Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Nastavljeni pregovori poljoprivrednika i predstavnika vlasti

Na zahtjev ujedinjenih udruženja poljoprivrednika Srbije u srijedu, 7. lipnja, održan je sastanak u Vladi Srbije predstavnika poljoprivrednika s ministricom poljoprivrede Jelenom Tanasković i šefom kabineta Nenadom Dolovcem, predstavnicima Ministarstva trgovine, direktoricom Udruženja Žita Srbije Sunčicom Savović te predsjednikom Unije pekara Srbije Zoranom Pralicom.
Teme sastanka bile su nedefiniran uvoz žitarica, najavljeni problemi u prijemu i otkupu žitarica ovogodišnjega roda, pomjeranje valutnih rokova plaćanja financijskih zaduženja za 15. kolovoza, tj. 15 studenoga tekuće godine te subvencioniranje troškova lagera. 
Kako je predsjednik Udruženja poljoprivrednika Subotice Miroslav Matković rekao za Hrvatsku riječ, predstavnici vlasti na sastanku su obećali kako će razgovarati s čelnim ljudima u Žita Srbije zbog pomjeranja rokova za razduživanje pšenice. Ponovno je obećana posebna cijena »zelenog dizela« za poljoprivrednike od sljedeće godine, kao i novi, smanjeni za 50 posto nameti za odvodnjavanje. Napomenuto je, kako Matković kaže, da će onima koji su iznos navodnjavanja već platili, razlika u odnosu na novu cijenu biti vraćena. O cijeni žita nije bilo govora. Novi sastanak zakazan je za idući tjedan.
U ime Ujedinjenih udruženja poljoprivrednika Srbije prisustvovali su predstavnici Udruženja za spas i opstanak stočara zapadne Srbije, Inicijativa za opstanak poljoprivrednika Srbije, Savez poljoprivrednika Banata, Udruženje poljoprivrednika Subotice. 
J. D. B.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika