Arhiv tekstova Arhiv tekstova

DSHV: Čestitka povodom Dana državnosti RH

Predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov uputio je čestitku predsjedniku Vlade Republike Hrvatske Andreju Plenkoviću povodom Dana državnosti Republike Hrvatske.
»Poštovani predsjedniče Vlade Republike Hrvatske, gospodine Andrej Plenković, dopustite mi da Vama, Vladi na čijem ste čelu, kao i svim građanima i građankama Republike Hrvatske, u svoje i u ime jedine relevantne političke stranke Hrvata u Republici Srbiji – Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, najiskrenije čestitam Dan državnosti, uz želje da načela pravednosti, dobra, solidarnosti i uključivosti i dalje budu vrijednosne vodilje kojim će se ravnati politike koje se kreiraju i provode u matičnoj nam domovini. Uspjesi i postignuća koje je ostvarila i koje ostvaruje Republika Hrvatska za boljitak svojih građana i građanki u proteklom razdoblju pozitivno se valoriziraju i cijene te zacijelo mogu biti za uzor mnogim drugim državama, a Hrvatima u Republici Srbiji snažan su čimbenik za učvršćivanje ponosa što imaju takvu matičnu državu.
Istodobno, dopustite mi da i u ovoj prigodi još jednom istaknem kako sve ključne hrvatske institucije i organizacije u Republici Srbiji suradnju s Vladom Republike Hrvatske na čelu s Vama, gospodine Plenkoviću, cijene posve pozitivnom i izuzetno dobrom. Štoviše, mogu slobodno reći kako je ona najbolja u povijesti naše suradnje, čega su najbolje potvrde brojni iskoraci koje bilježimo i uspostavljene poželjne suradničke prakse koje njegujemo. Vlada na čijem ste čelu više godina unazad izdašno financira naš kapitalni projekt – izgradnju Hrvatske kuće u Subotici, prostora za rad ključnih ustanova hrvatske zajednice, koja se ovih dana privodi kraju; izdvajaju se redovito sredstva za kadrovsko snaženje hrvatskih institucija; višestruko je povećan ukupni obim sredstava koja su namijenjena potrebama hrvatske zajednice u Republici Srbiji; otvoreni su novi programi pomoći preko drugih ministarstava, a i podrška na političkom planu je osnažena te se kao takva ustalila. Posebno smo zadovoljni uznapredovanom suradnjom sa županijama okupljenim u Hrvatskoj zajednici županija, te brojnim gradovima i općinama. Riječju, u razgranatim suradničkim odnosima, postali smo pouzdani partneri, što u konačnici za posljedicu ima i poboljšanje društvenog položaja Hrvata u Republici Srbiji.
Tomu pridonosi i novi val otopljavanja odnosa između Republike Srbije i Republike Hrvatske, intenziviranje susreta visokih državnih dužnosnika i stvaranje povoljnog ambijenta za rješavanje svih otvorenih pitanja. Posljednje spomenutom, i DSHV daje, osobito nakon što smo počeli sudjelovati u radu srbijanske Vlade s pozicije ministra, svoje važne prinose te ćemo se kao odgovorni politički subjekt i dalje zalagati da se započeti procesi uspješno nastave zarad razvoja sveukupnih dobrosusjedskih odnosa.«

Predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika