Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Javni sat dobre zabave

Dječja dramska sekcija Hrvatskog kulturnog centra Bunjevačko kolo održala je u Subotici javni sat 18. svibnja u Velikoj dvorani ovog centra. Kolaž kratkih igrokaza bio je pun smijeha, plesa, pjevanja i dobre zabave, a premijerno je izveden dio mjuzikla Kiše u Grmovu koji je napisao član skupine Marijan Rukavina. Ovim javnim satom mladi glumci zaokružuju sezonu i proslavljaju uspješnu godinu rada i druženja.
Polaznici sekcije s kojima je vježbala Katarina Ivanković Radaković su Marijan Rukavina, Marta Vukmanov Šimokov, Emilija Matlak, Antonija Kujundžić, Karlo Kujundžić, Jakov Vukov, Jakov Ivanković Radaković i Roko Piuković. Glazbu su pripremili Mario Bošnjak, Anđela Vasiljević i Antonije Vukosavljević dok je koreografiju osmislila Mirela Vereš.
Katarina Ivanković Radaković kaže da je maturantica srednje subotičke Muzičke škole, svira klavir, a ove godine dobila je priliku voditi dječju dramsku sekciju i glumi već više godina u Bunjevačkom kolu. 
»Pripremili smo predstavu naše Dječje dramske skupine Legenda o vjetropirki, koju sam režirala, a izvedena je u studenome prošle godine i evo večeras su mladi glumci zaokružili uspješnu sezonu. Pripremili smo sada javni sat, djeca su recitirala, neki su išli i na razne natječaje s tim recitacijama, a premijerno je predstavljen jedan segment iz mjuzikla Kiše u Grmovu, koji je napisao naš član Marijan Rukavina. Ovom prilikom izvedena su i dva igrokaza: Zubar iz Alpadara i Dečki nađite si cure. Mlade glumce ja pripremam, a pomaže mi voditeljica Književno-teatarskog kružoka Centra, profesorica književnosti Nevena Mlinko. Prvobitna ideja je bila da izvedemo mju-zikl Kiša u Grmovu u cijelosti, ali zbog manjka vremena nismo uspjeli. Sljedeće godine će se izvesti čitav mjuzikl. A glede mog rada s djecom u Dječjoj dramskoj skupini interesiralo me je kako je raditi s djecom, kao i da sudjelujem u stvaranju predstava, a ne samo da glumim i evo rezultata.«
Marijan Rukavina je član Dječje dramske skupine, učenik subotičke OŠ Ivan Milutinović, kojega očekuje upis u srednju školu.  
»Pisanjem se bavim kao hobijem, prije dvije godine napisao sam dramski tekst Romeo i Julija koji smo izveli 2021. godine na javnom satu naše skupine, a ove godine sam napisao mjuzikl Kiše u Grmovu. Koristio sam se pjesmama, dakle glazbom iz raznih brodvejskih mjuzikla, primjerice: Chicago, Jadnici, Violinist na krovu, a tekst te glazbene predstave je moj. Mjuzikl govori o pjevačici i njezinom menadžeru koji odlaze u selo Grmovo na otoku Cresu. Tamo odlaze kako bi stanovnike usrećili glazbom. Tamo je bio rat, ljudi su tužni, često pada kiša za koju mještani misle da je znak zla i ne žele biti vani kada pada kiša. Menadžer pjevačice se usudi izaći na kišu i na koncu im objasni da to nije ništa strašno niti zlo, kako je to dar od Boga za prirodu i poljoprivredne radove. Tako i mještani izađu na kišu. Pjevačica ostaje živjeti na otoku, jer je konačno našla mjesto gdje neće biti predrasuda dok ona pjeva. Večeras je izvedena prva pjesma iz mjuzikla koju ona pjeva u selu Grmovu«, kaže Marijan Rukavina.
Dječja dramska sekcija je bila aktivna u HKC-u Bunjevačko kolo u razdoblju od 2014. do 2016., te ponovno od 2018. godine. S proljeća 2020. prestaje s radom zbog korone te se obnavlja s jeseni 2021. godine. Voditeljica je u naznačenim periodima bila Nevena Mlinko, a kroz sekciju je prošlo više od 30 djece osnovnoškolske dobi.
Z. S.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika