Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kultura vijesti

Croart na Pivčijem salašu

BIKOVO – U okviru godišnjeg programa suradnje HLU Croart s obiteljima, dvanaest slikara iz te udruge prošloga vikenda bili su gosti obitelji Kuntić na Bikovu. Bio je to peti susret slikara s obitelji Kuntić. Susret se odvijao u ambijentu Pivčijeg salaša. Kao i na prethodnim susretima, kao zahvalu za gostoprimstvo slikari Croarta ostavili su domaćinu nekoliko slika, a za mali jubilej petog susreta udruga je iz svog fundusa darovala i sliku poznate autorice Cilike Dulić Kasiba. Najavljen je i novi susret u 2024. godini.

Koncert HKPD-a Jelačić u Nišu

NIŠ – Petrovaradinski HKPD Jelačić priredit će koncert u Nišu, u organizaciji tamošnje hrvatske udruge Široko. Koncert će biti održan u subotu, 20. svibnja, u katoličkoj crkvi na adresi Jug Bogdanova 1. Početak je u 18 sati.

Duhovno-glazbena večer u Somboru

SOMBOR – U crkvi Presvetog Trojstva u Somboru u subotu, 20. svibnja, bit će održana duhovno-glazbena večer. Nastupaju Andrej Kukuruzar – violina i Gábor Drobina – orgulje. Na programu su djela Händela i Vivaldija, kao i melodije iz Taizéa. 

Književna večer posvećena Matošu

ZEMUN – ZHZ Ilija Okrugić organizira književnu večer povodom 150. obljetnice rođenja hrvatskog književnika A. G. Matoša, koja će biti održana u subotu, 20. svibnja, u župnoj dvorani u Zemunu. Početak je u 19 sati.

Predstava Č’a Grgina huncutarija

SUBOTICA – Dramski odjel HKC-a Bunjevačko kolo izvest će predstavu Č’a Grgina huncutarija u subotu, 20. svibnja, u svečanoj dvorani Centra, s početkom u 20 sati. Po motivima teksta Đure Franciškovića, scenarij i režiju predstave potpisuje Marjan Kiš. Cijena ulaznice je 300 dinara. Rezervacije na broj telefona: 064/659-06-37.

Predstava Avaške godine u Sonti

SONTA – Književno-teatarski kružok HKC-a Bunjevačko kolo iz Subotice gostuje s predstavom Avaške godine po tekstu Milovana Mikovića u subotu, 20. svibnja, u Domu kulture u Sonti. Početak je u 19.30 sati, a ulaz je besplatan. 
Mikovićevo poetsko djelo, koje je dramatizirala i režirala Nevena Mlinko, prati osobnu i kolektivnu povijest hrvatske manjinske zajednice kroz prikaz tri generacije od naseljavanja Panonske nizine do današnjih dana podcrtavajući kontinuitet izazovnog, ali istrajnog trajanja. Jednosatnim poetskim prikazom revitalizira se i ikavski govor bunjevačkih Hrvata.

Okrugli stol O Šokcima je rič

SOMBOR – U organizaciji UG Urbani Šokci, u iduću subotu, 27. svibnja, u Somboru će biti održan Međunarodni okrugli stol O Šokcima je rič. Okrugli stol se održava u velikoj dvorani Gradske kuće, s početkom u 18.30 sati. 
Ovogodišnja tema je »Poezija kao čuvarica identiteta«, a predavanje će održati dr. sc. Emina Berbić Kolar. Na manifestaciji će biti predstavljena i zbirka pjesama Škatulja riči o kojoj će govoriti recenzentica dr. sc. Ljiljana Kolenić i dr. sc. Silvija Ćurak.
Program će obogatiti pjesnici zastupljeni u knjizi Škatulja riči, te Robert Kopić (gajde), Božana Vidaković (harmonika) i MPS Bodroški bećari iz Monoštora.
 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika