Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Dinamov 24. naslov

Posljednjim, 36. kolom Prve hrvatske nogometne lige (1. HNL) pao je zastor na još jednu natjecateljsku sezonu najboljih hrvatskih momčadi. Još od 32. kola i remija protiv Hajduka na Poljudu (0:0) modri su i matematički potvrdili novi – stari naslov i 24. put u povijesti samostalne Hrvatske postali prvaci države. U ukupnom zbiru od svog osnutka (Dinamova pretječa je Prvi građanski športski klub – 1911. g), najtrofejniji hrvatski nogometni klub je u svoje vitrine pohranio čak 34 pokala namijenjenih najboljoj momčadi u ligaškoj sezoni. Od 2006. godine pa sve do danas (izuzev 2017. godine kada je Rijeka bila prvak) dinamovci dominiraju u nacionalnom prvenstvu, a ovo im je šesti uzastopni naslov. Osvojen je 81 bod, uz impresivnu gol razliku 81:28 (najviše postignutih i najmanje primljenih golova u 1. HNL). Najbolji strijelac momčadi je Luka Ivanušec s 12 postignutih pogodaka, dok je Dominik Livaković najbolji vratar prvenstva.
Hajduk

Drugu sezonu zaredom Hajduk završava prvenstvenu utrku na drugoj poziciji, ali se tješi naslovom pobjednika hrvatskog nogometnog kupa. Deset bodova manje od Dinama (71), drugi najefikasniji napad lige (65 golova) uz najboljeg strijelca i nogometaša 1. HNL – Marka Livaju (19 golova i 13 asistencija).

Osijek

Pored svih turbulencija, serije poraza i bodovnog posrtanja, nogometaši Osijeka su ipak na koncu treća momčad (50 bodova, gol razlika 46:41) i mogu biti zadovoljni osvajanjem pozicije koja ih vodi u kvalifikacije za Ligu konferencije.

Rijeka

Nakon katastrofalnog početka sezone (u jednom trenutku posljednja momčad) Riječani su se u nastavku prvenstva pod vodstvom novog trenera (Sergej Jakirović) vinuli do četvrtog mjesta (49 bodova, 44:44) i uspjeli izboriti put u Europu.

Istra 1961

Najugodnije iznenađenje ovog izdanja 1. HNL je svakako momčad Istre 1961 koja se, predvođena španjolskim trenerom (Gonzalo Garcia), do posljednjih kola borila za euro poziciju. Osvajanje 5. mjesta (46 bodova, 36:38) jedan je od najvećih uspjeha u klupskoj povijesti.

Varaždin

Slično Istri 1961 i momčad Varaždina je odigrala solidnu sezonu, također jednu od najboljih u svojoj povijesti (46 bodova, 41:51) i malo je nedostajalo za plasman u sami vrh tablice. Od nekadašnjeg borca za ostanak Varaždinci su danas solidna momčad sredine tablice i tvrd orah za svakog protivnika.

Lokomotiva

I pored bodovnog kolebanja i lošijih igara u jednom dijelu sezone lokosi su, na koncu, ispunili prvobitni cilj ove sezone – ostanak u 1. HNL. U posljednjih deset kola imali su čak i mogućnost borbe za treću ili četvrtu poziciju, ali su s nekoliko poraza ispali iz konkurencije i moraju se zadovoljiti osvojenim 7. mjestom (43 boda, 45:50).
Slaven

Slično Lokomotivi i momčad iz Koprivnice se veći dio prvenstva borila s formom i slabijim rezultatima koji su uvjetovali ne baš reprezentativnu 8. poziciju (43 boda, 27:46).

Gorica

Nakon prvog dijela sezone već otpisana i prežaljena Gorica je pod vodstvom novog trenera Željka Sopića uspjela ostvariti »nemoguću misiju« i odličnim proljetnim partijama izboriti prvoligaški spas i plasman na 9. poziciju (32 boda, 36:50)

Šibenik

Najneugodnije iznenađenje protekle sezone je svakako Šibenik (iznenađujući finalist nogometnog kupa) i momčad koja se dobar dio sezone odlično bodovno držala. Jedna od rijetkih momčadi koja ima pobjede protiv Dinama i Hajduka sezonu je završila na posljednjem, 10. mjestu (27 bodova, 24:56) i od jeseni će se natjecati u drugom razredu hrvatskog nogometa.  
D. P.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika