Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Velika četvorka ide u Europu

Do kraja prvenstvene sezone 2022./23. u 1. Hrvatskoj nogometnoj ligi ostalo je još da se odigra posljednje, 36. kolo. Sve je već poznato izuzev činjenice tko će, na koncu, biti treći ili četvrti (Osijek ili Rijeka). A da konačnica bude u duhu neizvjesnosti koja je pratila gotovo cijelo ligaško natjecanje, upravo će u izravnom duelu ove dvije momčadi u nedjelju, 28. svibnja, u Gradskom vrtu odlučiti tko će s koje pozicije zakoračiti u kvalifikacije za Europu.

Dinamo

Za razliku od Crvene zvezde, koja je ove godine zahvaljujući odličnom koeficijentu izravni sudionik skupina Lige prvaka, Dinamo će svoj put prema eliti morati izboriti kroz kvalifikacijski ciklus tzv. Staze prvaka. Startat će u 2. pretkolu gdje će se nalaziti još Molde (Norveška) i vjerojatno Sparta (Češka) i Kopenhagen (Danska). Njima će se priključiti i neki pobjednici iz 1. pretkola, poput Ferenc-városa (Mađarska), Qarabaga (Azerbajdžan), Slovana (Slovačka) i Sheriffa (Moldavija). Zbog dobrog koeficijenta u odnosu na svoje buduće rivale hrvatski prvak će biti nositelj u svakom pretkolu sve do play offa, a ždrijeb za susrete 2. pretkola je zakazan za 21. lipnja. Prvi susreti bi se trebali igrati u terminu 25.-26. srpnja, a uzvrati tjedan dana kasnije, 1.-2. kolovoza.

Hajduk

Viceprvak Hrvatske Hajduk kreće u 3. kolu kvalifikacija za Konferencijsku ligu, ali zbog slabijeg koeficijenta gotovo sigurno neće biti nositelj i otvara, već na startu, mogućnost duela protiv znatno jačih momčadi. Neki od već poznatih potencijalnih rivala su Vitoria Guimares (Portugal), AZ Alkmaar (Nizozemska), Dinamo Kijev (Ukrajina), Čukarički (Srbija), LASK (Austrija), Bran (Norveška), Club Brugge i Gent (Belgija), Viktorija Plzeň (Češka) i još mnogi drugi koji bi se u tom bubnju mogli naći nakon završetka ligaških natjecanja u svojim zemljama, te momčadi koje stignu iz 2. kola kvalifikacija.

Osijek i Rijeka

Neovisno od ishoda njihovog međusobnog duela za prestiž i više mjesto na tablici 1. HNL, preostala dva hrvatska euro predstavnika Osijek i Rijeka startat će u 2. kolu kvalifikacija za Konferencijsku ligu Europe. Dobra je vijest kako su obje momčadi u statusu nositelja, a potencijalni protivnici bi mogli biti: Lech Poznań (Poljska), Hapoel Beer-Sheva (Izrael), Djurgardens (Švedska), Rosenborg (Norveška), Vojvodina (Srbija), Celje (Slovenija) i mnogi drugi...

Šibenik

Iznenađujući finalist Kupa Hrvatske Šibenik (finale igrano u srijedu, 24. svibnja), da se potencijalno prijavio za europska natjecanja (što je svaka momčad koja to želi dužna učiniti), mogao je u slučaju osvajanja naslova i sam igrati u kvalifikacijama za Konferencijsku ligu Europe. Ovako ništa od potencijalne šanse, ali mnogo tužnije za klub sa Šubićevca je činjenica gubitka prvoligaškog statusa. Imao je Šibenik veliku prednost u odnosu na već otpisanu Goricu (u jednom trenutku i velikih 11 bodova), ali su narančasti sve to svojim slabijim partijama prokockali i naredne sezone će se natjecati u drugom razredu hrvatskog klupskog nogometa. Očekujemo njihov ekspresni povratak u 1. HNL, jer u pitanju je momčad koja je ove sezone pobjeđivala i prvaka Dinama i doprvaka Hajduka, te je stigla u samu završnicu najmasovnijeg klupskog natjecanja u Hrvatskoj.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika