u Subotici

SUBOTICA – Zbor župe Uskrsnuća Isusova iz Subotice priređuje Uskrsno-marijanski koncert iduće nedjelje, 21. svibnja, s početkom u 18 sati. Uz zbor nastupaju i solistice Blanka László na violončelu i Suzana Vereš na gitari. Orguljaš je Bogdan Rudinski, a dirigentica Ivana Mačković.

Prijenos mise na HRT1 iz Rume

RUMA – Na Prvom programu Hrvatske radiotelevizije (HRT1) bit će realiziran prijenos mise iz župne crkve Uzvišenja Svetog Križa u Rumi u nedjelju, 21. svibnja. Početak je u 10 sati.

Izbor najljepše Hrvatice u nošnji

TOMISLAVGRAD – Otvorene su prijave za 10. Reviju tradicijske odjeće i izbor najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan Hrvatske koja će biti održana od 10. do 15. srpnja u Tomislavgradu (BiH). Sve informacije glede programa i prijave možete dobiti na e-mail: anita.bracic@matis.hr. Organizator je Udruga Stećak u suradnji s Hrvatskom maticom iseljenika. 
U pitanju je natjecanje na kojem su proteklih godina s uspjehom sudjelovale i Hrvatice iz Srbije.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika