Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Festival tista u Topolju

Treći po redu Festival tista u Topolju okupio je 3. lipnja majstore tista iz Draža, Gajića, Duboševice, Topolja, Batine, Mohača, Monoštora, Berega i Subotice, koji su spremali lokšice, trgance, zavezance, čikove, valjuške, taške, taranu… A tražio se i doslovce tanjur više, što je iznenadilo i same organizatore. U trenu je rasprodano 400 glinenih tanjura koji su bili ulaznica za festival i degustaciju svih pripremljenih delicija.
No, nisu gladni ostali ni oni koji nisu uspjeli doći do zdjelica, jer organizatori su se snašli s nekoliko stotina kartonskih zdjelica, a kada je i njih ponestalo dobro su došle i plastične čaše, pa se nitko ne može žaliti da nije imao priliku probati barem jedno ili dva jila, koja su se spravljala na otvorenom ispred crkve sv. Petra i Pavla.
S baranjskim majstorima tista uspješno su se nosili i gosti s druge strane Dunava – majstori paprikaša iz Monoštora i Berega i tarane iz Subotice. Monoštorci su pripremali ono po čemu su i najpoznatiji; riblji paprikaš, u čak pet kotlića, s domaćim rizancima. Berešci su se odlučili za pileći i svinjski paprikaš, ali na veliko u kotlu, a domaće tisto misilo se pred radoznalim očima posjetitelja.
Sudionik ovog festivala bila je i NIU Hrvatska riječ, a kuhali smo taranu. Kako se pak nismo imali hrabrosti prihvatiti kuhanja za 30 osoba išli smo na sigurno, pa je ekipa pojačana Ivanom Tumbasom, koji je iskustvo kuhanja tarane na veliko stjecao na Takmičenju risara.
Jeste da je tarana bila gotova nešto kasnije, ali je kotao na kraju ostao prazan, kao i zdjele s bunardžijama, uzlivancom i žerbo kolačima. A da smo htjeli nešto i zaraditi mogli smo prodavati taranu, jer je zdjela domaće tarane svima zapala za oko.
Festival tista dio je programa manifestacije Baranjski bećarac koja je 2. i 3. lipnja održana u Topolju. Osim kuharskih ekipa na Baranjskom bećarcu sudjelovale su i pjevačke skupine KUD-a Hrvata Bodrog iz Monoštora – Kraljice Bodroga i Bodroški bećari, HKPD Silvije Strahimir Kranjčević iz Berega, HKC Bunjevačko kolo iz Subotice, a na Festivalu tista svoj štand s proizvodima od slame imale su članice HKPD-a Matija Gubec iz Tavankuta. 
H. R.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika