Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Neprimjeren nastup Baje Malog Knindže za seosku slavu

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini osudio je održavanje koncerta Baje Malog Knindže 4. lipnja u dvorištu osnovne škole u Novom Žedniku, a koji je najavljen kao dio proslave seoske slave. Zabranu koncerta tražo je subotički odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine.

DSHV: Kome je potrebna promocija nasilja i otvorenog šovinizma?

»Od ‘nekome će metak usred čela’, do impozantnog opusa u kojem veliča alkohol, kockanje i različite druge ovisnosti, s koloritnim opisima njihovih efekata po sebe i ljude u svojoj okolici, pjesme gdje g. Mali Knindža veliča osuđene za ratni zločin spadaju u češći repertoar kod derneka kakav će biti u predgrađu Subotice.
Nismo jedini koji postavljamo cijeloj zajednici ove države vrlo ozbiljno pitanje: je li primjereno na dane kada su prije mjesec dana dvije tragedije iz temelja uzdrmale ovo društvo, u dvorištu jedne subotičke osnovne škole dozvoliti javni nastup baš ovoga čovjeka«, objavio je DSHV na svojoj Facebook stranici.
»Sa žaljenjem smo primili vijest da se na ovaj način, danas a nakon svega, slavi slava sela na teritoriju Grada s izuzetnom multietničkom strukturom, s najvećim udjelom Hrvata u Srbiji i u dvorištu škole! Pitamo se u nevjerici kome je potrebna promocija nasilja i otvorenog šovinizma? Naravno, naša očekivanja idu ka tome da se ovako što ipak ne dogodi ne samo u dvorištu škole nego i na teritoriju Grada, koji će za tri tjedna biti domaćinom premijeru Republike Hrvatske Andreju Plenkoviću, jer ovako što se može smatrati i za neprimjerenom ‘dobrodošlicom’«, napisao je na svom Twitter nalogu predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov.
DSHV postavlja pitanje je li primjereno mjesec dana nakon dvije tragedije koje su iz temelja uzdrmale ovo društvo, u dvorištu jedne subotičke osnovne škole dozvoliti javni nastup baš ovoga čovjeka.
 
LSV: Sramota što na koncert poziva Crkva

Zabranu koncerta Baje Malog Knindže tražio je subotički odbor LSV-a, jer je, kako navode, »njegov repertoar prepun pjesama koje raspiruju etničku i vjersku mržnju«. »Posebno je sramotno što na koncert pozivaju uprava Srpske pravoslavne crkvene općine i parohije čantavirske, i to u dvorištu osnovne škole. Vlasti moraju reagirati i zabraniti ovaj koncert koji se organizira u multietničkoj sredini«, ocijenio je LSV.
LSV je pozvao gradonačelnika Subotice Stevana Bakića i predsjednika Skupštine grada Subotica Bálinta Pásztora da »javno osude održavanje ovog neprimjerenog skupa i učine sve da se on zabrani«.
 »Novi Žednik je dom svih njegovih građana, a ne mjesto na kom se raspiruje vjerska i nacionalna mržnja«, zaključio je LSV.
Povodom ovih kritika, oglasio se Savez srpskih udruženja Sjevernobačkog okruga koji broji ukupno 10 zavičajnih udruženja, negirajući ove tvrdnje i napominjući da se na koncertima Baje Malog Knindže »pjevaju isključivo patriotske, zavičajne i rodoljubive pjesme«, te da je ova vijest kod pojedinih političkih stranaka naišla na potpuno neosnovanu osudu i zahtjeve da se sam koncert otkaže pod izgovorom da je isti »nacionalističko huškanje« i »održavanje nacionalističke tenzije u društvu«.
Kako je moguće da se koncert i zabava organiziraju u dvorištu osnovne škole i to mjesec dana od ubojstava u Osnovnoj školi Vladislav Ribnikar u Beogradu zbog kojih je naprasno završena i nastavna godina, te tko je dao dozvolu za nastup Baje Malo Knindže u dvorištu škole pitanja su koja je Hrvatska riječ uputila Pokrajinskom tajništvu za obrazovanje, upravu, propise i nacionalne manjine – nacionalne zajednice.  Iako su u ovom tajništvu potvrdili da su pitanja dobili, na njih nisu odgovorili. 
Poziv na seosku slavu u Novom Žedniku najavljen je na društvenim mrežama, a službeni poziv uputila je uprava Srpske pravoslavne crkvene općine i parohije čantavirske u Novom Žedniku koje su pozvale sve vjernike na proslavu seoske slave uz glazbu Baje Malog Knindže. 
Z. V.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika