Arhiv tekstova Arhiv tekstova

U poljima Male Bosne 100 godina

Na blagdan svetog Ivana Nepomuka, 16. svibnja, obilježena je 100. obljetnica podizanja kipa njemu u čast u poljima Male Bosne. Kip su podigli Antun i Milka (rođena Romić) Gabrić 1923. kao zahvalu za Antunov sretan povratak kući iz Velikog rata. Nalazi se na njihovoj njivi, u blizini im i salaša na Malom tavankutskom putu uz ćupriju rječice Čik – na obodu Ivković šora.  
Proslava je započela na njivi kod kipa okupljanjem njihovih potomaka te ostalih vjernika župe Presvetog Trojstva iz Male Bosne gdje je župnik vlč. Dragan Muharem izmolio prigodne molitve, nakon čega je slavljena misa u župnoj crkvi, a poslije je priređen i domjenak. 
Najstariji živući potomak Antuna i Milke Gabrić te vlasnik zemlje na kojoj je kip, njihov unuk također Antun Gabrić kaže kako je izrazito sretan što se narod okupio u tako velikom broju da s njima proslavi ovaj događaj. Navodi kako je kip za njihovu obitelj veoma značajan i da on sve ove godine brani usjev od nepogoda. Njegova kći Mirjana Dulić naslijedila je od svojih predaka štovanje sv. Nepomuku te dolazi redovito na ovo mjesto i održava ga. 
Kip je 90-ih godina srušen prilikom čega mu je i glava odrubljena. Zahvaljujući Zavodu za kulturu vojvođanskih Hrvata (ZKVH) i neformalnoj inicijativi laika Bunjevački Put križa kip je 2015. vraćen u prvobitno stanje. Ondašnji ravnatelj ZKVH-a Tomislav Žigmanov ističe vrijednost ovoga projekta upravo zbog ovakvih primjera, da su se spomenici obnavljali, pronalazili su im se vlasnici čime se produžio njihov vijek. 
»Najveći broj ovakvih spomenika, materijalnih artefakata kada je u pitanju kršćanstvo vezano je uz križeve. Ovo je jedan od rijetkih koji je posvećen svecu. Ovo je jedini izvan grada spomenik sv. Ivanu Nepomuku«, kaže Žigmanov.
Posebnost ovoga kipa ističe i župnik Dragan Muharem: 
»U gradu imamo dva kipa ovoga sveca, a ovaj naš je jedini primjer u poljima, izvan grada.« 
Najavio je župnik i njegovu restauraciju, i to već ove godine. Kako kaže, kip je stavljen na popis Zavoda za zaštitu spomenika te će o trošku Grada biti uređen novi postament i nova ćuprija. 
Sv. Nepomuk češki je svetac ubijen mučeničkom smrću u Pragu tako što je bačen s mosta te je zbog toga postao zaštitnik protiv poplava, a njegov se kip diljem Europe susreće pored rijeka, baš kao što je i u Maloj Bosni. 
Svetu misu su uz Muharema služili i mladi svećenici potekli iz kraja u kojemu je kip, vlč. Dražen Skenderović i vlč. Tomislav Vojnić Mijatov.
J. D. B.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika