Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Svetkovina u znaku nastavka obnove

U nedjelju, na svetkovinu Presvetog Trojstva, održana je svečana misa u župnom stanu u Kukujevcima gdje su Kukujevčani i gosti iz susjednih filijala proslavili svoj kirbaj. Tom je prigodom župnik Nikica Bošnjaković izvijestio vjernike o drugoj fazi radova na župnoj crkvi u Kukujevcima: žbukanju tornja, ugradnji žaluzina, postavljanju četiri sata na tornju, ugradnji dekorativne plastike, ukrasa, te završnim radovima, fasadi do kordonskog vijenca. Ovi radovi su započeti zahvaljujući Kukujevčanima raseljenim diljem Hrvatske i svijeta, kao i župljanima iz šidske općine.
»U ovoj svetoj misi došli smo Presvetom Trojstvu Trojedinom reći hvala, slava i ljubav, jer nam je dao čudo«, poručio je vjernicima župnik Bošnjaković i dodao: »Božjom providnošću su se stvorili uvjeti da se nakon pauze od dvije godine, zbog pandemije koronavirusa, nastave radovi na crkvi. Pronašli smo majstore, izvođače – samostalnu građevinsku radnju Petra Ikića iz Srijemske Mitrovice. Oni već mjesec dana rade i žbukaju toranj na crkvi. Nakon žbukanja slijede ličilački radovi koje će izvoditi Branislav Kotolas župljanin Kukujevaca, a majstor Stanislav Đerčan iz Šida priprema četiri velika aluminijska prozora koji će biti postavljeni na toranj, kao i četiri sata koji su kupljeni prije tri godine. Nakon toga će nadzorno tijelo, Zavod za kulturu zaštite spomenika kulture, dati upute kojom bojom obojiti toranj. Sve se to radi u suglasnosti s Nevenkom Vidić koja je izradila projekt rekonstrukcije tornja. Kao nadzorno tijelo zadužena je i za autohtone izvorske ukrase koji će se postaviti na tornju. Po završetku radova velebni toranj će biti svjetionik sjećanja«, izjavio je vlč. Bošnjaković.
U svojoj propovijedi vlč. Bošnjaković istaknuo je važnost Božje ljubavi i Njegove želje za spasenjem svakog čovjeka, baš kao što nam i svetkovina Presvetog Trojstva poručuje da nas Bog ponovno poziva da živimo po njegovim zapovijedima. 
Za žbukanje tornja, ugradnju žaluzina i četiri sata, kao i ugradnju dekorativne plastike, ukrasa, te za završne radove fasade do kordonskog vijenca potrebno je oko 43.000 eura.
»Našli smo povoljne obrtnike koji su kvalificirani za rad na objektima spomenika kulture. Trenutno nemamo dovoljno sredstava, ali se nadam da će se donatori pojaviti i da ćemo uspjeti završiti radove do kordonskog vijenca. Prijava radova i građevinska dozvola nam ističe i ove godine smo u zakonskoj obavezi da te radove završimo. Imajući u vidu da je crkva u Kukujevcima kao barokna građevina najveća u Srijemu, s 1.000 m2 u svojoj osnovi, od izuzetnog je značaja i to je naše veliko bogatstvo«, izjavila je projektantica Nevenka Vidić i izrazila nadu da će, ukoliko sve bude išlo po planu, radovi na tornju biti završeni za tri do četiri mjeseca.
Osim župljana iz šidske općine, u prikupljanje sredstava su se u najvećoj mjeri uključili Kukujevčani, članovi Zavičajne udruge Kukujevci.
»Raduje nas činjenica da ćemo ove godine dočekati kompletan završetak radova na tornju i da će ga mnogi konačno moći vidjeti u svom izvornom obliku. Donatora ima puno, ali bi ih uvijek moglo biti  više. Za sada smo za crkvu prikupili oko 35.000 eura. Interesiranja za pomoć ima i to je nešto što nam daje snagu i volju za daljnji rad. Na ovim prostorima je ostao mali broj ljudi koji bi to mogli financirati. U Hrvatskoj nas ima puno više koji smo spremni pomoći. Nadamo se da će, uz Božju providnost, crkva biti kompletno obnovljena. Također se nadamo daljnjoj suradnji s Vladom Srbije i Vladom Hrvatske, posebice za drugi dio radova koji će puno više koštati«, istaknuo je Milan Cindrić iz Zavičajne udruge Kukujevci.
Nakon svečane mise održane u župnoj kući za sve prisutne vjernike je organiziran prigodan domjenak i druženje uz razgovor i planiranje budućih radova na crkvi.
S. D.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika