Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Početak realiziranja »zelene ideje«

Udruženje građana Mitrovački soko iz Srijemske Mitrovice organiziralo je 20. svibnja na mitrovačkoj maloj plaži svoj promotivni dan. Projekt Soko kamp namijenjen je djeci uzrasta od 10 do 15 godina s ciljem buđenja novih interesiranja i znatiženje kod djece za stvari izvan digitalnog svijeta. Također, jedan od ciljeva je da djeca iskustva stečena u Soko kampu primijene i nakon povratka kući u svakodnevnom druženju s prijateljima. Tijekom dana na mitrovačkoj maloj plaži roditelji i djeca imali su priliku upoznati se s voditeljima i aktivnostima kampa te sudjelovati u sportskim i društvenim aktivnostima.
Mitrovački soko je sa svojom idejom Soko kampa osvojio bespovratna sredstva u iznosu od 2.500 eura na regionalnom RISE projektu (Regionalni inkubator za socijalno poduzetništvo) koji za cilj ima osnaživanje i podršku mladim socijalnim poduzetnicima. Soko kamp je prvi dječji kamp u Srijemskoj Mitrovici, koji za cilj ima povećanje motivacije i interesiranja za prirodu kod djece i mladih, smanjenje upotrebe digitalnih uređaja te aktivno uključivanje djece u društveno korisne aktivnosti tijekom kampiranja. Ekološkim aktivnostima kamp će imati pozitivan utjecaj na prirodu, a kamperi će sudjelovati u zadacima koji uključuju čišćenje šuma i plaža, sadnju odgovarajućih stabala i uređenje i obilježavanje planinarskih staza. Kroz ove aktivnosti djeca bi također razvila osjećaj društvene odgovornosti i pozitivan odnos prema prirodi. Soko kamp je pokrenut na inicijativu nekoliko mladih Mitrovčana. Vođeni iskustvom i željom za pozitivan razvoj i rast djece pokrenuli su ovu »zelenu ideju« koja će ovog ljeta započeti svoje prve aktivnosti. 
»Naše udruženje građana je ove godine sudjelovalo na velikoj akciji čišćenja Srbije ‘Zavrni rukave’. Primijetili smo tamo s oduševljenjem da naši sugrađani podržavaju akcije vezane za ekologiju i prirodu, što su osnovne vrijednosti našeg Soko kampa. Imali smo priliku ugostiti naše sugrađane na Maloj plaži te pružiti priliku roditeljima i djeci da kroz aktivnosti u prirodi i druženje predstavimo svoju ideju Soko kampa. Odaziv je doista bio sjajan. Drago mi je da vidim toliko interesiranje i želju za prirodom. Vjerujem da će u budućnosti naša zajednica prepoznati vrijednosti Soko kampa, te da će djeca imati priliku rasti u prirodnijem i zdravijem okruženju«, kaže Dario Španović, jedan od članova Soko tima.
»U našem timu imamo tri člana. Njihov primarni posao jeste rad s djecom na različitim poljima njihovog razvoja«, ističe Sara Žurovski, fizioterapeutkinja i specijalistica za razvoj djece, i dodaje: »Emilija Major je licencirana fizioterapeutkinja s dugogodišnjim iskustvom u promoviranju zdravih fizičkih navika i aktivnosti djece kao i pravilnog držanja. Dario Španović je profesor povijesti s 13 godina iskustva kao profesor u školi. On ima veliku stručnost u kampiranju, radu s djecom, kao i u vođenju dječjih ekskurzija i izleta. Opći cilj našeg tima je poticanje entuzijazma djece za aktivnosti na otvorenom i u prirodi. Svi živimo u Srijemskoj Mitrovici, gdje smo se prvo povezali kroz rad u školi i inicijative društveno korisnog rada u kojima smo svi sudjelovali. Nakon registracije našeg udruženja i vodeći jednodnevni pilot program u Starom Slankamenu, ohrabreni od strane RISE-a, odlučili smo pokrenuti Soko kamp«. 
Na početku promotivnog dana voditelji kampa su se upoznali s djecom i roditeljima te nakon njihovog međusobnog upoznavanja zaigrali neke od poznatih društvenih igara i sportova: ne ljuti se, čovječe, šah, nogomet, frizbi, badminton i puštanje zmaja. Nakon toga je održana interaktivna radionica u kojoj su djeca mogla naučiti osnovne kamperske vještine kao što su paljenje logorske vatre i podizanje šatora. 
S. D.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika