Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Sfinga ili Dracula?

Ovog proljeća postalo mi je jasno da je proljeće najljepše godišnje doba. I odmah se ispričavam ljetu koje najviše volim, i jeseni koja me uvijek oduševi svojom silnom lepezom boja, i zimi u kojoj sam rođena i čije ušuškavanje najviše volim. Ali proljeće i njegovo buđenje oduzimaju dah.
Segedin je prekrasan u proljeće. Svakoga me dana oduševljava novim kutovima. Danas mi je glazbena fontana uz vodu oduzela dah. Prethodnih dana pokušavala sam odgonetnuti gdje su glazbenici čiju glazbu slušam, a tek sam danas primijetila da svira fontana. Prekrasna atmosfera.
Ako do sada niste posjetili Segedin, učinite to ovog proljeća. Ovaj vikend ima posebnu priliku. Otvara se Vinska fešta koja će trajati do 20. svibnja i koja će, sudeći po fotografijama koje sam vidjela prethodnih godina i onome što se ovih dana radi po gradu, biti velika.
Možda ovaj uvod izgleda kao sastavak oduševljenog djeteta, ali ne mogu zadržati sav ovaj entuzijazam u sebi.
No, danas ne putujemo u Segedin nego u Rumunjsku, kojom sam također oduševljena. Za sada samo kroz priču i slike, ali prizivanje je počelo.

Najbolja cesta na svijetu

Ne znam je li ova cesta privukla biciklista u meni, suvozača, vozača automobila ili nešto treće, ali dogodilo se. Riječ je o cesti kroz planine Fagaras do Rumunjske, koja je poznata kao Transfagarășan, a mnogi je nazivaju najljepšom cestom na svijetu. Izgrađena je u strahu od sovjetske invazije, na nepristupačnom terenu, a radi obrane zemlje i bržeg kretanja vojnih trupa.
Dužina ove ceste je 90 kilometara. Posebna je i po tome što ima najviše tunela od bilo koje druge ceste u Rumunjskoj, ukupno pet, i najviše vijadukata od svih tamošnjih cesta. Zbog konfiguracije terena, serpentina i drugih zavoja, prosječna brzina vožnje automobilom na njoj je 40 kilometara na sat. Poseban je to izazov za bicikliste. Ali biciklisti to vole.
U Transfagarăşanu ima mnogo toga za vidjeti, ali recimo da ne smijete propustiti: vodopad Balea, serpentine prije jezera Balea, jezero Balea, mali vodopad nakon jezera Balea, branu Vidraru i dvorac Poenari. Niz je dug i svatko će ga nastaviti prema vlastitom izboru.

Glavno i glavno sporedno

Ne želim izostaviti nijedan od glavnih simbola Rumunjske i Transilvanije, gradić Bran i dvorac Bran. No, kako su svi već čuli za njega, neću mu pridavati veliku pozornost. Dvorac koji se povezuje s grofom Draculom plijeni veliku pažnju. Stoga: volite li gužvu, slobodno krenite. Pročitala sam da je tržnica ispred dvorca vrlo zanimljiva i da je teško zamisliti što sve nudi.
Gradić koji bih osobno željela posjetiti je Sibiu, jedan od najljepših u Rumunjskoj. Poznat je po germanskoj arhitekturi u starom gradu, ostavštini saksonskih doseljenika iz 12. stoljeća. Oko grada su ostaci srednjovjekovnih zidina i kula, uključujući i Kulu vijeća iz 13. stoljeća. U gornjem gradu, u palači Bruckenthal, danas se nalazi Nacionalni muzej Bruckenthal s europskim slikama. Na pješačkoj udaljenosti nalazi se mali trg na kojem možete pronaći savršeni most laži. Svakako odvojite vrijeme da se popnete na luteransku katedralu, jer ćete vidjeti ne samo njen veličanstveni popločani krov već i gradski krajolik Sibiua. Šarm koji Sibiu ima je nešto što ga izdvaja.
Na kraju priče, koja bi mogla trajati nekoliko članaka, izdvajam planinu Bucegi. Planina se nalazi u središnjoj Rumunjskoj, dio je istoimenog planinskog masiva koji pripada južnim Karpatima. Najviši vrh je Omu s 2.057 metara nadmorske visine, oko kojeg se nalazi nacionalni park i nekoliko poznatih skijaških centara. No, ono što je najzanimljivije zapravo je Bouchedjijeva sfinga, koja je vrlo slična egipatskim, te cijeli niz ogromnih kamenih figura različitog izgleda, zvanih Babel (bake, starice).
Do nekog narednog zapisa iz Rumunjske, sanjat ću njene ceste, prostranstva, vrhove i sfinge.
Gorana Koporan

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika