Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Nogometna budućnost

Pred nama je EP za mlade nogometaše (U21), jedan od najvažnijih stepenika u razvoju karijere budućih vrhunskih nogometaša i svojevrsna promocija pred najvišu klasu – A reprezentaciju. Zahvaljujući, prije svega izborniku Igoru Bišćanu (sada trener prvaka Dinama), još jedna zlatna generacija hrvatske nogometne mladosti izborila je nastup na završnom turniru igrača starosti do 21 godine. Europsko prvenstvo će se igrati u dvojnoj organizaciji Rumunjske i Gruzije, a hrvatska reprezentacija se nalazi u skupini skupa s Ukrajinom, Španjolskom i Rumunjskom.

HRVATSKA

Vratari: Dominik Kotarski (PAOK), Ivor Pandur (Fortuna), Nikola Čavlina (Lokomotiva).
Braniči: David Čolina (Augsburg), Bartol Franjić (Wolfsburg), Nikola Soldo (Köln), Niko Sigur (Hajduk), Mauro Perković (Dinamo), Krešimir Krizmanić (Gorica), Luka Jelenić (Varaždin), Niko Galešić (Rijeka), Moris Valinčić (Široki Brijeg), Roko Jureškin (Benevento).
Vezni igrači: Jurica Pršir (Gorica), Lukas Kačavenda (Lokomotiva), Martin Baturina (Dinamo), Ante Palaversa (Troyes), Veldin Hodža (Rijeka), Toni Fruk (Gorica), Marko Bulat (Dinamo).
Napadači: Roko Šimić (Zürich), Stipe Biuk (Los Angeles), Dion Drena Beljo (Augsburg), Marin Ljubičić (LASK), Gabriel Vidović (Vitesse), Luka Stojković (Lokomotiva), Matija Frigan (Rijeka), Michele Šego (Varaždin).
Izbornik Dragan Skočić (odveo Iran na SP, ali je smijenjen neposredno prije početka prvenstva) odlučio se za navedene nogometaše pred kojima je 21. lipnja (18 sati) u Bukureštu (Rumunjska) prvi nastup protiv vršnjaka iz Ukrajine. Kada se pogleda popis, za one koji malo bolje poznaju i prate hrvatski nogomet, odmah u oči upadaju imena mladih nogometaša koji su već par sezona vrlo uspješni u seniorskoj konkurenciji i već zarana su ostvarili transfere u inozemne klubove. Kotarski, svojevremeno je bio član akademije Ajaxa (Nizozemska) pa je potom branio u Gorici (Hrvatska), a danas je član PAOK-a (Grčka). Braniči Čolina i Franjića igrali su brojne utakmice u 1. HNL za Hajduk i Dinamo, a danas su internacionalci u njemačkim bundesligašima. Veznjaci Kačavenda, Baturina odigrali su veći dio proteklog domaćeg prvenstva za Lokomotivu i Dinamo, baš kao i Fruk za Rijeku. Konačno, popis napadača donosi pravu nogometnu poslasticu jer su na njemu veliki talenti poput internacionalaca Šimića, Biuka, Belje i Ljubičića, te drugog strijelca 1. HNL Frigana.  

EUROPSKO  PRVENSTVO

Voljom ždrijeba Hrvatska se nalazi u skupini B i evo rasporeda susreta koji ih očekuju:
1. kolo 21. lipnja, 18  HRVATSKA – UKRAJINA
2. kolo 24. lipnja, 20.45  HRVATSKA – ŠPANJOLSKA
3. kolo 27. lipnja, 20.45  HRVATSKA – RUMUNJSKA
D. P.
 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika