Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Što je pokazalo istraživanje Demostata?

»Teško je upropastiti nešto dobro kao što su ovi prosvjedi, ali smo više puta dokazali da možemo dobro upropastiti«, rekao je sociolog Srećko Mihailović prilikom predstavljanja Demostatovog istraživanja javnog mnijenja.
Prosvjedi su u Beogradu, a Beograd je nešto drugo od Srbije i šef države Aleksandar Vučić je to shvatio, zbog čega je najavio razgovore u 16 gradova, dodao je Mihailović.
On je ocijenio da je najveća mana prosvjeda distanciranje od politike, političara i stranaka, jer narod ne može sam do izbora, bez političkih elita.
Mihailović je naveo kako rezultati istraživanja, na uzorku od 1.600 ispitanika koje je provedeno od 24. travnja do 4. svibnja, pokazuju da 47% ispitanika živi isto kao i prije 10 godina, skoro četvrtina bolje, a 29% lošije. U istraživanju je 41% ispitanika odgovorilo kako im mnogo nedostaje za pristojan život, 29% kaže kako im malo nedostaje, 26% ima dovoljno za pristojan život, dok je 4% reklo kako ima i više.
U pogledu aktivnosti Vučića i Vlade 48% ispitanika ih karakterizira kao loše u pogledu standarda građana, 46% u borbi protiv kriminala i korupcije, 32% u odnosu prema Europskoj uniji, 35% u privredi, a svaki treći u politici prema Kosovu. Građani posebno lošom ocjenjuju situaciju u zdravstvu, privredi i školstvu.
Mihailović je naveo kako 22% ispitanika smatra da je Rusija vanjskopolitičko uporište Srbije, dok 20% misli kako je to uloga Europske unije. Ako se kao pitanje postavi odnos prema Istoku i Zapadu, za Rusiju i Kinu je 30% ispitanika, a za EU, Sjedinjene Američke Države i skandinavske zemlje 35%.
Mihailović je naveo kako je 23% ispitanika za uvođenje sankcija Rusiji, 35% protiv, dok 42% daje odgovor »ne znam«.
Kada bi se sutra održao referendum o članstvu u EU, isti je postotak za i protiv – 33 %.
Za Kosovo bi ratovalo 11% ispitanika, dok se 65% protivi bilo kakvom sukobu s Albancima i međunarodnom zajednicom, rekao je Mihailović.
Programski direktor Demostata Zoran Panović naveo je da se građani informiraju iz tri bloka – 30% s televizija s nacionalnom frekvencijom i Radiotelevizije Srbije, 18% s TV N1 i TV Nova S, a 23% s internet mreža i portala.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika