Arhiv tekstova Arhiv tekstova

U zagrljaju blažene Marije Petković

Dvadeseti puta djecu, roditelje i odgojitelje okupila je blažena Marija Petković u svome rodnom kraju – u Blatu. Blato na Korčuli ovih je dana bilo mjesto dječje radosti, zajedništva, pjesme i plesa, a svi, iako stotinama kilometara udaljeni, imaju puno toga zajedničkoga. Susretu djece iz vrtića koja nose ime blaženice, koji je održan 3. lipnja, nazočili su vrtići iz Blata, Splita, Pule, Zagreba, Osijeka i Subotice. Iz subotičkih vrtića Marija Petković – Sunčica i Marija Petković – Biser nazočilo je ukupno 10 predškolaca, te njihova braća i sestre i njihove obitelji. Ovo zajedništvo je posebno jer su za odlazak u Blato našli prostora i roditelji za koje je održano predavanje na temu »Važnost vjerskog odgoja u obitelji«, koje je održao prof. dr. sc. Ivan Bodrožić, prodekan za znanost na KBF-u Sveučilišta u Splitu. Nakon predavanja uslijedilo je zajedničko misno slavlje, a potom je u domu kulture u Blatu održan program kojeg su uz pomoć odgojiteljica pripremila djeca. Svaki vrtić, odnosno svako mjesto je imalo svoj dio programa, a u publici su bili roditelji iz svih spomenutih gradova. Sutradan, 4. lipnja, crkva Svih svetih je bila puna djece, roditelja i mještana, koji su skupa slavili Gospodina i molili zagovor blažene Marije Petković. 
Iza zajedničkog ručka Subotičani su obišli i Vela Luku, te posjetili tamošnju crkvu sv. Josipa, a po povratku i grob Olivera Dragojevića.   
Za djecu i roditelje iz Subotice druženje se nastavilo na moru na Prižbi, gdje su bili i smješteni. Budući da je put bio dug i naporan, valjalo je iskoristiti vrijeme, te su mališani uz susret imali i razne radionice, ples, a ujedno su bili svakodnevno na svetoj misi, pomagali sestrama oko održavanja vrta, igrali se, išli u obilazak mjesta, pomolili se na grobu blaženice, te se i okupali u moru. Poseban je događaj za djecu svakako bio trajekt koji ne samo da ih je prevezao na Korčulu nego i njihov autobus. Bio je to veliki brod!
Tako su Subotičani na Prižbi bili od 31. svibnja do 6. lipnja, a koliko je važan ovaj susret za djecu, roditelje, pa i časne sestre zna najbolje blaženica, koja je mališane iz dvije države okupila oko istoga stola. S djecom i obiteljima iz Subotice išle su s. Silvana Milan, odgojiteljica Marina Piuković i pomoćnica ravnatelja PU Naša radost Dajana Šimić. 
Ž. V.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika