Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Trojedini Bog je Ljubav

Svetkovinom Presvetog Trojstva slavimo jednog Boga u tri osobe, najveću tajnu naše vjere. O njoj su teolozi stoljećima promišljali, ali je nitko još nije u potpunosti razumio, a ni neće, jer Bog nadilazi naš svijet i svako naše poimanje stvarnosti te o njemu znamo ono i onoliko koliko nam sam želi objaviti. Ovonedjeljna svetkovina ne želi nas potaknuti da se trudimo oko toga kako bismo shvatili Božju trojstvenu narav. Ona nas želi poučiti da više obratimo pozornost na ono što iz te trojstvene naravi spoznajemo. Spoznajemo da je Bog ljubav. To nas treba voditi u našem životu i u našim odnosima prema Bogu i bližnjima. Kroz prizmu ljubavi treba promatrati ljude. Isto tako, ako želimo o Bogu više znati i više mu se približiti, to možemo jedino ukoliko prihvaćamo njegovu ljubav i uzvraćamo je. Tako možemo reći da je ovonedjeljna svetkovina svetkovina Božje ljubavi koja čini njegovu bit i koja zahvaća cijeli svijet.

Ljubav za cijeli svijet

Božja objava u Starom zavjetu otkriva ljudima da je on jedan, da je Stvoritelj svijeta, da je svemoguć i da ljubi svoj narod. On je, kao što kaže Knjiga izlaska: »Gospodin, Gospodin, Bog milosrdan i milostiv, spor na srdžbu, bogat ljubavlju i vjernošću« (Izl 34,6). Njegovu ljubav i vjernost spoznavali su samo Izraelci. Iako su ga mnogo puta kroz povijest zaboravljali i napuštali, Bog nikada od njih nije odustao. Čekao je strpljivo da mu se vrate i tada ih je izbavljao iz svih teškoća u koje su zapadali. Njegova ljubav i milosrđe uvijek su bili veći od Izraelovih grijeha. Tijekom cijele povijesti hoda Boga sa svojim narodom on je naviještao rođenje Mesije koji će donijeti spasenje, ne samo Izraelcima nego svijetu.

Kada se vrijeme ispunilo, Bog je poslao na svijet svoga Sina i tako se na jedan nov način objavio ljudima. Ta je objava za Izraelce bila umnogome drukčija od onoga što su do tada o Bogu znali. Sinovljevim dolaskom na svijet Bog otkriva da ljubi sve ljude i da želi pomoći svima, ne više isključivo Izraelcima. Ivan zapisuje Isusove riječi: »Bog je tako ljubio svijet te je dao svoga Sina Jedinorođenca da nijedan koji u njega vjeruje ne propadne, nego da ima život vječni« (Iv 3,16). Dakle, Božja ljubav odnosi se na cijeli svijet, ne više samo na jedna narod. Njegova ljubav nije samo za neku skupinu ljudi, pred njim nema elite. Ta ljubav proistječe iz činjenice da je on sam ljubav, te je u njegovoj prirodi da ljubi. Ljubi ljude, ne zbog toga što su to zaslužili nego zato što je on takav kakav jest. Vrhunac očitovanja te ljubavi je u tome što Otac daruje Sina, a Sin ne odbija Očevu volju, već iz ljubavi prihvaća žrtvu. Ljubav Oca i ljubav Sina, tj. Božja ljubav tako omogućuje čovjeku spasenje, daruje mu vječnost.

Duh Sveti

Kolika je Božja ljubav prema njegovim stvorenjima, ne svjedoči samo žrtva Sina već i objava treće božanske osobe, Duha Svetog. Sin nam je darovao spasenje svojom smrću i uskrsnućem, no mi ga u vjeri trebamo prihvatiti. Duh dolazi biti nam Branitelj, onaj koji će nas upućivati u svu istinu, kako je Isus obećao učenicima. On je onaj koji i danas djeluje i pomaže nam da uspješno hodimo putem spasenja.
Trojedini Bog je Ljubav. To slavimo ove nedjelje. On sam otkriva nam svoje trojstveno lice, kako bismo lakše spoznali njegovu ljubav koja nas spašava, ali nas i upućuje da mi, iako nesavršeni, nastojimo što savršeniji ljubiti Boga i bližnje.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika