Arhiv tekstova Arhiv tekstova

U boj!

»I grobovi naši borit će se protiv ustaša.« Ne, nije ovo rečeno u jeku neke akcije čišćenja u završnici narodnooslobodilačke borbe. Ne, nije ovo rečeno u vrijeme OZNE, UDBE, KOS-a i borbe protiv neprijateljske emigracije. Ne, ovo je rečeno 2023. godine. A tu rečenicu izgovorio je (sada samo) predsjednik svih građana Srbije. I nije to rečeno (gle čuda) u kontekstu nekog (novog) prijepora s Hrvatskom. Poruka je to upućena nakon petog po redu prosvjeda »Stop nasilju« u Beogradu. Pa su tako »ustaše« postali nezadovoljni Beograđani svih generacija, studenti, glumci, novinari, lideri oporbe (a potkrao se u toj masi i neki Hrvat)… Svima koji su tog dana (a i prijašnjih prosvjeda) izašli na ulice Beograda prilijepljena je ova etiketa, koja valjda treba biti paradigma za sve omražene neprijatelje. 
Ovoga puta »ustaše« su oni koji traže smjenu ministra policije i diretora BIA-e, ukidanje reality programa, smjenu članova Regulatornog tijela za elektroničke medije, oduzimanje nacionalnih frekvencija televizijama koje krše novinarski kodeks, gašenje tabloida, dvije minute snimke s naplatne rampe u Doljevcu…
No, kako to kod razumnih ljudi biva, i s omraženim neprijateljima se može razgovarati, pa tako i predsjednik svih građana poziva na jedinstvo i razgovore, ali oko jednog razgovora nema – ministra policije »ne da ni za živu glavu«.  I najavljuje izvenredne izbore koje oporba nije tražila. Slijed poteza je malo drugačiji. Oporba i građani na prosvjedima traže prvo ispunjenje zahtjeva, pa onda sjedanje za pregovarački stol.
Jedino na što je predsjednik svih građana Srbije za sada spreman su izbori. Hoće li ih biti, kada, kojih? Pa ne možemo odmah sve saznati. Malo stpljenja molim.
Ako je vjerovati najavama u vrijeme pisanja ovog uvodnika, dok ga budete čitali već će stara vijest biti ono što su u srijedu navečer rekli predsjednik i premijerka. 
Ja sada samo mogu nagađati je li to rekonstrukcija Vlade, novi izbori ili još jedna predstava.
A novi izlazak »etiketiranih« građana na ulice je sutra. 
Z. V.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika